Bazı besinler var ki; kanserden diyabete iyi gelirken, kalp hastalıklarını engelliyor ve bağışıklık sistemini korumaya yardımcı oluyor. Bu antioksidan besinlere diyetinizde yer açın. Sırf zayıflamaya yardımcı değil, aynı zamanda hastalıklara karşı da koruyucu olan bu besinler, özellikleriyle her geçen gün bilinirliklerini artırıyorlar.
1. Chia tohumu
İçerdiği omega-3 yağ asitleriyle kan kolesterol düşürücü ve kalp hastalığını önleyici etkisi vardır. Bu tohumlar %25 -40 arası yağ, %60 omega-3 , %20 omega-6 içerir. Bu yağ asitleri, insan sağlığı için gerekli olan yağ asitleridir. Gluten içermediğinden, gluten enteropatisi ve çölyak hastası olanlar da rahatlıkla tüketebilir.
2. Keten tohumu
Keten tohumu da omega-3 içeriğinden zengindir. Bu nedenle, keten tohumu damarları genişleterek kan dolaşımını hızlandırır. Sabah kalktıktan hemen sonra kullanabilir, yoğurtlarınıza bir yemek kaşığı ekleyerek de tüketebilirsiniz. Keten tohumunuzu öğütülmeden alın ve kullanacağınız zaman öğütün.
3. Karabuğday
Karabuğdayın ana vatanı, Asya ülkeleridir. Hipoglisemik şifalı bitki diye bilinir. Bol miktarda flavonoidler, fitosteroller, diyet lifi ve antioksidan içerir. Bu besin de gluten içermez. Salatalarınıza 2 yemek kaşığı haşlanmış karabuğday ilave ettiğinizde hem daha yararlı bir besine sahip olursunuz, hem de daha uzun süre tokluk hissi oluşur.
4. Yeşil çay
Çay, dünyada en çok tüketilen içeceklerden biridir. Yeşil çay ise, çaylar arasında en sağlıklı olanıdır. İçerdiği kateşinler ve polifenoller sayesinde, anti-kanser ve grip önleyici özelliği vardır. Bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir. Antioksidan özelliğinin yanı sıra, metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de vardır. Günde 2 fincan yeşil çay içmeyi deneyebilirsiniz. Tarçın kullanırsanız, tok tutmasına da yardımcı olursunuz.
5. Yulaf
İçerdiği lifler uzun süre tok tutar, spor öncesi karbonhidrat ihtiyacınızı karşılar. Sütün ya da yoğurdun içine 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi ekleyerek tüketmek, enerjinizi uzun süre korumanıza yardımcı olur. Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır ve kalorisi düşük alternatif bir besindir.
6. Yumurta
Yumurta, protein alabileceğiniz en iyi kaynaktır. Vücutta %100 oranında kullanılır ve anne sütüne en yakın besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirici A vitamini, beta karoten ve çinko içerir. Gözlerimize ve cildimize iyi gelir. Sabah kahvaltılarında 2 adet yumurta tüketebilirsiniz.
7. Kuşkonmaz
Kuşkonmaz, kanın pıhtılaşmasında ve kemiklerin güçlenmesinde rol alan K vitamini bakımından zengindir. Aynı zamanda bitkisel demir kaynağıdır. Yüksek folat içerdiğinden, depresyona iyi gelir. K vitamini bakımından zengin beslenme, kan sulandırıcı ilaç kullananlar için uygun değildir.
8. Avokado
Avokado, yağda çözünen vitaminler olan A, E ve K bakımından zengindir. İçerdiği Omega-3 ve E vitamini sayesinde Alzheimer riskine karşı da koruyucudur. Mineraller olarak Magnezyum, Potasyum, demir ve bakır bakımından zengindir. Muzdan %35 daha fazla potasyum içerir. Avokado, kilo yönetimine yardımcı olur ve kan şekeri seviyesini içerdiği yüksek posa sayesinde dengeler. Çoğu meyveye göre az şekerlidir ve protein içeriği yüksek bir meyvedir. Salatalarınızda yağ yerine yarım avokado kullanabiliriz.
9. Kinoa
Yüksek kalite proteinler olan lizin, metionin gibi temel aminoasitler bakımından zengin olan Kinoa, dengeli bir besindir. Bu nedenle vejeteryanların beslenme tipine uygundur. Lif içeriğiyle tahıllara göre daha fazla tok tutma özelliğine sahiptir. Kilo yönetimi için de mükemmel bir alternatif kaynaktır. Bunların dışında antimikrobiyal, antienflamatuar ve kolesterol düşürücü özellikleriyle birçok fizyolojik etkiye sahiptir. Popüler besinler arasındadır. Gluten içermez.
10. Brokoli
Brokoli, kansere karşı savaşan besinlerin en önemlilerinden biridir. Östrojeni baskılayarak özellikle meme, serviks ve yumurtalık kanserine karşı koruyuculuk göstermektedir. Kalsiyum ve C vitamini bakımından zengin bir besin olduğu için, yağ yakımında önemli olan kalsiyum emilimini sağlar. Aynı zamanda çok iyi bir folik asit kaynağıdır. Haftada 2 gün sofralarınzda yer verebilirsiniz.