Zengin insanlardan öğrenebileceğiniz 9 para alışkanlığı
“Para sadece bir araçtır. Sizi istediğiniz yere götürür, ancak sürücü olarak sizi değiştiremez.” -Ayn Rand
Bir işte başarılı olmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, daha önce o işi yapmış ve başarılı olmuş insanların adımlarını takip etmek iyi bir yöntemdir. Sizin yapmadığınız neyi yapıyorlar da gelmek istediğiniz noktaya ulaşıyorlar, görmenizi sağlar. Böylece hedefinize yaklaşır ve hatta belki kendi yönteminizi bularak çok daha iyi yerlere gelebilirsiniz.
Maaşı yaşamını ucu ucuna karşılayan, kenara para koymak şöyle dursun her ay biraz daha borçlanan insanların sayısı epey fazla. “Borcumun maaşı” kısır döngüsüne insan bir kez yakalandı mı çıkması imkansız gibi görünür fakat elbette göründüğü gibi değildir. Alışkanlıkların gücünü kullanarak kontrolü elimize almak mümkündür.
Zengin insanların yaşam tarzlarını incelediğimizde pek çok benzerlik ile karşılaşırsınız. Bu alışkanlıkların birçoğu disiplin ve tutarlılık gerektirir. Para çok zor bulunur ve bu yüzden bulmuşken, servet oluşturmak için onu akıllıca kullanmalısınız.
İşte, zengin insanların hayatınıza dahil etmeniz gereken para alışkanlıkları:
1. Finansal hedefler belirlerler
Zengin insanların en büyük alışkanlıklarından biri finansal hedefler oluşturmaktır. Hedef belirleme, başarının temelidir. Bir hedefe odaklandığınızda, dünyayı görme biçiminiz değişir. Çevrenizdeki her şeyi hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak şekilde algılar ve o hedefe ulaşacak şekilde davranırsınız.
Finansal hedefler kişiden kişiye değişebilir ama önemli olan, ucu kapalı bir hedefiniz olmasıdır.
- Bir gün zengin olacağım (değil)
- 6 ay sonra borçlarımı sıfırlayacağım (evet)
“Bir gün zengin olacağım” ucu kapalı bir hedef değil, ucu açık bir hayaldir ama “6 ay sonunda borçlarımı bitirmiş olacağım” ve “beş yıl içinde ilk evimi almış olacağım” ucu kapalı, net bir hedeftir.
Kendinize kısa, orta ve uzun vadeli üç finansal hedef belirleyin. Bir yıllık, beş yıllık ve emeklilik sonrası için belirlediğiniz finansal hedefleriniz için de aksiyon planı oluşturun.
İlginizi çekebilir: Finansal bahar temizliği: Adım adım bütçe yenileme
2. Disiplinlidirler
Zengin insanlar genel olarak disiplinlidirler. Parayla ilgili olmayan konularda bile işleri ciddiye aldıklarını gözlemleyebilirsiniz. Özellikle de varlıklarını sıkı çalışmayla inşa eden zengin insanlar ilkelerine bağlı ve oldukça disiplinli olurlar.
Finansal disiplin, maddi hedeflerinize ulaşmak için belirlediğiniz aksiyon planına ne kadar iyi uyabildiğinizi ifade eder. Finansal hedefleriniz, onları gerçekleştirmek için çaba göstermediğiniz sürece havada kalacaktır. Harekete geçmediğiniz hedefler sadece birer hayaldir.
Bu açıdan bakıldığında disiplinli olmak, uzun vadeli kazanç için geçici zevklerden feragat etmektir. Bu herkesin yapamayacağı bir şey ki zaten kolay olsaydı herkes yapardı. Kolay olsaydı, disipline ihtiyacımız kalmazdı.
3. Borçtan kaçınırlar
…ama her borçtan değil. Bu kısmı dikkatlice okuyun:
Borç, akıllıca kullanıldığında iyi bir finansal araçtır. Düzenli kredi kartı kullanımı ve kredi kullanmak, borcunuzun tamamını gününde ödeyebiliyorsanız, finansal gücünüzü artırır. Sahip olmadığınız parayı harcayıp sahip olduğunuz parayı iyi bir yatırım aracıyla para kazanmak için kullanırsınız veya çektiğiniz krediyi size kredi borcundan çok daha fazla kazandıracak bir yatırıma yönlendirirsiniz. Borcunuzu günü gününe ödediğiniz için bankalar tarafından güvenilirlik kazanırsınız ve kredi notunuz yükselir. Bu da gelecekte daha büyük yatırım fırsatlarını kaçırmadan daha büyük tutarlarda kredi çekebilmenizi sağlar.
