Hiç burnunuzda veya yanaklarınızda siyah nokta gibi görünen küçük noktalar görüp onlara yakından baktığınızda veya onları sıktığınızda, aslında fazla dolu olmadıklarını fark ettiniz mi? İşte gözenek duvarları boyunca görülebilen ve doğal olarak oluşan, bu nokta benzeri yapılara yağ bezesi denir. Cilt gözenekleri yağ bezlerinden cilt yüzeyine salgılanan aşırı yağ ve ölü deri hücreleri ile tıkanarak açık siyah, ten rengi veya gri renkli küçük noktalara neden olabilir. Genellikle yüzde oluşan yağ bezeleri önemli bir sağlık sorununa işaret etmese de son derece can sıkıcıdır. Peki yüzdeki yağ bezelerini ne yok eder? Konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar, yazımızda.
Yüzdeki yağ bezeleri neden olur?
Sebase filamentler, cildimizin önemli bir parçasıdır. Bunlar, gözeneklerimizin içini kaplayan ve sebumun yağ bezlerinden cilt yüzeyine taşınmasına yardımcı olmak için bir taşıma sistemi olarak hareket eden iplik benzeri mikro borulardır. Bizim küçük folikül içi otoyolumuz olan bu yapılar, cildimize ışıltı vermeye yardımcı olurlar.
Sebasöz filamentler, içlerinde olup bitenlere bağlı olarak az ya da çok görünür olabilirler. Yağ bezeleri olarak da bilinirler, fazla yağ ve ölü deri hücreleriyle dolduklarında daha görünür hale gelebilirler ve siyah noktalara benzer bir görünüm oluştururlar. Bunlar, cildimizde cildi kayganlaştırmak ve nemlendirmek için sebum oluşturan bezler olan yağ bezlerinin aşırı çalışmasıyla ortaya çıkabilir.
Tipik olarak, görebileceğiniz yağ bezeleri, yüzün yağlı kısımlarında, yani T bölgesi bölgesinde bulunur. Çoğu zaman insanlar bunları sıkarlar ve deriden dışarı sızan ince, sarımsı bir yapı görürler; bunlar, yağ lifleriyle dolmuş normal gözeneklerdir. Bazıları ise sıkılmaz çünkü üzeri kalın deri ile kaplanmıştır.
Yüzdeki yağ bezeleri nasıl geçer?
Yüzünüzde fark ettiğiniz yağ bezelerinin, dışarı çıkması gereken bir şey içerdiğini düşünseniz bile, yapılabilecek en iyi şey onları sıkmamak, koparmamaktır. Bununla birlikte, görünümlerini en aza indirmek ve hatta yok olmalarını sağlamak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Uzmanlar, genel olarak gözenek görünümünün iyileştirilmesi için retinoidler ve salisilik asit veya glikolik asit gibi eksfoliantlar kullanmayı öneriyor. Yüzdeki yağ bezelerinden kurtulmak ve onlarının oluşumunu önlemek için ayrıca, aşağıdaki ipuçlarından da yardım alabilirsiniz:
1. Haftada iki kez peeling yapın
Yağ bezeleri yalnızca yağ ile değil, ölü cilt hücreleriyle de dolabileceğinden, bu ölü hücrelerden kurtulmak için yüzünüzü düzenli olarak pul pul dökmeniz önemli. Bunun için glikolik asit ve/veya salisilik asit gibi içeriklere sahip evde kullanılan kimyasal peeling ürünlerini düşünebilirsiniz. Uzmanlar peeling ürünlerinin haftada iki kezden fazla kullanılmamasını öneriyor. Aksi takdirde cildinizi tahriş riskine maruz bırakmış olursunuz.
2. Bir retinol serumu veya kremi kullanmayı deneyin
Bu cilt sorununa sahip çoğu kişi, yağ bezesi için hangi krem kullanılır merak ediyor olabilir. Söz konusu cilt dokusunu iyileştirmek olduğunda retinol altın standarttır. Bu bileşenin, tıkanmış gözenekleri ve gözeneklerin yağ ile dolmasını önlemek için hücre dönüşümünü düzenlediği kanıtlanmıştır. Haftada bir veya iki gece rutininize bir retinol serumu veya kremi ekleyebilir, cildinizin tolere edebildiği ölçüde kullanımınızı kademeli olarak artırabilirsiniz.
