Zaman hızla akıp gidiyor. Hayat avuçlarının içinden kayıp gidiyormuş gibi hissediyor musun? Tüm bu koşuşturma, işler, güçler, ortam, gündem, ekonomi, seçim… Dilin dışarıda sanki oradan oraya koşturuyor ve elinde hiçbir şey yokmuş gibi? Sıkışıp kalmış gibi? Bazen böyle durumlarda yavaşlamak iyi gelir. Küçük molalar almak. Hayat tek bir şeyden ibaret değil. Hayatımızı oluşturan bir sürü şey var ve her biri fark edilmeyi hak ediyor. Çünkü sen hak ediyorsun.
Yavaşla, yavaşla da nasıl? Yavaşlamak gerçekten çok zor olabilir. Tüm olayların, duyguların, yaşananların arasında sıkışıp kalmış gibi hissedebilirsin. Senin için bazı öneriler hazırladım.
Yavaşlamanın yolları
1. İsteyerek mola ver
Gerçekten isteyerek mola vermenin en güzel yollarından biri çiçeklere/bitkilere/doğaya ilgi göstermek olabilir. Onların renkleri, şekilleri, kokuları seni bu ana bağlar. Ayrıca kahveni içerken kokusunu içine çekmeyi, açık havadayken gökyüzündeki bulutları izlemeyi, pencerenden içeri giren güneş ışıklarını seyretmeyi de deneyebilirsin.
2. Farkındalık anı yarat
Kendine özel bir mindfulness anı yaratmak için bu adımları izleyebilirsin:
- Gözlerini kapat.
- Elini kalbine koy.
- 3 kere burnundan derince nefes al ver.
Kendini topraklanmış, merkezlenmiş ve dingin hissedene kadar bunu tekrar edebilirsin.
3. Dışarı çık
Stresli, üzgün, kızgın ya da bunalmış hissettiğinde açık havaya çıkmak iyi gelir. Kısa bir yürüyüş, bisiklete binmek, güneşin sıcaklığını veya rüzgarı hissederek bankta oturmak, doğa ile ilgilenmek gibi dünya ile fiziksel temas kurmayı deneyebilirsin.
4. Sevdiğin birini ara
Kendini iyi hissetmediğin, bunaldığın anda, hayatındaki en sevdiğin sana neşe veren o kişiyi arayabilirsin. Kalpten kalbe bağlı olan iki kişinin konuşması, paylaşması çok iyi gelir.
5. Kendini şımart
En sevdiğin yemeği yap ya da sipariş et. Mis kokulu bir mum yak. Çok sevdiğin o kitabı tekrar oku. İzlemek istediğin o filmi leziz atıştırmalıklar eşliğinde izle ya da sıcak bir banyo ve bakım yap. Bazen ihtiyacın olan tek şey, kendine ve neye ihtiyacın olduğuna odaklanmak için sadece bir andır. Bu duygunun tadını çıkar.
6. Kendine şu soruyu sor: “Bu an bana ne öğretmeye çalışıyor?”
Zorlandığın bir durumla karşılaştığında, ondan öğreneceğin bir ders olabilir. Zor durumlarda ve kendini iyi hissetmediğinde bu soruyu kendine sorabilirsin. Bu durumun, anın dışına çıkıp baktığında kendini daha güçlü, daha iyi ve sonra karşına çıkacak şeylere daha hazırlıklı hissedebilirsin.
7. Sadece bırak gitsin
Beklentileri bırak.
Başkalarının görüşlerini bırak.
Kendine yüklediğin suçluluk duygusunu bırak.
Öfkeyi ve hayal kırıklığını bırak.
Tüm duygular bizim için var, evet ve onların içerisine sıkışıp kalmana gerek yok. Yapılacak en iyi şey onların geçip gitmesine izin vermek. Bırak gitsinler…
Dilerim bu öneriler hayatın tadını çıkartmanda ve kendinle yakın bir ilişki kurmanda yardımcı olur. Bu önerileri hayatına yerleştirmek istersen “Mindfulness ile Şimdiki Zamanla Hizalan” programıma göz atabilirsin.
Bir sonraki yazıda buluşana kadar Instagram hesabımdan daha fazla bilgiye ulaşabilir, DM üzerinden benimle iletişime geçebilirsin…
İlginizi çekebilir: Dikkat dağınıklığını önlemek ve odaklanmayı iyileştirmek için 6 öneri