“En iyi ve en kaliteli parfüm” kavramı kişiden kişiye, trendlere ve hatta mevsimlere göre değişebilir. Ancak bazı özel kokuların modası asla geçmez. Seçilen parfüm kullanıcıyı temsil ettiğinden kadın parfümü çeşitleri arasında tercih yapmak oldukça zordur. Kıyafet, aksesuarlar, saç ve makyaj gibi kişinin imaj bütünlüğünü tamamlayan ve imza olarak görülen parfüm seçiminde oldukça titiz davranılmalıdır. Parfüm seçerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında hazırladığımız içeriği okuyarak siz de her zaman sizi anımsatacak o özel kokuya bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
Parfüm Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
İmza kokunuzu bulmak şüphesiz özel bir andır. Çünkü parfüm tercihi salt bir tercihten ziyade birçok yönden daha iyi hissetmenizi sağlayacak kişisel bir seçim olma niteliği taşır. Parfümlerin önemi göz önünde bulundurulduğunda imza koku belirlenirken çeşitli unsurlara dikkat etmek gerektiği sonucuna varılabilir.
Parfüm seçerken bir seferde en çok üç koku denenmelidir. Hangi parfümün seçileceğine karar vermeden önce cildin farklı bölgelerine sıkılan parfümün performansı en az 24 saat test edilmelidir. Böylece kokunun tendeki duruşu çok daha iyi anlaşılabilir.
Parfüm ilk sıkıldığında üst notalar hissedilir. Üst notaların etkisi azaldıktan sonra daha kalıcı notalar etkisini hissettirmeye başlar. Bu nedenle ilk sıkıldığı an alınan koku üzerinden parfüm seçimi yapılmamalıdır.
Odunsu kadın parfümleri, şekerli parfüm ve baharat kokulu parfüm, kadın parfüm önerileri sırasında duyduğunuz terimlerdendir. Parfüm seçimi sırasında hangi tür kokulara yakın olunduğu değerlendirilmeli ve seçim yaparken parfümün tene uyumu mutlaka dikkate alınmalıdır.
Bir başkasında duyulan ve beğenilen koku seçilmemelidir. Her parfüm her tende aynı etkiyi yaratmaz. Bu nedenle son derece kişisel olması gereken parfüm seçimi sırasında, seçilen kokunun duyulara ve tarza hitap etmesine öncelik verilmelidir.
Her parfümün her mevsim kullanılamayacağı unutulmamalıdır. Bazı kokular sıcak havalarda daha iyi sonuç verirken, bazı kokular soğuk havalarda daha etkilidir.
Parfüm Kalıcılığı Nasıl Uzatılır?
Parfümlerin kalıcılık süreleri farklı etkenlere göre değişebilir. Bu nedenle “En kalıcı kadın parfümleri hangileridir?” sorusuna kesin bir yanıt verilmesi çok mümkün olmaz. Parfüm kalıcılığının artırılması için parfüm nabız noktalarına uygulanmalıdır. Bileklerin ve dirseklerin içi, kulakların arkası, boyun ve dizlerin arkası cildin en ince olduğu yerlerdir. Bu bölgelere uygulandığında kana ve vücut ısısına daha yakın olan koku ısındıkça aroması hissedilmeye başlar.
Cilt kuru olduğunda parfüm daha hızlı kaybolur. Nemlendirici ürünler parfümü tutacak bir doku hazırlayarak parfümün hemen buharlaşmasını engeller. Vücuda kokusuz nemlendirici uygulamak parfümün kalıcılık süresini uzatabilir. Cilde küçük bir miktar vazelin sürüp kokuyu üzerine sıkmak da parfüm damlacıklarının tene tutunmasını sağlayarak kokunun daha uzun süre kalıcı olmasında rol oynayabilir.
Ciltteki gözeneklerin açık ya da kapalı olması parfümün uzun ömürlülüğü için önemli bir faktördür. Gözeneklerin en açık olduğu zaman duştan hemen sonraki süreçtir. Gözenek açıklığından maksimum verim elde etmek için parfüm kullanımının bu sürece denk getirilmesi kokunun kalıcılığını arttırmak adına önemli bir avantaj sunar.
Her ciltte farklı olan yağ ve tuz oranları tercih edilen parfümden farklı sonuçlar alınmasına neden olabilir. Kokunun ne kadar süre etkisinin devam edeceği cildin tuz ve yağ oranından doğrudan etkilenir. Vücudun pH oranı parfümün kalıcılığını etkileyen diğer faktörlerden biridir. Vücudun pH oranı parfümlerin alt notalarının etkisini değiştirebilir. Tüm bunlara ek olarak cilt tiplerinin de parfümün kalıcılığı üzerinde önemli bir değişken olduğu ifade edilebilir. Genel anlamda parfümün kalıcılığı yağlı ciltlerde fazla olurken, kuru ciltlerde parfümün etkisinin hızlı geçmesi beklenir.
Parfüm Nasıl Sıkılmalı, Nereye Sürülmeli?
Parfüm sıkılırken doğrudan nabız noktalarına püskürtülmelidir. Bu bölgeler, vücudun kokuyu yansıtan sıcak bölgeleridir. Parfümü doğrudan bileğinize püskürtün ve doğal olarak kurumasını bekleyin. Kesinlikle bileklerinizi birbirine sürmeyin. Bu, bazı koku moleküllerini parçalayabilir ve parfümü seyreltebilir.
Etek ya da elbise giyiyorsanız dizlerinizin arkasına püskürtmeyi düşünebilirsiniz. Saçlarınız uzunsa dışarı çıkmadan önce ensenize de parfüm sıkabilirsiniz. Saçlarınız kokuyu yerinde tutacak ve hareket ettikçe dalgalar halinde çevreye yayılmasını sağlayacaktır.
Parfüm Türleri
Parfümlerin EDP, EDT ve EDC olmak üzere farklı türleri vardır. Kalıcılığı en fazla olan EDP daha ağır kokulu olduğundan genellikle kış aylarında kullanılır. EDT kalıcılığı EDP’ye göre daha az, dört mevsim günlük olarak kullanılabilen parfüm türüdür. EDC çok daha hafif ve daha kısa süre etkilidir. Parfüm türleri arasında seçim yapılırken parfümün ne zamanlarda, hangi amaçla ve ne tür organizasyonlarda kullanılacağı gibi unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır.