Zor zamanlarda sosyal medya ile nasıl seviyeli bir ilişki kurabiliriz?
Sosyal medya… Kriz zamanlarında çok güçlü bir iletişim ve destek aracı olduğu gibi hızla bizi tüketen bir mecraya dönüşmesi de çok olası. Bu yazıda sosyal medyayı verimli kullanabilmenin yollarını paylaşmak istedim. Nasıl mı?
- Bilgilenmek: Olup bitenlerden haberdar olmak, son gelişmeleri takip etmek için güvenilir kaynakları takip etmek.
- Doğru ve güvenilir bilgiyi paylaşmak: Yanlış bilgi ve dedikoduları paylaşmaktan kaçınmak, paylaşacağımız bilginin, yazının, notun güvenilirliğini kontrol etmek.
- Yardım etmek: İhtiyacı olanlara yardım etmek için sosyal medyayı kullanmak. Destek sunan güvenilir yerleri paylaşmak.
- Desteği ifade etmek: Zor durumda olanlara verebileceğin yardım, destek türünü sosyal medyadan iletmek. Olumlu, cesaretlendirici, destekleyici mesajlar paylaşmak ve empati, anlayış göstermek.
- Saygılı olmak: Zor zamanlarda, kriz anlarında insanların çok güçlü duyguları ve kesin fikirleri olabilir. Başkalarının duygularına ve düşüncelerine saygılı olmak, gereksiz ve olumsuz polemiklerden kaçınmak. Herkes durumu bambaşka anlayabilir, hissedebilir. Hepimizin etkilenme şekli, geçmişi farklı. Bu da demektir ki hepimiz acıyı, zorluğu bambaşka algılıyoruz, çok farklı şekillerde içinden geçiyoruz. Tüm bu farklı hallere saygı duymak. Her ne kadar durumla ilgili dürüst ve açık bir şekilde fikrimizi belirtmek önemliyse de saygılı olmak ve pek çok farklı bakış açısı olabileceğini düşünmek de bir o kadar önemli. Bunları göz önünde bulundurmak zor zamanlarda birliği ve desteği sağlamaya yardımcı olacaktır.
- Hashtag kullanmak: Bu zor durumla ilişkili uygun hashtagleri kullanmak doğru bilgiye ve bu konuyla ilgili kişilere ulaşmayı kolaylaştırır. İstediğiniz bilgi ve desteğe kolay ulaşmak için yardımcı olabilir.
- Molalar vermek: Sosyal medya zor durumlarda oldukça değerli bir araç olabilir ve sürekli bilgi akışı çok yorucu da olabilir aynı zamanda. Akıl sağlığını ve duygu durumunu korumak için sosyal medyada geçirdiğimiz zamana sınır koymak çok yardımcı olur.
Kriz zamanlarında sosyal medya hem bizi bilgilendirdiği hem de güncel tuttuğu gibi destek ve birlik hissi verdiği için de önemli. Ancak, sürekli gelen haberleri okumak, tartışmaların içinde olmak, stres ve endişe kaynağına da dönüşebilir hızla.
Akıl sağlığımızı koruyabilmek için sosyal medya kullanımımızı sınırlandırmak çok önemli. Sosyal medyaya aralar vermek, her gün ekran karşısında geçirdiğimiz süreye sınır koymak ya da sosyal medyada takip ettiğimiz hesapları gözden geçirip bu zamanda işimize yaramayanları elemek işe yarayabilir.
Ayrıca kriz zamanlarında kendimize bakmayı önceliklendirmemiz çok önemli. Egzersiz yapmak olabilir bu ya da doğada vakit geçirmek, bizi rahatlatacak hobilerle uğraşmak… Kendi iyi olma halimize ve akıl sağlığımıza sahip çıkarak kriz durumunun açığa çıkardığı zorluklarla başa çıkarken daha donanımlı oluruz ve bizim gibi zorlanan başka kişilere daha sağlam destek verebiliriz.
Böyle zor zamanlarda kendimize nasıl iyi bakabiliriz, kendimizi nasıl kollayabiliriz?
- Mindfulness pratikleri yapabiliriz; biraz nefesimizi gözlemleyerek oturmak, duyularımızı fark etmek, bedenimizi hissetmek…
- Molalar verebiliriz; çok uzun süreler olmasına gerek yok, 5 dakika gibi kısacık zamanlar bile olabilir. Kitap okumak, sevdiğimiz bir şarkıyı dinlemek, bir kahve içmek, camdan dışarı bakmak, varsa evdeki bitkilerle ilgilenmek…
- Fiziksel olarak bedeni aktif tutabiliriz; yürüyüş yapmak bunun en kolay yolu. Ancak eğer ilgimiz varsa yoga yapmak, yüzmek, hatta evde temizlik yapmak bile bedeni aktif tutmak için gayet güzel yollar.
- Başkalarıyla birlikte olabiliriz; aile ve arkadaşlarla haberleşmek, telefonda konuşmak veya mümkünse buluşmak. Sadece birlikte olmak bile yeterli. sosyal destek olmazsa olmaz yaşamak için.
- Öz şefkat pratikleri yapabiliriz; çünkü kendimize sevecen ve şefkatli davranmak özellikle zor zamanlarda çok daha önemli ve gerekli. Endişeli, yorgun, bıkkın, öfkeli hissetmek öyle doğal ki, böyle zamanlarda yazmak, içimizdeki olumlu sesi fark etmek hem bize hem çevremize iyi gelir.
- Tetikleyicilere maruziyetimizi azaltabiliriz; bazı haber siteleri, bazı sosyal medya hesapları bizim öfkemizi, üzüntümüzü, korkumuzu daha da tetikleyebilir. Bunu fark edip bu hesapları takip etmeyi sınırlandırmak bizi daha sağlam tutabilir.
Eğer tüm bu önlemler bizi rahatlatmıyor, dengemizi bulmamıza yardımcı olmuyorsa bu konuda uzman kişilerden profesyonel destek almak bu dönemi geçirirken bize çok yardımcı olabilir. Bunu da aklımızın bir köşesinde bulundurmakta fayda var.
Bu günlerde en çok kim zorlanıyor biliyor musun?
Herkes.
O yüzden her zamankinden daha çok nazik olmaya ihtiyacımız var.
Hem kendimize hem başkalarına…
Bir sonraki yazıda buluşana kadar Instagram hesabımdan daha fazla bilgiye ulaşabilir, DM üzerinden benimle iletişime geçebilirsin…
İlginizi çekebilir: Zaman hızla akıp giderken yavaşlamanın yolları