Hepimiz sağlıklı yaşamın temel kurallarını biliriz; sağlıklı beslenmek, spor yapmak, yeterince su içmek, kaliteli uyku, alkol ve sigaradan uzak durmak. Ancak zararsız gibi görünen kimi alışkanlıklarımız da sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Ne giydiğinizden zamanınızı nasıl geçirdiğinize, işte size şaşırtıcı gelebilecek sağlığa zararlı alışkanlıkları sıralıyoruz.
Yüksek topuklu ayakkabı giymek
Çok yüksek topuklar bacaklarınızın harika görünmesini sağlayabilir; ancak sürekli yüksek topuklu ayakkabı giymenin vücudunuza başka etkileri de olduğunu unutmayın. Basitçe söylemek gerekirse, uzun topuklar üzerinde durmak ya da yürümek doğal ve sağlıklı değil. Yüksek topuklar ayaklarınızda nasır oluşturma riski bir yana; sırtınızı, omurganızı ve dizlerinizi kötü biçimde etkileyebilir. Eğer düzenli olarak yüksek topluklu ayakkabılar giyiyorsanız omurilik, kas ve tendon sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Topuklulardan vazgeçemiyor musunuz? O halde en azından daha kısa topuklu ve ucu sivri olmayan ayakkabıları tercih edin. Ve tabii ki böyle ayakkabıları her gün giymemeye gayret edin.
Her gün saçları yıkamak
Temiz olduğunuzu hissetmek tabii ki güzel; ancak saçlarınızı gereğinden fazla yıkamak, saçlarınızın sağlıklı ve güzel görünmesini sağlayan besleyici ve doğal yağlardan da mahrum kalması anlamına geliyor. İdeal olan ise saçları iki günde bir yıkamak.
Tırnak yemek
Tırnak yemek toplum içinde kötü görünmenize neden olabilecek bir alışkanlık; ancak diğer yandan sağlık sorunlarına da neden olabilir. Çene ve diş sorunları, deri tahrişi bir yana, tırnaklarınızdaki ve elinizdeki mikroplar grip gibi hastalıklara yakalanmanıza neden olabilir. Hemen şimdi bu alışkanlıktan kurtulun!
Gece geç saatte egzersiz yapmak
Her ne kadar, günün her saatinde yapılan egzersiz sağlıklı bir yaşam tarzı için önemliyse de gecenin geç saatinde yorucu bir egzersiz yapmak her zaman iyi değil. Herkes için geçerli olmasa da bazı insanlar için yatağa gitmeden önce yoğun adrenalin pompalanması, uyku sorunlarına neden olabilir.
Eğer siz de bu grup içinde olduğunuza inanıyorsanız programınızı değiştirin ve egzersizi günün daha erken saatlerinde yapın.
Asla yalnız kalmamak
Hiç kendinizle kalamadığınız hissine kapılıyor musunuz? Araştırmalar, bireyin yalnız geçirilen zamanda daha üretken olabildiğini ve yoğunlaşabildiğini ortaya koyuyor. Dahası yalnızlık, daha derinlemesine düşünebilmeye, bu sayede sorunların çözümlerine daha kolay ulaşılabilmesine ve hatta ilişkilerinizin güçlenmesine olanak tanıyor. Daha erken uyanmanız ya da daha geç uyumanız gerekse de, kendinize yalnız kalabileceğiniz zamanlar ayırın.
Asla hayır diyememek
Herkesi memnun etme dürtüsüne direnin ve bazen hayır demeyi öğrenin. Sosyal baskı, kibarlık ve hatta toplumsal cinsiyet rolleri, çoğu insanın gerektiğinde hayır diyebilmesinin önüne geçiyor. Ancak sürekli olarak insanları memnun etme çabası uzun vadede size zarar verebilir; özellikle de sırf hayır dememek için tutamayacağınız sözler veriyorsanız durum daha ciddi demektir. Bu durum, sizi kötü yönde etkileyebilir. Eğer reddetmek size zor geliyorsa daha basit bir yaklaşım deneyebilir, örneğin hayır demek yerine “Bu istediğin için en uygun insan ben olmayabilirim” gibi bir cevap verebilirsiniz.
Duruş bozukluğu
Annenizin size sürekli olarak dik durmanızı söylemesinin iyi bir nedeni var; zira yanlış duruş pozisyonları, vücudunuza ciddi hasarlar verebilir. Yanlış postür, doğru nefes almanızı engeller; kalbinize ve mide-bağırsak bölgenize zarar verir; baş, boyun, omuz ve sırt ağrılarına neden olur.
Hayatı çok ciddiye almak
Tabii ki genel olarak dünyada ve özel olarak hayatınızda olup biten kötü şeylerin tümünü görmezden gelmeniz gerekmiyor. Ancak eğlenmeyi, gülmeyi ve hayattan keyif almayı unutmamak, özellikle ruh sağlığınız için gerekli. Gülümsemenin, stres ve anksiyeteye karşı mükemmel bir ilaç olduğunu unutmayın.