dummy

Zeigarnik etkisi: Yarım kalan işlerin yarattığı gerilimi verime dönüştürün

Hepimizin mutlaka unutamadığı bir aşkı vardır değil mi? Ya da başarısız geçen bir iş görüşmesi sonrası “Keşke şunu da söyleseydim” demişliği… Belki de severek izlediğimiz dizinin yeni bölümünü merak içinde bekleyişimiz… Örnekleri elbette daha çok çeşitlendirebilirim ancak değinmek istediğim konu, tüm bunların merkezinde neyin yattığı. Yani hepsinin ortak noktası, tamamlanmamış ya da bitirilememiş olmaları… Bu şekilde onları daha net hatırlayabiliyor ve çoğu zaman hafızamızdan silemiyoruz. Bunun literatürde bir adı var aslında: Zeigarnik etkisi.

dummydummy

Rus psikolog Bluma Zeigarnik tarafından ortaya koyulan bu düşünce, yarım kalan ve tamamlanmamış işlerin daha kolay hatırlanacağını savunuyor. Bunu bir restoranda otururken keşfetmiş aslında Zeigarnik. Garsonların siparişleri henüz servis edilmemişken net bir şekilde hatırladıklarını, servis sonrasında ise hafızalarından tamamen sildiklerini gözlemleyerek sonuca ulaşmış. Aslında bu etkinin altında yatan şey sorumluluk duygusu. Herhangi bir işe ya da birine karşı hissettiğimiz sorumluluk, beynimizdeki mekanizmayı, ortaya çıkan şeyi tamamlamaya doğru itiyor. Ayrıca bu tamamlanmama hissi, beynimizde ve içimizde bir gerginlik hissi yaratırken, hafızadan silmek de zor hale geliyor. Yine de Zeigarnik, verimliliği artırmak için de kullanılabilecek bir yol. Nasıl olduğunu hemen açıklayayım…

  • Tamamlanmayan işlerin yarattığı gerilim, bilişsel erişime de kolaylık sağlıyor. Görev bitince gelecek rahatlama hissi ise işleri tamamlamak için motivasyon sağlıyor.
  • Birçoğumuz halledilmesi gereken işleri erteleme eğilimindeyiz. Eğer önünde başlamaya isteksiz olduğun bir iş varsa, küçük de olsa bir başlangıç yapmayı dene. Basit bir başlangıç motivasyon üzerinde güçlü bir etkiye sahip.
  • Beynimiz sürekli bize bir şey yapmadığımızı hatırlattığında, bu durum kaygıya ve gerginliğe yol açabilir ve üretkenliği yok eder. Zeigarnik etkisinin olumsuz potansiyelini kontrol altına almak için günün sonunda tamamlanmamış tüm görevlerin bir listesini yazmaya çalışabilirsin.
  • Özellikle bir sunum yapacaksan konuyu hitap ettiğin kitlenin zihninde ön planda tutmak için önemli bir noktada ara vermeyi dene.
  • İşimiz bitmediğinde ilerlemek ve molamız boyunca çalışmaya devam etmek isteriz. Ancak bu, Zeigarnik etkisinin çok yorucu olmasına neden olur. Bu yüzden belirli aralar vermeyi es geçmemelisin.

Güncel paylaşımlarım ve yeni günlük bilgiler için Instagram hesabıma bakabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Vizyon panosu hazırlarken dikkat etmeniz gereken 5 püf noktası

Deniz Alayat: Ben Deniz, Bütünsel Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Koçu’yum. 2016 yılının sonuna doğru bir anda kendimi çok halsiz hissetmeye başladım. Bir hafta önce günde 30 bin adım yürürken, o kadın gitti, sanki 50 yıldır günde 3 paket sigara içiyormuşum gibi nefessiz kalmaya, kısacık mesafeleri dahi yürüyemeye başladım. Bedenimde böylesine ani bir değişiklik olunca sebebini araştırmaya başladım ve kanser olduğumu öğrendim. Bedenim defalarca bana stresimi azaltmam, durmam, sakinleşmem, kendime şefkatli davranmam gerektiğiyle ilgili sinyaller göstermişti ama ucundan kıyısından üstüme alınmamıştım. Sonunda, lösemiyle büyük bir uyanış yaşadım. Bedenimi tanımam, onun en yakın arkadaşı, kardeşi olmam gerektiğini anladım. Yaşadığım bu tecrübe, bende sağlıkla ilgili daha fazla bilgi edinme isteğini uyandırdı. İlik naklim sonrasında, tedavi görürken, merkezi New York'ta bulunan Institute for Integrative Nutrition okuluna başvurdum ve oradan mezun oldum. 2018’de Miami’de IIN Summit’ine katılarak Deepak Chopra gibi alanında başarılı isimlerden eğitim aldım. Ruh-zihin-beden ilişkisi ve sağlıklı yaşam alanında çalışıyorum. Duygularımız, düşüncelerimiz, bizi oluşturan inançlarımız, duygusal esnekliğimiz, strese karşı bedenimizin verdiği cevaplar ve sağlıklı bedene yolculukta beslenme alışkanlıklarımız keyifle çalıştığım alanlar. Mail adresim: deniz@denizalayat.com
İlgili Makale
whatsapp