Zengin insanlar borçtan kaçınmazlar. Zengin insanlar ödeyemeyecekleri borçlardan kaçınırlar.
Ödenmemiş borçlar zengin olmanızı engeller; çünkü borçluyken yatırım yapamaz ve emeklilik için para biriktiremezsiniz. Ödeyemeyeceğiniz borçların altına girmekten kendinizi sakınmalısınız.
Her ay maaşınızı borca yatırıyorsanız ve elinize hiçbir şey kalmıyorsa, bu borçtan kurtulmak için bir aksiyon planı oluşturmalı ve o borç bitene kadar da hayati olmayan hiçbir harcama yapmamalısınız. Fedakarlık yapmak gerekebilir ama kendiniz için uzun vadede en iyisi budur.
İlginizi çekebilir: Varlıklı olmaya giden yol: Giderleri azaltarak birikim yapmak
4. Başkaları ile rekabet etmeye çalışmazlar
Bu, zengin insanların bir diğer önemli alışkanlığıdır. Başkalarına ayak uydurmak, gösteriş için para harcamak ve “komşuda büyüğü var, ben daha büyüğünü almalıyım” düşünce yapısına sahip olmak sizi sadece olduğunuzdan daha yoksul hale getirir.
Düşük modeli işinizi görüyorsa en üst modelini almanıza gerek yoktur. Herhangi bir satın alma işlemi yapmadan önce, yaşam tarzınıza ve bütçenize ve ayrıca kişisel hedefleriniz için neyin daha önemli olduğuna odaklanmalı, satın alımlarınızı ona göre yapmalısınız. Finansal hedeflerinizin içinde başka insanları etkilemek yok. Hedefe uymayan hiçbir yola sapmayın.
5. Birden fazla gelir kaynakları vardır
Finansal özgürlüğünüzü bir masa gibi düşünün. Gelir, masayı ve üzerindekileri tutan bacakları olsun. Eğer hayatınız tek bir bacağı olan bir sehpa üzerinde duruyorsa, sehpanın bacağı kırıldığı an hayatınız tepetaklak olacaktır. Ancak birden fazla bacağı olan bir masaysanız, bacaklardan biri hasar görse bile diğerleri sizi dengede tutmak için yeterli olacaktır.
Tek bir gelir kaynağıyla zengin olamazsınız. Birden fazla gelir kaynağına sahip olmak, giderlerinizi denklemden çıkardıktan sonra size birikim ve yatırım için daha fazla pay bırakır. Ek olarak, hiçbir gelir kaynağınız olmadan ortada kalma riskinizi azaltır çünkü biri sekteye uğradığında, diğer kazanç kapılarınız sizi dengede tutar.
Sadece başlangıçta emek harcamanızı gerektiren fakat sonrasında size hiç çalışmadan sürekli para akıtan birkaç pasif gelir kaynağı edinerek gelirinizi artırın.
İlginizi çekebilir: Varlıklı olmaya giden yol: Gelirleri artırarak birikim yapmak
6. Tasarruf ve yatırıma öncelik verirler
Zengin insanlar kazançlarını harcadıktan sonra geriye kalanı birikim ve yatırıma ayırmazlar. Birikim ve yatırıma ayrılacak tutarı ayırdıktan sonra kalanı harcarlar. Kazançları ellerine geçtiğinde önce birikim ve yatırım tutarını ayırmak, zenginlerin çocukluktan edindiği bir alışkanlıktır.
Tasarruf etmenin en etkili yolu, imkanlarınızın altında bir yaşam sürmenizdir. 100 kazanıyorsanız 80’lik bir hayat standardı kurmalı ve 20’sini kenara koymalısınız. Ancak bu şekilde gelecekte finansal gücünüzü koruyabilir ve yaşam standartlarınızı güvence altına alabilirsiniz.
