Zengin olmak ilişkiye bakış açısını etkiliyor mu?
Frontiers in Pschology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre; ilişkiler konusundaki tercihlerimiz, sadece hissettiğimiz duygularla değil kendimizi diğer insanlara oranla ne kadar zengin hisssettiğimizle de alakalı.
Hong Kong Üniversitesi, Psikoloji bölümünden Profesör Darius Chan, yaptıkları çalışmayı şu sözlerle anlatıyor: “Romantik ilişkilerin gelişiminde paranın sahip olduğu psikolojik önemi daha iyi anlamaya çalıştık; çünkü bu konuyla ilgili çok az bilgiye sahibiz. Bu şekilde ilişkilerle ilgili daha iyi bir bakış açısı geliştirmeyi hedefledik.”
Araştırmada hangi sonuçlara ulaşıldı?
Çalışmada; uzun süredir heteroseksüel ilişkileri olan Çinli üniversite öğrencileri üzerinde iki farklı deney gerçekleştirildi. Bu deneyler kapsamında, ilişki içindeki davranışlarını gözlemleyebilmek için çiftlerden zengin ya da fakir olduklarını düşünmeleri istendi.
İlk deneyde zengin erkeklerin partnerlerinin fiziksel çekiciliklerinden daha az memnun olduğu ve az parası olanlara kıyasla daha kısa vadeli ilişkiler istedikleri sonucuna ulaşıldı. Öte yandan kendilerini zengin hissetmeleri istenen kadınların, erkek arkadaşlarının fiziksel görünüşleriyle ilgili fazla talepte bulunmadığı gözlemlendi.
İkinci deneyde ise zengin oldukları varsayılan katılımcıların tamamı, karşı cinsten çekici biriyle maddi açıdan yetersiz olanlardan çok daha kolay iletişime geçebildi. Ayrıca ilginç ama aslında beklenen başka bir sonuca daha ulaşıldı: Zengin ya da fakir gruptan olmaları fark etmeksizin erkekler, çekici buldukları karşı cinse daha yakın otururken; kadınlar bu konuda daha çekingen davrandı.
İlginizi çekebilir: Uzun ve sağlıklı ilişkiler için bilimsel araştırmalara dayanan 11 öneri
Chan’in ifadelerine göre; zengin erkekler partnerlerinin fiziksel çekiciliği konusunda daha yüksek standartlara sahip ve kısa süreli ilişkilerle daha fazla ilgilenirken; kadınların ilişki stratejilerinde daha az değişiklik gözlemleniyor.
Evrimsel bir bakış açısıyla incelendiğinde, koşullara bağlı ilişki stratejilerinin, ilk insanların üreme başarılarını arttırmalarını sağladığı söylenebilir. Ancak kendilerini zengin ya da fakir olarak düşünmeleri durumunda sergiledikleri davranışlar, insanların koşullu ilişki stratejilerini para gibi çevresel nedenlerle edindiklerini gösteriyor.
Çalışma özgül bir gruba uygulanmasına rağmen elde edilen psikolojik sonuçların genel olarak ikili ilişkilerde önemli rol oynadığını ifade edebiliriz. Chan, açıklamalarını “Bu deneysel yolla cevaplanması gereken bir soru; ancak bulgularımıza diğer kültürlerde de rastlanacağını düşünüyoruz. Çünkü partner seçimindeki temel süreçler de, diğer kültürlerle benzerlik taşıyor,” ifadeleriyle sonlandırıyor.
Kaynak:
psypost.com