Hangimiz daha fazla huzur istemiyoruz ki? Ya da zaman zaman, her şeyi unutup sadece yaşadığımız anda var olmak?
Aslında Budist bilgelerin yaşam tarzlarında ilham alabileceğimiz çok fazla şey var; hayatlarının sadeliği, yaptıkları işlere tam olarak odaklanmaları, farkındalıkları, sakinlikleri ve hayatın her gününde buldukları huzur.
Tüm bunlara sahip olabilmek için, onlar gibi yaşamamız mümkün olmayabilir, ancak hayatımızda huzur ve dinginliğe ulaşmak bir kaç kuralla mümkün. Uplifers olarak, Zenhabits blogunun yazarı Leo Babauta’nın bu konudaki görüşlerini sizlerle paylaşmaya değer bulduk.
1. Aynı anda birden fazla işle uğraşmayın: Bu Budist rahiplerin hayatlarının belki de en önemli kuralı. Eğer çiçeklerinizi suluyorsanız, sadece çiçekleri sulayın, yemek yiyorsanız, sadece yemeğinize odaklanın. Birden fazla işi bir arada yapmaya çalışmayın. Günümüz şartlarında bu pek mümkün olmasa da, sizi rahatlatacağı kesin.
2. Acele etmeyin ve özen gösterin: Aynı anda birden fazla bir şeyle uğraşmıyor olsanız bile, yaptığınız işi bitirmek için acele ediyor olabilirsiniz. Bu sizi fazladan strese sokar. İşinizi bitirmek için gerektiği kadar zaman kullanın ve daha yavaş hareket ederek işinize gereken özeni gösterdiğinizden emin olun. Bu farkındalığınızı geliştirecek ve odaklanma becerinizi arttıracaktır.
3. Eksiksiz yapın: Zihninizi yaptığınız işten başka bir şeyle oyalamayın ve elinizdeki işi bitirmeden yeni bir şeye başlamayın. Eğer başka bir konuya geçiş yapmak durumundaysanız, önceki işinizi kaldırın ve yenisi için yer açın. Eğer bir sandviç hazırlıyorsanız, soslarını tamamlamadan veya bulaşıklarınızı yıkamadan yemeye başlamayın. Çünkü bir işi bitirmeden, diğerine tam olarak odaklanmanız ve layıkıyla yapmanız mümkün değil.
4. Daha az işle uğraşın: Budist bilgelerin tembel bir hayat sürdüğünü söyleyemeyiz. Aksine erkenden kalkarlar ve gün boyunca yapmaları gereken belli işleri vardır. Ancak fazlası değil. Eğer programınızda yapmanız gereken daha az iş olursa, işlerin her birini daha sakin, daha konsantre ve daha kontrollü yaparak daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Eğer gününüzü yapabileceğinizden daha fazla işle doldurursanız, oradan oraya koşturmak zorunda kalır, dinlenecek veya yapacağınız şeyler üzerinde düşünecek vakit bulamazsınız.
5. Ara verin: Bu kural, bir önceki maddeyle bağlantılı olmasının yanı sıra, programınızı, yapmanız gereken her görev için yeterli zamanı ayıracak şekilde düzenlemenizle ilgili. Yapacağınız işler arasında mutlaka dinlenmek için boşluklar bırakın. Daha rahat bir program, daha az stres demektir. Ara vermek sizi yeniler. Ayrıca boş bırakacağınız süreler, zamanında bitiremediğiniz işleri tamamlayabilmeniz için iyi bir fırsat.
6. Ritüeller geliştirin: Budist bilgelerin yaptıkları pek çok iş için belli ritüelleri vardır; yemek yemekten temizlik yapmaya, meditasyona kadar. Ritüeller, yaptığınız işin önemli olduğunu hissetmenizi sağlar. Önemli olduğunu düşündüğünüz bir şey için daha fazla çaba gösterirsiniz. Budist ritüellerini uygulamak zorunda değilsiniz. İstediğiniz herhangi bir şey için kendi ritüellerinizi geliştirebilirsiniz.
7. Programlı olun: Plan ve program yapmak ve uygulamak, işlerinizin düzenli olarak işlediğinin kanıtıdır. Bir işi düzenli olarak yapmanız gerekiyorsa, bu onun önemli olduğunun göstergesidir. Önem verdiğiniz şeyleri yapmak için, gerekli zamanı önceden belirleyin.
8. Oturmaya zaman ayırın: Budist rahiplerin günlerinin önemli bir bölümü oturma meditasyonu “zazen”le geçer. Sadece oturdukları, başka hiçbir şey yapmadıkları belli bir zaman vardır. Bu, yaşadığınız anda var olmanızı sağlayan etkili bir meditasyondur. Eğer oturmak istemiyorsanız, Leo’nun yaptığı gibi, sadece o anda var olmanızı sağlayan bir aktiviteyi meditasyon haline getirip düzenli olarak yapabilirsiniz.
9. Gülümseyin ve başkalarına yardım edin: Budist bilgeler, günlerinin diğer bir bölümünü başkalarına hizmet etmekle geçirirler. Hizmet etmek alçak gönüllülüğü öğrenmek için önemli bir derstir ve hayatlarını bencilce yaşamadıklarının garantisi gibidir. Başkalarına hizmet etmek ya da yardımcı olmak gibi, gülümsemek ve nazik olmak da, etrafınızdaki insanların hayatlarını bir nebze güzelleştirebilmenizi sağlar.
10. Temizliği ve yemek hazırlamayı meditasyon haline getirin: Yukarıda bahsedilen “zazen” meditasyonu gibi, zen ritüellerinin önemli aşamalarından biri de yemek pişirmek ve temizlik yapmaktır. Bu aktiviteler, kişinin farkındalık geliştirmesi için etkili yollardır ve her gün tekrarlanabilirler. Eğer bu işler sizin için sıkıcıysa, onları meditasyon gibi görmeye çalışın. Tüm gücünüzü ve dikkatinizi vererek işinizi tamamlayın. Evinizi güzelleştireceği gibi, sizin de iyi hissetmeniz için birebir.
11. Neyin gerekli olduğuna karar verin: Budist bilgelerin hayatında gerekli olmayan çok az şey vardır. Gardıropları kıyafetle dolu değildir, son model elektronik aletleri ya da otomobilleri de yoktur. Sadece en temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar ekipmanları vardır. Basit vejetaryen yemekleri yerler. Bu yaşam tarzı, hayatımızda ne kadar çok gereksiz şey olduğunu fark etmemiz ve asıl önem verdiğimiz şeyleri hatırlamamız açısından önemlidir. Hayatınızda nelerin gerçekten önemli olduğunu düşünmek için zaman ayırın.
12. Basit yaşayın: Yukarıdaki madde, eğer bir şey çok gerekli değilse, onsuz da yaşayabileceğimizi gösteriyor. Hayatınızdan gereksiz şeyleri çıkararak asıl değer verdiklerinize yer açın. Değerli olan kişiden kişiye değişebilir. Sizin için neyin önemli olduğuna ancak siz kendiniz karar verebilirsiniz. Önceliklerinizi belirleyin ve hayatınızı sadeleştirin.