Baharın gelişi hem doğa hem de insanlık açısından yenilenme, uyanma anlamı taşıyor. Büyüklerimizden gelen “bahar temizliği” geleneğinin en önemli sebebi de bu. Dolapları yeniden düzenleme, giyilmeyen kışlık kıyafetleri kaldırma, yazlıkları çıkarma insana kendini daha enerjik hissettirebilir. Peki çevrenizde bu düzenlemeyi yaparken zihninizi de düzenleyip temizliyor musunuz? Zihin temizliği yaparak bahar mevsimine daha temiz ve düzenli bir başlangıç yapabilirsiniz. İşte size zihniniz için bahar temizliği yapmanızı sağlayacak birkaç ipucu:
1. Dışarı çıkın ve egzersiz yapın
Egzersizin sayısız faydası var. Araştırmalar, fiziksel açıdan fit olmanın beyin sağlığıyla yakından ilişkili olduğunu gösteriyor. Son bir araştırmaya göre 25 yaşında fit bir vücuda sahip olmak, orta yaşlarda daha iyi zihinsel yeteneklere sahip olmayı sağlıyor. Bir başka araştırma ise orta yaşlarında fiziksel açıdan kötü durumda olan kişilerin, daha ileri yaşlarda beyin hacminde daha büyük kayıplar yaşadıklarını gösteriyor.
Egzersiz yapmak aynı zamanda nörogenesis denilen yeni beyin hücrelerinin üretilmesini sağlıyor. Yapılan çalışmalarda, egzersiz yapan deneklerin sadece yeni beyin hücreleri üretmekle kalmayıp, egzersiz yapmayan deneklere göre daha zeki oldukları anlaşıldı. Egzersizin, zekayı geliştirdiğine dair pek çok araştırma bulunuyor. Baharın gelmesini fırsat bilip dışarıda egzersiz yapmak, tüm bu olumlu etkilerden yararlanmanızı sağlar.
2. İyi beslenin
Sağlıklı bir beslenme düzeni, sağlıklı zihin demektir. Beslenme düzenindeki bazı eksiklikler veya yanlışlıklar, zihinsel karışıklığa ve hafızada zayıflamaya neden olur. Öte yandan yağ asitleri de beynin fonksiyonlarını yerine getirmesi açısından önemlidir. Balık, kuruyemiş ve çekirdekli gıdalar sağlıklı yağ asitleri içerir. Beslenme düzeninize bunları dahil ederek, zihinsel yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.
3. Geceleri iyi uyuyun
İyi bir gece uykusu, kendinizi yenilenmiş hissetmenize yardımcı olur. Bunu düzenli hale getirmek ise beyin sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. İyi uyku hafızanızı geliştirir. Yeni bir şey öğrendikten sonra uyku uyumanın, beyinde aktüel değişimler yarattığını ve öğrenme sürecini geliştirdiğini gösteren araştırma sonuçları var. Öte yandan uykusuz kalan kişilerin stresle mücadele etmekte zorlandıklarını ve kronik uykusuzluğu obezite riskini artırdığını gösteren araştırmalar da bulunuyor. Uykusuzluk; beyin hasarı, beynin önemli yerlerindeki hücrelerin ölmesi gibi ciddi sorunlara yol açıyor. Eğer baharın gelişiyle birlikte beyninizi tazelemek istiyorsanız, düzenli olarak geceleri iyi uyku uyumaya özen gösterin.
4. Stresi yönetin
Stres hem beyinde hem bedende hasara neden olabiliyor. Hafızayı baskılayabilir, bağışıklık sistemini baskılayabilir, inflamasyon riskini artırabilir ve iyi uyku uyumayı zorlaştırabilir. Neyse ki tüm bu olumsuz etkilerden kurtulmak için stresi yönetebilirsiniz. Bunun için öncelikle kendi hayatınıza uygun olacak bir stres azaltma programı geliştirmeye başlayın. Kendi stres kaynaklarınızı belirleyin ve bunları azaltmak, bunlarla mücadele etmek için alternatif yöntemler üzerine düşünün. Hayatınızda strese neden olan unsurlara karşı bir aksiyon planı geliştirerek durumu kontrol altına alabilir ve sonucunda da fazla stresten kurtulabilirsiniz.
5. Meditasyon yapın
Meditasyonla ilgili en büyük yanlışlardan biri, onu sadece rahatlama aracı olarak görmek. Oysa birçok bilimsel araştırma, meditasyonun beden ve zihin açısından çok faydalı olduğunu kanıtladı. Bunlar arasında stresi azaltma, hafızayı geliştirme, uyku kalitesini artırma, odaklanma gücünü artırma sayılabilir. Meditasyon sırasında beynin bazı süreçleri daha iyi gerçekleştirdiğini gösteren araştırmalar da var. Eğer baharın gelişiyle birlikte kendinizi tazelemek istiyorsanız, meditasyonun tüm bu faydalarından yararlanabilirsiniz.
Kaynaklar:
PsychCentral
Mirror