3. Cilt bakımı rutininize bir maske ekleyin
Yüz maskeleri genellikle güzel ama tamamen gerekli olmayan bir cilt bakımı adımı olarak görülse de; kullanımları gözenekleri temiz tutmak konusunda büyük bir fark yaratabilir. Siz de yağ bezelerinden kurtulmak için yağ emici kömür veya kil içeren arındırıcı bir formül seçebilirsiniz.
4. Nemlendirmeyi unutmayın
Zaten yağlı olan cildinize nem eklemek mantıksız görünse de, cildinizi nemli tutmak ve cilt bariyerinizi güçlendirmek de aşırı sebum üretimini durdurabilir. Bunun için cilt tipinize uygun ve hafif formüllü bir nemlendirici tercih etmeyi deneyin. Örneğin gliserin ve seramid içeren nemlendiriciler, cildi besler ancak ciltte ağır veya yağlı bir his bırakmaz.
5. Kesinlikle makyajla uyumayın
Makyajınızın gece boyunca yüzünüzde kalması gözeneklerin tıkanması için açık bir davet olabileceğinden, yağ bezelerini önlemek istiyorsanız yatmadan önce cildinizi makyajdan arındırmanız büyük önem taşıyor. Makyajınızı kapsamlı şekilde çıkarmak için, çift fazlı temizliği deneyin: Önce kuru cilde bir temizleyici balsam veya temizleme yağıyla masaj yaparak başlayın, ardından kalan herhangi bir birikmeden kurtulmak için normal temizleyicinizle devam edin.
6. Egzersiz yaptıktan sonra daima yüzünüzü yıkayın
Uzmanlar, bakterilerin ve terin cilde oturmasına asla izin vermemeyi öneriyor. Çünkü bu, gözenekleri kolayca tıkayabilir ve tahriş gibi diğer cilt sorunlarının yanı sıra tıkanmış gözeneklere yol açabilir. Bu yüzden antrenmanınız biter bitmez yüzünüzü bir temizleyici ile yıkayın, kurulayın ve ardından nemlendiricinizi uygulayın.
7. Cilt bakım rutininize tonikleri de dahil edin
Düzenli olarak tonik kullanmak yağ üretimini azaltır, bakterileri yüzünüzden ve gözeneklerden uzak tutarak tıkanmalarını engeller. Yüzünüzü günlük temizleyicinizle yıkadıktan sonra bir pamuğa biraz tonik damlatın ve yüzünüze hafifçe masaj yapın. Tonik kullandıktan sonra her zaman bir nemlendirici kullanmayı da unutmayın, çünkü tonikler bazen içerikleri nedeniyle cildinize sert gelebilir ve onu kurutabilir.
8. Azelaik asit kullanmayı düşünün
Dermatoloğunuzun sizin için bir azelaik asit reçetesi yazmasını sağlayın ve tıkalı gözenekleri açmak, yağ bezelerini önlemek için cildinizde belirtildiği şekilde düzenli olarak kullanın. Azelaik asit, tıpkı retinol gibi yağ bezlerinizdeki yağ üretimini normalleştirir ve yağlı ciltlere denge kazandırarak daha sağlıklı bir hale getirebilir.
9. Düzenli olarak güneş kremi kullanın ve yüzünüzü güneşten koruyun
Cildinizi her zaman güneşin sert ışınlarından korumak için yüksek korumalı bir güneş kremi kullanın. Aşırı güneş ışığı, yağ bezlerinin aşırı miktarda yağ üretmesine neden olabilir, bu da gözeneklerinizi tıkar ve onları daha belirgin hale getirir. Ayrıca büyük güneş gözlüğü ve yazlık şapka gibi aksesuarlar kullanarak yaz aylarında daha fazla güneş koruması sağlayabilirsiniz.
Yüzdeki yağ bezeleri nasıl geçer, açıkladık. Yağ bezeleri, her ciltte görülebilir, genellikle bir sağlık problemine işaret etmez. Ancak görünümlerini azaltmak istiyorsanız yukarıda açıkladığımız önerileri dikkate alarak onlardan kurtulma şansına sahipsiniz. Eğer yağ bezeleri mi yoksa başka bir cilt sorunuyla mı uğraştığınızdan emin değilseniz, ideal bir cilt bakımı rutini ve tedavi planı bulmanıza yardımcı olabilecek bir dermatologtan randevu almayı unutmayın.
Kaynaklar: cosmopolitan, makeupandbeauty
İlginizi çekebilir: Siyah nokta temizleme: Nasıl yapılır, evde çözüm yöntemleri nelerdir?