Bazen bir problemi çözmek için en iyi yol sadece zorunlu olan şeyleri önceliklendirip yapmaktır. Bu giriş pek havalı olmadı ama 🙂 Bugün aslında genel olarak bildiğinizi düşündüğüm bir düşünme yöntemi olan zaruri olanı yerine getirmek hakkında bahsedeceğim. Belki de ufak bir noktayı atlayarak ilerliyorsunuz ve bu sebepten bazı işleriniz yetişmiyordur ve zamanında teslim edemiyor olabilirsiniz.
Eğer bir durumu sürekli erteliyorsanız bu durum biraz farklıdır. Öncelikle ne tür bir erteleyici olduğunuzu bilmek bu noktada faydalı olabilir. Erteleme türleri isimli yazımıza tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Zaruri Fikirler Yöntemi nedir?
Zaruri Fikirler Yöntemi, bir problemi çözmek veya bir hedefe ulaşmak için gerekli olan koşulları belirlemek amacıyla kullanılan bir düşünme tekniğidir. Bu yöntem, problem çözme sürecindeki kritik faktörleri tanımlamak ve bu faktörlerin nasıl karşılanacağını belirlemek için kullanılır.
Ya da kısaca, evde börek açacaksanız bunun için una veya yufkaya ve zorunlu olarak başka şeylere de ihtiyacınız olacağını düşünmek gibidir. Bu durumu çözmek için bir ihtiyaç listesi oluşturmak ve gerekli olanları almaktır. Aşağıda detayları ve aşamaları hakkında bahsediyor olacağım.
Ne işe yarıyor?
Zaruri Fikirler Yöntemi’nin ana prensibi, belirli bir sonuca ulaşmak için mutlaka gereken koşulların belirlenmesidir. Bu koşullar, problemi çözmek veya hedefe ulaşmak için değeri önceden belirli öneme sahip olan faktörlerdir ve bunlar karşılanmadığı takdirde başarıya ulaşmak zorlaşabilir. Ancak öğrenmesi ve uygulanması çok zor değil.
5 Adımda Uygulama
- Hedefin Belirlenmesi: İlk adım, çözümlemek veya ulaşmak istediğiniz hedefin net bir şekilde belirlenmesidir. Hedefiniz ne olursa olsun, bu hedefe ulaşmak için gereken koşulları belirleyeceksiniz. Hedefler belirlemek ve bunların nasıl uygulanacağı hakkında daha detaylı bilgiye tıklayarak ulaşabilirsiniz.
- Koşulların Tanımlanması: Hedefinize ulaşmak için gerekli olan koşulları tanımlayın. Bu koşullar, genellikle problem alanına veya hedefe bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
- Koşulların Önceliklendirilmesi: Tanımladığınız koşulları önem sırasına göre sıralayın. Hangi koşulların daha kritik veya acil olduğunu belirleyin.
- Çözüm Yollarının Belirlenmesi: Her bir koşulu karşılamak için çeşitli çözüm yolları ve stratejiler belirleyin. Her koşul için en etkili veya uygun çözüm yolunu bulmaya çalışın.
- Uygulama Planının Oluşturulması: Belirlediğiniz çözüm yollarını uygulamak için bir plan oluşturun. Bu plan, her bir koşulu nasıl karşılayacağınızı ve hedefe nasıl ulaşacağınızı adım adım açıklamalıdır.
Zaruri fikirler düşüncesi nereden gelmektedir?
Zaruri Fikirler Yöntemi, Robert B. Tucker tarafından 10 Mart 2008 tarihinde yayımlanan Driving Growth Through Innovation: How Leading Firms Are Transforming Their Futures adlı kitapta tanıtılmıştır. Tucker, bu kitapta organizasyonel değişim ve yenilik konularını ele almış ve farklı stratejileri önermiştir.
Zaruri fikirler oluşturmaktan bahsederken aslında bir sorunu çözmenin minimum uğraş ile, daha çok da zorunlu olan görevleri tamamlamaktan bahsetmek istedim. Ancak bazen bir konuda zaruri fikirlerden ziyade daha inovatif fikirler üretmeniz gerekebilir. Bu durumda da bir zihin haritası kullanmayı deneyebilirsiniz. Eğer nasıl bir zihin haritası oluşturacağınızı bilmiyorsanız Zihin haritası (mind map) nedir? Nasıl oluşturulur? isimli yazımı ziyaret edebilirsiniz.
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur. Düşünme yöntemleri hakkında daha fazla içerik için diğer yazılarıma göz atabilir ve içerik hoşunuza gittiyse ‘beğen’ tuşuna basarak içeriği beğenebilirsiniz.
Bu içerik Robert Tucker’in İnovasyon Yoluyla Büyümeyi Artırmak: Lider Firmalar Geleceklerini Nasıl Dönüştürüyorlar isimli kitabından esinlenilerek oluşturulmuştur.
İlginizi çekebilir: Divergent (ıraksak) ve convergent (yakınsak) düşünme