Yıllardır hep paraşütçü arkadaşlarımızla aramızda aynı şakalaşma döner durur. Bir insan, sağlam bir uçaktan neden atlar? Onlar da bana her seferinde “Bir kere atlamadan bunu anlayamazsın.” der. Son zamanlarda da etrafımda çok insanın bana sorduğu soru: “Ben paraşütle nasıl atlarım?” oldu. Ben de hazır Uplifers için ilk yazımı yazmayı planlarken, aynı soru sevgili Eda‘dan da gelince bu konu ile başlayayım dedim.
Aslında paraşüt deyip de geçmemek gerekiyor, çünkü birçok çeşidi var. Önce biraz terimler üzerinden bu çeşitleri tanımlayalım:
Serbest Paraşüt: Adı serbest, çünkü sporu yapan kişi paraşütünü kendi istediği irtifada açıyor.
Statik Paraşüt: Statik paraşütlerde sporu yapan kişinin paraşütü uçağa bir statik iple bağlı ve paraşütü ip kendi çekip çıkartıyor ve paraşütten kopuyor. Bundan sonra kişi paraşüte sevk idare vererek inişe gidiyor.
B.A.S.E: Building, Antenna, Span, Earth kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısacası sabit yüksekliklerden atlayış ile gerçekleştirilen bir türdür. Ülkemizde de yılda bir kez İstanbul Sapphire binası üzerinden dünya şampiyonasının bir ayağının yapıldığı paraşütçülük çeşididir.
Wingsuit: Kollar ile vücut arasında ve iki bacak arasına yerleştirilmiş parçalar sayesinde insan vücudunu dev bir kanat haline getiren tulum ile atlayış desem yanlış tanımlamış olmam sanıyorum.
WingBASE: İnternette hep gördüğümüz wingsuit tulumu ile B.A.S.E atlayış yaparak dağ yamaçları ve kanyonlarda süzülerek uçuş yapan muhteşem videoları olan branş bu oluyor. Hakkında “En çok bunu nasıl yapabilirim?” diye sorulan da bu branş aynı zamanda!
Yukarıdakilere ek olarak birçok branş daha var. Fakat eğitim ve son zamanlarda en çok sorulanlar bu çeşitler olduğundan dolayı, bunları açıklamam yeterli diye düşünüyorum.
Ben pilot olduğum ve paraşütçülükten son aylarda kadar mümkün olduğunca uzak durduğum için bu konuları bir bilene danışayım diyerek yakın arkadaşım ve ülkemizi Avrupa şampiyonalarında temsil eden Sinem Tufan ile buluşup sorularımı kendisine sordum. Röportaj gibi değil de soru-cevap şeklinde sizlere detayları anlatacağım.
Paraşüt ile atlamak için mutlaka eğitim mi almak gerekiyor?
Hayır. Tandem denilen bir hocaya bağlı şekilde de atlayış yapılabiliyor. Ücretleri her atlayış merkezinde değişmekle birlikte isterseniz bu atlayışınızı kameraya da çektirip hayatınız boyunca bu deneyimi hatırlamanıza ve sevdikleriniz ile paylaşmanıza imkan sağlayabiliyorsunuz. Fakat kendi başınıza paraşüt ile uçaktan atlamak istiyorsanız, o zaman eğitimini almanız gerekiyor.
Paraşüt atlayışı ülkemizde nerelerde yapılıyor?
Türkiye’de paraşüt sivil olarak sadece, Türk Hava Kurumu bünyesinde ve İzmir Selçuk’ da bulunan Efes Atlayış Merkezinde yapılıyor. İsteyenler burada paraşüt eğitimi, tandem (hocaya bağlı) atlayış, serbest atlayış ve wingsuit atlayışları yapabiliyor.
Paraşüt eğitimi ne kadar sürüyor ve maliyeti nedir?
Paraşüt eğitimi, içerisinde aynı dalıştaki yıldızlar gibi A, B, C ve D lisansları barındırıyor. A lisansını aldığınız zaman bir uçaktan belli yükseklik gibi kısıtlamalar dahilinde serbest atlayış yapabiliyorsunuz. B lisansını aldığınız zaman ise, artık istediğiniz gibi wingsuit ya da B.A.S.E atlayışların eğitimlerine geçebiliyorsunuz. Yani wingsuit ya da B.A.S.E yapmak istiyorsanız en azından B lisansınızın olması gerekiyor. Maliyetleri yurt dışı ve yurt içi diye karşılaştırınca da çok bir fark yok, ama eğitim süresi olarak bakarsak inanılmaz fark oluyor. Ülkemizde çeşitli izinler ve uçak azlığı sebebiyle eğitimler uzun sürebiliyor. Fakat yurt dışına gittiğiniz zaman A lisansını yoğun bir eğitim programı ile 15 gün gibi bir sürede, B lisansını da 1 ay gibi bir sürede alabiliyorsunuz. A lisansının maliyeti yaklaşık 5000-6000TL civarında, B lisansının maliyeti ise yaklaşık 15000 TL civarlarında diyebilirim. Malzeme edinmek isterseniz de, o kısım tam bir okyanus. Her çeşit ve markaya göre fiyatlar değişiklik gösteriyor.
Dünyada bu sporu nerelerde yapabiliriz?
Dünyanın her yerinde yapılabiliyor. Fakat ben size Sinem’in gittiği yerlerden birkaçı örnek vereceğim. Sinem ve arkadaşları, yurt dışına giderken bazen yanlarında bu spora sıfırdan başlamak isteyen insanları da götürüp onlara mihmandarlık yapıyor. Rusya, Dubai ve Hollanda’ ya giderek atlayışlar yapıyorlar. Dubai’ de bir firmada yine ülkemizi defalarca temsil eden fakat artık orada yaşayan Meryem Akar bulunuyor. Dubai’de çölde bir atlayış merkezinde çalışan Meryem de, oraya giderseniz size yardımcı olabilir. Sinem de, Meryem de bu spora gerçekten aşık ve yayılması için ellerinden geleni yapan iki arkadaşım ve yeri gelmişken kendilerine teşekkür etmek istiyorum.
B.A.S.E eğitimi ve Wingsuit eğitimi nerede alabilirim?
Bu iki branşında eğitimi biraz usta-çırak ilişkisi ile yürüdüğü için belli bir okulu yok. Bu iş de dünyada isim yapmış insanların genelde eğitim ve ufak kurslar verdikleri İsviçre’ de “lauterbrunnen” var. Oradaki atlayış merkezleri ve kişilerle konuşarak gidip orada bu iki branş üzerine eğitim alabilirsiniz.
Paraşüt, artık benim de yavaş yavaş “Denesem mi?” diye düşünmeye başladığım bir spor haline geldi. Ülkemiz bu konuda inanılmaz derecede bir potansiyele sahip. Örneğin; uzay sınırından atlayış yapan Felix Baumgartner’ın rekor atlayışından önce, Fethiye Ölüdeniz’e gelerek yamaç paraşütlerinden atlayış yaptığını söyleyebilirim. Bunun yanında Efes harabeleri ve Ege denizi manzarasında gün boyu hatta gün batımında THK tesislerinde atlayış yapmak gibi deneyimleri ülkemizde yaşayabilirsiniz. En son çoklu atlayışı yaparak 40 kişi havada tutundu ve ülke rekoru kırdı belki de bir sonraki rekor denemesinde siz de bulunabilirsiniz. İyi hissetmek ve iyi yaşamak için en azından bir kere paraşütle atlamanızı tavsiye ederim. Ben de yakında deneyeceğim!
Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz. benimle iletişime geçebilirsiniz.