Para biriktirmekte zorlanıyorsanız ve nasıl, nereye yatırım yapacağınızı bilmiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz ve ücretsiz finansal danışmanlık alabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kolay ve etkili bütçeleme: 50-30-20 kuralı ile paranızın kontrolü sizde
7. Harcamalarında ketumdurlar
İhtiyaç dışı harcamaları ortadan kaldırmak, varlık oluşturma hedefiniz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Sahip olduğunuz parayı etkin bir şekilde yönetemiyorsanız, daha fazlasına sahip olmanızın hiçbir önemi yoktur. Elinize geçen para ne kadar büyük olursa olsun, gereksiz harcama alışkanlığınız varsa, parayı elinizde tutamazsınız.
Varlıklı insanlar oldukça tutumludurlar. Bir şeyi satın almadan önce kılı kırk yarar, gerçekten ihtiyacı yoksa ya da gerçekten uzun yıllar kullanacakları ve işlerine yarayacak bir şey değilse harcama yapmazlar. Tutumlu olmak, onları daha varlıklı eden ve varlıklarını korumalarını sağlayan en önemli alışkanlıklardan biridir.
İlginizi çekebilir: Dürtüsel harcama: Nedir ve nasıl engel olabiliriz?
8. Benzer düşüncelere sahip insanlarla vakit geçirirler
En çok vakit geçirdiğimiz insanların ortalamasıyız. Sosyal çevremizi belirlerken asla göz ardı etmememiz gereken bir kural bu. Her gün iletişim halinde olduğumuz insanların düşünce yapısı, yaşam tarzları ve alışkanlıkları bizim düşünce yapımız, yaşam tarzımız ve alışkanlıklarımız üzerinde tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük bir etkiye sahiptir. Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.
Zengin insanlar için sosyal çevre sadece keyifli vakit geçirilen iyi arkadaşlıklardan ibaret değildir, aynı zamanda güçlü bir network ağıdır. Doğru yerlerde doğru insanlar tanımanın önemini bilirler. Kendileri gibi disiplinli, çalışkan, parasını yönetebilen ve sağlıklı alışkanlıklara sahip ilişkiler kurarlar. Kendilerini aşağı çekecek insanlar yakın sosyal çemberlerinin içine giremez. Aksine, aşağı çekmek şöyle dursun, birbirlerinin yükselişine katkı sağlarlar.
Hedeflediğiniz hayatı şu an yaşamakta olan, hedeflediğiniz başarıları çoktan başarmış ve farklı sektörlerde de olsa kendi emekleri ile kendine yer edinmiş insanlarla tanışmaya, sizin gibi hedefleri için çalışıp çaba gösteren idealist insanlarla yakın ilişkiler kurmaya çalışın. Birbirinize verdiğiniz fikirler ve farklı bakış açıları ile birbirinizi güçlendirebilir ve hedeflerinize ulaşmakta birbirinize destek olabilirsiniz. “Yapamazsın”, “yüksekten uçma”, “sen kim, ….. olmak / yapmak kim” diyenlere ise, çok eski arkadaşınız bile olsa, bayram mesajı bile atmayın.
9. Öğrenmeyi alışkanlık haline getirirler
Zengin insanların finansal okuryazarlıkları yüksektir. Okuma alışkanlıkları vardır. Okuma alışkanlığı olan herkes lider değildir ama tüm liderler iyi birer okuyucudurlar. Paralarını bir yatırım aracına bağlamadan önce, o yatırım aracı ile ilgili sıkı bir araştırma yaparlar. Bilginin güç olduğunu bilirler ve finansal güçlerini korumak için bilgi ile donanırlar.
Çok büyük finansal kararlar almadan önce mutlaka finansal okuryazarlığınızı artıracak adımlar atmalısınız. Finans haberlerini dinleyin, anlamını bilmediğiniz kavramları araştırın, konuyla ilgili yazılmış kitapları okuyun ve kurslara katılın. Bilmediğiniz yerde bir bilene danışın, işin uzmanı danışmanlardan yardım alın.
İlginizi çekebilir: Finansal okuryazarlık nedir, nasıl geliştirilir?
Ben kimim?
Ben bir birikim ve güvence danışmanıyım. İşim, insanların tasarruf ederek birikim yapmalarını ve bu birikimleri sayesinde gelecekte yaşayacakları maddi sıkıntılara karşı kendilerini güvence altına almalarını sağlamak. Birikim, yatırım, emeklilik planlaması, finansal güvence, vergi indirimi ve başka pek çok sorunuz için bana ulaşabilirsiniz. Sorularınızı yanıtlamaktan ve elimden geliyorsa yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
İlginizi çekebilir: Hayata yatırım: Kendiniz için yapabileceğiniz en iyi 6 yatırım