Zeka seviyesini kafatası üzerindeki çukurların boyutuna göre tahmin etmek mümkün
Adelaide Üniversitesi’nden araştırmacılar, hayvanlar üzerinde yaptıkları çalışmalarda zeka seviyesinin kafatası üzerindeki çukurların büyüklüğüne göre tespit edilebileceğini ortaya koydu.
Sonuçları Journal of Experimental Biology dergisinin dijital versiyonunda yayımlanan araştırmaya göre zeka seviyesiyle kafatası üzerindeki çukurların boyutu arasındaki bağlantı, beynin metabolik hızıyla ilişikili. Araştırmanın başındaki isim Fahri Profesör Roger Seymour bu durumu şöyle anlatıyor:
“Bir insan beyninde yaklaşık 100 milyar beyin hücresi bulunur ve bunlar arasındaki bağlantı trilyonlarla ölçülür. Her bir beyin hücresi ve aradaki bağlantı, bir miktar enerji kullanır ve beynin tamamının kullandığı enerji, bir insanın metabolik hızının yüzde 20’sine denk gelir. İnsanların bu noktaya kadar nasıl evrildiği ise bilinmiyor çünkü yaşayan maymunlar üzerinde beynin metabolik hızına dair herhangi bir doğrudan ölçümleme yapılmış değil. Buna rağmen beynin metabolik hızını, beyne kan gitmesini sağlayan damarların boyutuna göre tahmin etmek mümkün.
Damarlar, kan taşıdıkları organın ihtiyacı olan kan miktarını hissedip kendi çapını düzenli olarak buna göre ayarlar. Eğer damar çeperine yakın olan kan miktarının hızı çok fazlaysa, damarın çapı genişler; yavaşsa daralır. Buna dayanarak eğer bir damar; kemiğin üzerinden geçiyorsa, bu kemik üzerindeki çukurlukların boyutu oradaki kan akışını göstereceği için aynı zamanda organın metabolik hızını da göstermiş olur.”
Araştırmaya göre genel olarak memelilerde, kanın akış hızı ve büyük olasılıkla beynin metabolik hızı, beynin hacmine göre yükseliyor ve bu yükselme tahmin edilenden çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Uzmanlar, büyük maymunların kan akışının, tahmin edilenden yüzde 280 daha fazla olduğuna işaret ediyor.
Araştırmada ayrıca maymunlarla diğer memelilerin arasındaki farkın beynin boyutundan değil, beynin metabolik hızından kaynaklandığı belirtiliyor. Bununla birlikte maymunlarda beynin yüksek metabolizma hızı, daha fazla bilişsel yetenek ve karmaşık sosyal davranışların evrimiyle bağlantılı olarak gelişiyor.
Kaynak:
Science Daily
R. S. Seymour, S. E. Angove, E. P. Snelling, P. Cassey. Scaling of cerebral blood perfusion in primates and marsupials. Journal of Experimental Biology, 2015; DOI: 10.1242/%u200Bjeb.124826
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Zeka seviyesinin düşmesine neden olan günlük alışkanlıklar
Bazı zihinsel sağlık problemleri, üstün zekalı insanlarda daha sık görülebilir