Zorlayıcı zamanlarda kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak TED konuşmaları
Hepimiz zor zamanlardan geçerken kendimizi bir nebze olsun iyi hissedeceğimiz alternatif çözümler ararız. Zihnimizi kısa süreliğine de olsa boşaltacak, birkaç dakikalığına dış dünyadan koparacak, olan biten tüm olumsuzluklardan özgürleşmemizi sağlayacak bir şeylere ihtiyaç duyarız. Bazen sakinlik bazense pozitiftik getirebilecek ufak değişiklikler akışta kalmamızı ve olumsuzluklara rağmen zihin sağlımızı korumamızı sağlayabilir. Biz de Uplifers olarak bu gibi durumlarda hepimize ışık olabilecek en iyi TED konuşmalarından birkaçını derledik, işte iyi hissettiren TED konuşmaları:
Tara Igoe – Zor zamanların hediyesi
Babasının vefatından sonra değişen hayatını ve kendini bulduğu çıkmazı anlatan Tara Igoe, hayatta istemediğimiz, beklediğimiz, planlamadığımız, kısacası kontrol edemediğimiz birçok şey olduğunu bize hatırlıyor. Yaşamda karşımıza çıkan zorlayıcı deneyimlerin, içimizde çözülmemiş başka duygu ve düşünceleri de tetikleyebildiğini ve bu nedenle kendimizi stresli, kaygılı hissettiğimizi söylüyor. Ve ekliyor: Biz, insanız; hissetmek ve kendimizi ifade etmek için yaşıyoruz, eğer hislerimize izin verirsek onların ne kadar iyi yol göstericiler olduğunu fark edebiliriz. Hayat yolculuğunda zorlayıcı tüm deneyimlerin üstesinden gelmek için Tara Igoe’nin konuşmasından ilhamla duygularımıza alan açabilir; kendimize hissettiğimiz her şey için izin verebilir ve bu sayede hem kendimizle hem de evrenle daha güçlü bağ kurabiliriz.
Alison Ledgerwood – Negatiflere takılıp kalmak
Zihnimizin neden olumsuzluklara olumlu olan her şeyden daha fazla odaklandığını hiç düşündünüz mü? Sosyal psikolog Alison Ledgerwood katıldığı TED konuşmasında, yarısı dolu bir bardağı neden boş ya da dolu olarak değerlendirdiğimizi arkadaşlarıyla yürüttüğü deneylerin sonuçlarını paylaşarak anlatıyor. Bir şeyi bir kez olumsuz olarak değerlendirdiğimizde yani onu negatif bir çerçeveye koyduğumuzda ya da bize öyle sunulduğunda onu olumlu olarak değiştirmenin, olumluyu olumsuza çevirmekten daha zor olduğuna dikkat çekiyor. Diğer bir deyişle zihnimizin olumsuzu değiştirmemek için direnç gösterdiğini söylüyor ve olumsuz durumlarda toparlanmak yerine zihnimizin olumsuzluklara daha fazla tutulduğuna dikkat çekiyor. Ama esenliğimizi artırmak için zihnin biraz emek, çaba ve zamanla eğitilebileceğini de ilham verici konuşmasında paylaşıyor.
Andy Puddicombe – Günde 10 dakika tekniği
En son ne zaman hiçbir şey ‘yapmamaya’ zaman ayırdınız? Sürekli birtakım haberlere maruz kaldığımız ve kafamızın içini neredeyse asla boş bırakamadığımız günümüzde zihin sağlığımızı korumak her zamankinden daha önemli, ancak bir o kadar da zor… Andy Puddicombe, ilham veren TED konuşmasında zihni sağlıklı tutmak ve iyi oluşumuzu koruyabilmek için her gün 10 dakika hiçbir şey yapmamayı öğütlüyor. Telefon yok, internet yok, haberleri takip etmek yok, okumak yok, koşmak yok, kısacası bedeni ve zihni meşgul edecek hiçbir şey yok. Bu 10 dakikalık tekniğin özellikle bunalmış hissettiğimiz zamanlarda çok işe yaradığına değinen Puddicombe, “Hayatınıza sakinlik getirmek için bu tekniğe bir şans vermelisiniz.” diyor.
Sirena Huang – 11 yaşındaki çocuğun büyülü kemanı
Bazen ne yaparsak yapalım o olumsuz düşüncelerin içinden sıyrılamaz, kendimizi motive edecek, bir nebze de olsun iyi hissettirecek o şeyi bulamayız. İçten ya da dıştan gelen olumsuz sebepler, kontrol edemediğimiz durumlar, yerel veya global çaptaki birtakım sıkıntılar içimizi karartır, umutlarımızı söndürür. Ama en karanlık zamanlarda bile bir ışık tanesi vardır. ‘Müzik ruhun gıdasıdır.’ sözünden ilhamla performansına hayran kalacağınız 11 yaşındaki Sirena’nın keman gösterisiyle sizi baş başa bırakıyoruz; biraz olsun zihninizi dinlendirmek için kendinizi müziğin güzelliğine bırakabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Zor bir dönem geçirdiğini düşünenler için ilham verici TED konuşmaları