X

Yüksek tansiyon burun kanamasına sebep olur mu?

Yüksek tansiyon bazen gizli katil olarak adlandırılır çünkü sık sık herhangi bir dikkat çekici belirti vermez. Ancak araştırmalara göre kronik yüksek tansiyon burun kanaması riskini artırıyor.

Onun neden daha sık ve yoğun burun kanamalarına sebep olduğuna ve tansiyonu daha burun kanaması ortaya çıkmadan düşürmek için yapabileceklerinize bir göz atalım. Eğer tansiyon riskiniz varsa ve kanama olursa, atabileceğiniz bazı adımlar da mevcut.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Yüksek tansiyon burun kanamasına yol açar mı?

Bu konu uzun yıllar boyunca tartışıldı. Bazı araştırmalar kesin sonuçlar vermiyorlar ve ikisi arasında bir nedensellik olduğunu da ortaya koyamıyorlar. Ancak yine de pek çok çalışmada yüksek tansiyonun burun kanaması için bir risk faktörü olduğu ve bu rahatsızlığa doğrudan bağlı olduğu belirtiliyor.

2020 yılında hipertansiyonlu ve hipertansiyonsuz bireyler ile yapılan bir çalışmada tansiyonu yüksek olanların burun kanaması ihtimallerinin tansiyonu olmayanlara göre 1.47 kat daha fazla olduğu görülmüş.

Araştırmacılar Kore Milli Sağlık Sigorta Kurumu’nun verilerini kullanmışlar ve bu veriler ile hem yüksek tansiyonu olan hem de olmayan bireylerin burun kanaması risklerini ve kanama şiddetini değerlendirmişler.

Çalışmada yüksek tansiyonu olan insanların burun kanaması nedeniyle daha sık hastaneye gittikleri görülmüş.

Araştırmacılar burun kanamasının tansiyonda artışa sebep olabileceğini düşünseler de bu konuda net bir sebep-sonuç ilişkisi görülmemiş.

Ayrıca yüksek tansiyonu olanlarda burun kanaması konusunda da bazı önlemlerin alınmasının gerekebileceği belirtiliyor.

Bunun sebebinin ise yüksek tansiyon durumunda burundaki damarların hasar görme ve zamanla kanama yapma ihtimallerinin daha yüksek olması olduğu belirtiliyor. 2019 yılındaki bir çalışmada tansiyonu olanlarda ve burun kanaması yaşayanlarda burun damarları incelenmiş ve burun damarlarında değişimler gözlenmiş.

2020 yılında birkaç çalışmada hipertansiyonu olanlarda burun kanamalarının tansiyonu olmayanlara göre daha şiddetli olduğu ve kontrol altına almanın daha zor olduğu belirtiliyor. Bu nedenle yüksek tansiyonu olanların burun kanaması nedeniyle hastaneye gitme ihtimalleri daha fazla.

Ancak bu çalışmada tansiyonu olanların herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadıkları veya tansiyonlarını kontrol altında tutmak için bir çaba gösterip göstermedikleri belirsiz.

Diğer hipertansiyon belirtileri

Burun kanamasının yanında hipertansiyonu olan bireylerde şu belirtiler de ortaya çıkabilirler:

  • Baş ağrısı
  • Yoğun anksiyete
  • Baş dönmesi
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Kafa karışıklığı
  • Bulantı
  • Kusma

Burun kanamasına sebep olan başka rahatsızlıklar var mı?

Yüksek tansiyon yaygındır ancak burun kanamanızın sebebi alakasız şeyler de olabilir. Bunlar arasında şunlar var:

  • Kuru havaya maruz kalmak
  • Burnunuzu karıştırmak
  • Burun ve damarların hasar alması
  • Alkol kaynaklı sebepler
  • Burun spreyleri
  • Non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar
  • Kanser ve hemofili gibi diğer tıbbi rahatsızlıklar
  • Kan sulandırıcılar

Burun kanaması ve yüksek tansiyonun birlikte görülmesi yasadışı madde kullanımından da kaynaklanabilir.

Yüksek tansiyonun burun kanamasına sebep olup olmadığına dair tartışmalar devam ediyorlar. Yüksek tansiyonu olan bireylerde burun kanamaları daha sık ve yoğun yaşanabilirler ancak bu bağlantıyı tam olarak anlamak için daha fazla araştırma gerekiyor.

Yüksek tansiyon genelde gizli katil olarak adlandırılır çünkü herhangi bir dikkat çeken belirti vermez. Doktorunuz genel sağlığınız konusunda bilgileri almak için en doğru kaynağınız olacaktır.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Beslenme ve hipertansiyon: Bitkisel bazlı beslenme kan basıncını nasıl etkiliyor?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale