X

Yüksek topuklu ayakkabı bel ağrısı yapar mı?

Fransız kralı XIV. Louis (1643-1715) döneminden beri kadınlar daha güzel görünmek amacı ile yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmektedir. Günümüzde ise kadınların %59’u günde 1-8 saat kadar bir süre topuklu ayakkabı giymektedir.

Fizyoterapistler alışkanlık edinilmiş olan düzenli topuklu ayakkabı giyilmesinin bel çukuru kavisini (lomber lordoz) arttırdığını ve bu nedenle de bel ağrısına neden olduğunu söylüyor.

Topuklu ayakkabılar ve bel ağrısı

Omurgamızın duruşu, pelvis postürümüzle ilişkilidir, bel çukurumuzun artması pelvis postürümüzde değişikliklere neden olur. Uzun süreli yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde pelvis öne doğru açılanma yapar.

Bel ağrısından muzdarip olan kişilerin %25’i sakroiliak eklem dediğimiz Pelvis eklemlerinin fonksiyon bozukluğundan kaynaklanır. Bu disfonksiyonun oluşmasının sebebi tam olarak aydınlatılamamış olsa da; pelvis asimetrisi, eklemin hipomobil, hipermobil yada instabil olması, bacak boyunda anatomik yada fonksiyonel kısalık olması gibi durumlar neden olabilir.

Yüksek topuklu ayakkabılar ayrıca aşil tendonunun kısalmasına da neden olur. Bu gibi nedenler ile yürüme paterninde değişiklikler meydana gelir. Uzun vadede ise diz eklemlerinde dejenerasyon meydana gelebilir.

Bel çukuru kavisinin değişmesi ile birlikte bel kaslarındaki kompansatuar aktivitesinde artış görülür. Tüm bu biyomekanik değişiklikler bel ağrımızın nedeni olabilir.

Son yıllarda yapılan çalışmalar; düz taban ayakkabıların da vücut mekaniğine uygun olmadığından yine bel ağrısına neden olabileceğini göstermektedir.

 

İlginizi çekebilir:  

Kronik bel ağrısı çekenlerin hayatını kolaylaştıracak 5 tavsiye

Nedenleri ve çözüm önerileriyle sırt ağrısı problemi

Kıyafet seçimlerimiz bedenimizin sağlığını nasıl etkiliyor?

Uzm. Fizyoterapist Mehmet Toprak: Uzman Fizyoterapistim. Yüksek lisans tezimi postür bozukluğu üzerine yazdım. Omurga üzerine çalışmalar yapıyorum. Bahçeşehir Üniversitesi'nde akademisyenim. 2. yüksek lisansımı Kayropraktik üzerine yapıyorum. Bir yandan da Hacettepe Üniversitesi'nde doktora eğitimim devam ediyor. Special Olympics Fizyoterapi ekibinde yer alarak engelli sporculara gönüllü hizmet veriyorum. Sağlık Bakanlığı tarafından ödüllendirilen Dumansız Kampüs projesinde yer aldım (40 bin kişi sigarayı bıraktı). Dünya Omurga Günü'nde düzenlenen fidan bağışı projesi gibi sağlıklı yaşam farkındalık kampanyaları düzenliyorum. Türkiye'de yalnızca Bahçeşehir Üniversitesi'nde olan Kayropraktik YL programının kurucularından biriyim. Bu programı temsilen Oslo ve Dubai kongrelerinde yer aldık. Aynı zamanda BAU Kayropraktik Topluluğu Başkanlığını yürütmekteyim. mehmet.toprak@hes.bau.edu.tr
İlgili Makale