Zeki ve başarılı insanların sahip olduğu olumlu ve olumsuz alışkanlıklar
Zekanın ve yeteneğin ne olduğunu tanımlamak uzun yıllardır psikolojiyle ilgilenen bilim insanlarının gündeminde. Bu iki kişilik özelliğinin henüz kesin ve net bir tanımı bulunmasa da, şu ana kadar yapılmış olan araştırmaların sonuçları incelendiğinde, yüksek IQ değerlerine sahip olan kişilerin iyi ya da kötü bazı ortak alışkanlıklarının olduğu görülüyor.
Uplifers olarak, önemli başarılara imza atmış olan Bill Gates, Albert Einstein gibi dahilerin iyi ve kötü alışkanlıklarını sizler için derledik.
İşte Online-PHD-Programs.org’un yaptığı detaylı çalışmanın bir ürünü olan araştırma sonuçları ve dahilerin ortak özellikleri;
Dahi nedir?
Zekayla ilgili yapılmış olan uzun süreli çalışmaların ortaya çıkardığı verilere göre, ortalama bir insanın IQ puanı 100. IQ ölçme amacıyla yapılan standardize testlerde 140 üzerinde puan alan kişiler ise dahi olarak tanımlanıyor ve bu kişilerin zihinsel süreçlerinin diğer insanlardan farklı işlediği görülüyor.
Başarılı insanların olumlu alışkanlıkları nelerdir?
Dahi olarak adlandırılan kişilerin ilk ve en göze çarpan olumlu alışkanlıklarından biri, hedefleri konusunda inatçı ve ısrarcı olmaları.
Örneğin;
- Albert Einstein’ın IQ’su 160, fakat 4 yaşına kadar konuşamamış ve çevresindeki insanlar tarafından zeka geriliği yaşadığı öne sürülmüştü.
- Bill Gates’in IQ’su 160 fakat ilk iş girişimi başarısız oldu.
- IQ’su 145 olan Thomas Edison, ampülü bulana kadar 1000’den fazla denemesinde başarısız oldu.
- Ben Franklin’in IQ’su 160 fakat 10 yaşındayken eğitimini yarıda bıraktı.
- Beethoven tüm girişimlerinde başarısız olacağı söylenerek çevresindeki insanlar tarafından hayatı boyunca eleştiri aldı, fakat IQ’su 165.
Başarılı insanların bir başka ortak özelliği ise hedeflerinin olması.
Öğrencilerle yapılan bilimsel bir çalışmada, verilen bir görevin 4 hafta içinde teslim edilmesi istenmiş. Hedefleri olmayan öğrencilerin yalnızca %43’ünün görevi başarıyla tamamladığı tespit edilirken; hedeflerini yazılı bir şekilde belirlemiş olan öğrencilerin %64’ünün, ortak bir hedef çerçevesinde grup olarak çalışan öğrenilerin ise %76’sının verilen görevi zamanında ve eksiksiz olarak tamamladığı görülmüş.
Çok okumak da dehalarda en çok görülen ortak özelliklerden biri. Okumanın kelime hazinesini genişlettiği, düşünce yapısını geliştirdiği, problem çözme yeteneğine katkıda bulunduğu, konsantrasyonu arttırdığı, yazma yeteneğini ve hafızayı geliştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmış gerçekler. Yapılan araştırmalar, günde 15 dakika kitap okumanın yılda 1 milyondan fazla kelimeyi kelime dağarcığınıza eklmenizi sağladığını gösteriyor.
Başarılı insanların olumsuz alışkanlıkları nelerdir?
Başarılı insanların kötü alışkanlıklarına baktığımızda ise ilk olarak alkol bağımlılığı göze çarpıyor. Yapılan araştırmalar, çocukuğunda üstün zekalı olarak tanımlanmış olan bireylerin yetişkinlik döneminde daha fazla alkol kullandıklarını gösteriyor.
Araştırmalar alkole ek olarak bağımlılık yapan uyuşturucu madde kullanımının da başarılı insanlarda daha fazla gözlemlendiğini söylüyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmada 5, 10 ve 16 yaşındaki çocukların IQ’ları ölçüldükten 30 yıl sonra, uyuşturucu madde deneyip denemedikleri soruluyor. Araştırma sonucunda erkek katılımcılar arasında yüksek IQ’ya sahip olan bireylerde 2 kat, yüksek IQ’lu kadın katılımcılarda ise 3 kat daha fazla uyuşturucu madde denemesi gerçekleştiği görülüyor.
Dahi insanlarda görülen ortak bir diğer özellik de düzensiz bir uyku düzenine sahip olmaları ve gece uyumuyor oluşları. 1995 yılında 20.000 öğrenciyle yapılan bir araştırmanın katılımcılarına 10 yıl sonra uyku düzenleriyle ilgili soruların yer aldığı bir anket uygulanmış. Bu araştırmanın sonuçları, IQ seviyesi ve uyku süresi arasında negatif bir ilişki olduğunu, yani IQ seviyesi arttıkça uyku saatinin azaldığını gösteriyor.
Görüldüğü gibi başarılı ve fark yaratan insanların iyi ya da kötü bir çok ortak alışkanlığı var. Ancak bu alışkanlıkları sergilemenizin başarılı olacağınız anlamına gelmediğinin de altını çizmekte fayda olacaktır.
Kaynaklar: