Zaman yönetiminde önemli bir ayrıntı: Enerjini nelere harcadığını keşfet

Her birimiz kendi kapasitemize göre belirli bir enerjiye sahibiz. Beslenme düzeniyle, sporla, yaşam kalitesine göre bu enerji bazen düşebilir ya da yükselebilir. Ama her ne olursa olsun, günden güne değişebilmekle beraber belli bir zaman aralığında belli bir enerjiye sahip oluyoruz. Ve bize verilen zamanı geçirirken bu enerjiyi kullanma yöntemimize, kullandığımız alanlara göre tamamladığımız iş sayısı değişken olabiliyor. Bazen bir sürü şey yapmış olabiliyoruz. Bazense belki bir saat süren büyük bir iş tamamlıyoruz ve sonrakilere enerjimiz kalmıyor. Enerjimiz kalmamasına rağmen, tamamlamak için kendimizi zorladığımızdaysa vücudumuz semptomlar gösterebiliyor. Aynı acil durumlarda çalan kırmızı renkli alarmlar gibi. O yüzden zaman yönetimi yaparken planlamanın ve işleri listelemenin tek başına yeterli olmadığı kanaatindeyim. Zaman yönetimi yapabilmek için enerjini nelere harcadığını bilmek çok önemli ve genellikle atlanan bir detay.

Bunu tespit edebilmen için bir yöntem önereceğim. Bu yöntemi sana uygun şekilde revize edebilir, belki sadeleştirebilirsin.

Enerjini nelere harcadığını keşfet

  • Not defteri, telefon, excel dokümanı gibi farklı seçenekler içinden sana daha kolay geleni kullan.
  • Başlayacağın günü seç ve o gün içinde uyandıktan itibaren tekrar yatana kadar yaptıklarını alt alta liste şeklinde not al. (Kahvaltı hazırlamak ve yapmak, işe gitmek, çalışmak, yemek hazırlamak, sevdiklerinle geçirdiğin zaman, yolda geçen zaman vb.)
  • Hazırladığın listedeki her bir adımın yanına ne kadar süre harcadığını yaz.
  • Bu süreleri kategorize etmek için kendine üç kategori belirle:
  1. Kategori: En az süre harcayarak yaptıkların (örn: 0-1 saat arası)
  2. Kategori: Orta derecede süre harcayarak yaptıkların (örn: 1-2 saat arası)
  3. Kategori: Çok süre harcayarak yaptıkların (örn: 2 ve daha fazla saat)
  • Şimdi süreleri belli olan aktivitelerinin yanına 1-2-3 diye kategorilerini de yerleştir.
  • Bir sonraki kolona ise yaptığın bu aktiviteleri severek yapıyorsan +, sevmeden ve kendini zorlayarak yapıyorsan – sembolünü koy.
  • Bir gün boyunca yaptığın bu pratiği, daha geniş çaplı değerlendirme yapabilmek için mümkünse bir hafta boyunca uygula. (Mümkün değilse bir gün bile sana birçok ipucu verecektir.)

Değerlendir

  • Enerjini harcadığın aktiviteler listene baktığında süre kategorisi 3 olan ve daha dirençli bir yerden yaptığın, – sembolü koyduğun aktiviteler enerjini en çok yiyen alanları oluşturuyor. Yani sadece harcadığın zaman değil, onu hangi ruh haliyle yaptığın da harcadığın enerjiyi etkiliyor. Direnç göstererek yaptığında ekstra enerji harcıyor oluyorsun.

Bu alanlarda iyileştirme yapabilmek için neler yapabilirsin?

  • Bunlardan bazıları yapman gereken işler olabilir. Başkalarına devredemezsin ya da yapmama seçeneğin yoktur. O zaman değiştiremeyeceklerini kabullenmek ilk adım olacaktır. Bu aktiviteleri severek yapma yollarını araştırabilirsin. Böylece direnç gösterirken harcadığın enerjiyi geri kazanmış olursun. Daha kısa sürede nasıl yapabileceğine bakmak da faydalı olacaktır.
  • Diğer aktivitelere ise farklı gözle bakabilirsin. Belki senin yerine başkasının da yapması uygunsa ona delege edebilirsin. Belki yaptığın şeyin sana ya da başkasına bir faydası yoktur ve yapmamayı seçebilirsin.
  • Bunlar gibi kendin için uygun daha birçok olasılık keşfedebilirsin.

Hayatında değiştirmek istediklerinle ilgili niyetin varsa ve bunu otantik halinde, senin için gerçekten uygun olan yöntemi keşfederek bulmak ve eyleme geçmek istersen Mindfulness Koçu senin için uygun bir yol arkadaşı olabilir. Mindfulness Koçluğu staj dönemimde birebir koçluk seansları vermeye başladım ve birkaç kişilik daha kontenjanım var. Niyetin varsa detayları konuşabileceğimiz ücretsiz ön görüşme için [email protected] e-posta adresimden bana talebini bildirebilirsin. Mindfulness Koçluk yöntemi ve senin ihtiyacın ortak noktada buluşuyorsa uygun bir ücretlendirme ile kendin için adım atmaya başlayabilirsin.

Sevgilerimle…

İlginizi çekebilir: Huzur ve mutluluğu içselleştir: Mindfulness Deneyimi Programı başlıyor

Sibel Okan - moment by Sibel Mindful Yoga Eğitmeni
Merhaba ben Sibel. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunuyum. Daha önce özel sektörde pazarlama alanında çalıştım. Mühendislik eğitiminin bana katmış olduğu analitik düşünce yapısı ... Devam