Düzenli yürüyüş, kan basıncını dengelerken kalp rahatsızlıkları riskini de azaltıyor. Bunlarla birlikte, bu aktivite sayesinde depresyon gibi psikolojik hastalıkların etkileri azaltılıyor. Hem fiziksel hem de psikolojik faydaları saymakla bitmeyen yürüyüş, bir farkındalık pratiği olan meditasyonla birleştirildiği zaman mucizevi etkiler gözlemleniyor. Yürüyüş ile meditasyonun bir araya getirildiği pratiğe yürüyüş meditasyonu deniyor. Bu pratik, meditasyon dünyasında hiçbir geçmişi olmayanlardan düzenli olarak meditasyon yapanlara kadar herkese hitap ediyor. Bu yazımızda, yürüyüş meditasyonunun ne olduğunu ve nasıl yapıldığını sizler için kaleme aldık.
Yürüyüş meditasyonu nedir?
Yürüyüş meditasyonu, yürüme esnasında gerçekleştirilen meditasyona deniliyor. Bu basit pratik, Budizm’den geliyor ve uzun yıllardır pek çok insan tarafından uygulanıyor. Yürüyüş yapmak tek başına bir meditasyon türü olarak yorumlanabilse de yürüyüş meditasyonu esnasında daha yavaş bir yapıya bürünülüyor. Bir başka deyişle, bu pratik günlük ritimli yürüyüşten daha dingin bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Yürüyüş meditasyonunun yararları nelerdir?
Yürüyüş meditasyonu, sakin bir yapıya sahip olduğu için gün içinde sergilenen tüm hareketleri ve davranışları etkiliyor. Düzenli olarak bu pratiği uygulayan bireyler, gündelik hayatlarında daha bilinçli ve daha az aceleci davranıyorlar. Ayrıca, bu aktivite sayesinde stres seviyesi azaltılırken daha sağlıklı bir zihin yapısına ulaşılıyor. Bunlara ek olarak, bu pratikle kalp ve damar sağlığı destekleniyor ve kan dolaşımı düzene giriyor. Vücudun pek çok noktasına hitap eden yürüyüş meditasyonu, aynı zamanda sindirim sistemini ve kan şekerini de dengeliyor. Kısacası, düzenli yapılan yürüyüşün sunduğu tüm yararlar yürüyüş meditasyonuyla da açığa çıkıyor.
Pek çok faydası bulunan bu pratik, hem bedenini hem de zihnini rahatlatmak isteyen bireylere hitap ediyor. Modern yaşam koşuşturmacası rahat bir atmosferin önüne geçtiği için yürüyüş meditasyonu gündelik hayatın kaygılarından arınmak isteyen insanlar için ideal bir pratik oluyor.
Yürüyüş meditasyonu nasıl yapılır?
Adım atmayı engellemeyecek her alanda uygulanabilen yürüyüş meditasyonu, doğal elementler ile iç içe olunduğu zaman daha etkili oluyor. Örneğin, evinize yakın bir parkta yürüyüş meditasyonu yaparsanız yukarıda bahsettiğimiz faydalarla daha hızlı bir şekilde buluşabilirsiniz. Eğer yakınınızda doğayla bütünleşebileceğiniz bir alan bulunmuyorsa bu pratiği evde de gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada tek dikkat etmeniz gereken şey bu aktiviteyi gerçekleştireceğiniz yerin sessiz ve huzurlu olması.
Meditasyonu yapacağınız uygun bir alana geçtikten sonra yavaş yürüyüş ilkelerine bağlı kalmanız gerektiğini zihninize yazmalısınız. Yürüyüş meditasyonu için bilinçli farkındalıkla adımlarınızı atmalısınız. Her adımınızda ayağınızı yavaşça kaldırmalısınız ve daha sonra ayağınızı sakince öne uzatmalısınız. Ayaklarınızı yere basarken de çok yavaş bir şekilde hareket etmelisiniz. Her adım atış sürecinde derin şekilde nefes alıp vermelisiniz. Bu esnada nefeslerinize odaklanmalısınız fakat çevrenizden de kopmamalısınız. Dikkatiniz çevrenizdeki objelere çok fazla kaymaya başlarsa veya düşüncelere dalarsanız nefes alışverişinize doğru çekilmelisiniz.
Sıradan yürüyüşlerin içine 10 dakikalık bir seans gibi eklenebilen yürüyüş meditasyonu, sadece farkındalık pratiği amacıyla da gerçekleştirilebiliyor. Uzmanlar bu pratiğin sabah saatlerinde yapılmasını öneriyor çünkü gündüzleri enerji daha yoğun oluyor. Sabah enerjisiyle yürüyüş meditasyonunu birleştirdiğiniz zaman bedeninizi ve ruhunuzu daha çok geliştirebilirsiniz. Ayrıca, bu pratik esnasında mutlaka suratınıza bir gülümseme kondurmalısınız. Minik bir gülümseme sayesinde anda kalarak genel endişelerinizden uzaklaşabilirsiniz.
Zihinsel netlik, hayat akışını etkilemeyecek düzeyde stres ve iç huzur arayışındaysanız yürüyüş meditasyonunu günlük yaşantınıza dahil edebilirsiniz. Bu pratik sayesinde hem benliğinizi daha iyi keşfedebilirsiniz hem de vücudunuzu rahatlatabilirsiniz. Bu aktivitenin etkilerini daha iyi algılayabilmeniz için doğa ortamlarının önemini vurgulayarak sizlere veda etmek istiyoruz.
İlginizi çekebilir: Yemekten sonra yürüyüş yapmanın faydaları: Hangi hızda, ne süre yürümeli?