X

Yüksek şeker oranına sahip “sağlıklı” yiyecekler

Dünya Sağlık Örgütünün yayımladığı yeni bir kılavuza göre hem yetişkinler, hem de çocuklar, besinlerden sağladıkları günlük toplam enerji içinde basit şeker oranını yüzde 10’un altına indirmelerini öneriyor. Bu oran yüzde 5’in altına indirilebildiğinde ise, -yaklaşık olarak 25 gram (6 çay kaşığı)- sağlık açısından daha faydalı sonuçların elde edilebileceği belirtiliyor.

İlginizi çekebilir: Günlük ne kadar şeker tüketiyorsunuz?

Şeker tüketimini sınırlandırmak dendiğinde aklımıza ilk gelen kek, pasta, çörek, kola gibi yiyecek-içecekleri kesmek oluyor. Ancak yapılması gereken bununla sınırlı değil. Çünkü sağlıklı sanıp tükettiğimiz ürünler arasında da şeker oranı hayli yüksek olanlar mevcut. Peki bu ürünleri nasıl ayırt ederiz? Aşağıda bununla ilgili bir listeye yer vereceğiz, ancak öncesinde basit bir hesaplama tekniğinden bahsetmek istiyoruz: Vücudun bir günde işleyebileceği basit şeker miktarı 6 çay kaşığı kadardır. Bir çay kaşığı şeker ise 4 grama karşılık gelir. Alacağınız ürünlerin paketlerinde gram olarak gösterilen şeker miktarını 4’e bölerek o üründe toplam kaç çay kaşığı şeker olduğunu bulabilir, bunun sizin için fazla olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Aşağıda yüksek şeker oranına sahip yiyecekleri bulabilirsiniz:

Makarna sosları

Sağlıklı bir şeyler yemek için makarnanızı tam tahıllı seçiyor olabilirsiniz. Ancak onu aldığınız hazır makarna soslarıyla yediğiniz takdirde, çabanız boşa gidiyor demektir. Bir bardak makarna sosunda ortalama 10 gram şeker olduğunu ve bunun yanı sıra yüksek oranda sodyum da içerdiğini düşünürsek makarnanızı kendi yaptığınız soslarla tatlandırmanın en doğru seçenek olduğunu söyleyebiliriz.

Meyveli yoğurt, kahvaltılık gevrek gibi sağlıklı sanıp tükettiğimiz ürünler arasında da şeker oranı hayli yüksek olanlar mevcut.

Meyveli yoğurtlar

Sağlıklı tatlı alternatifi deyince aklımıza gelen meyveli yoğurtlar, aslında düşündüğümüz kadar sağlıklı değil. Çocuklar tarafından da sıklıkla tüketilen meyveli yoğurtların en sağlıksız versiyonu ise düşük yağlı olanları. Bunun nedeni düşük yağlı ürünlere genellikle daha fazla şeker eklenmesi. 100 gramında yaklaşık 15 gram şeker bulunan hazır meyveli yoğurtları tercih etmek yerine evde doğradığınız meyveleri yoğurtla karıştırarak kendi meyveli yoğurdunuzu hazırlayabilirsiniz.

Kahvaltılık gevrekler

Çikolatalı, karamelli gevreklerin şeker oranı yüksek olduğu çok belli. Ancak sorun, düşündüğümüzden çok daha fazla şeker içermeleri. Yapılan bir araştırma, kahvaltılık gevreklerin şeker oranlarının yüzde 24 ile 55 arasında değiştiğini gösteriyor. Bir başka deyişle bir öğünde kaseye koyduğunuz kahvaltılık gevreğin yarısı kadar basit şeker yemiş oluyorsunuz.

Ketçap ve salata sosları

Salatalara güzel tatlar verdikleri doğru, ancak salata sosları da sağlıksız ve şeker oranı yüksek seçenekler arasında. Daha önce de belirttiğimiz gibi, özellikle düşük yağlı veya light seçenekleri almamanız gerekiyor, çünkü üreticiler yağ miktarını azalttığında bunu fazladan şeker ekleyerek telafi ediyor. Bu soslar yerine salatanızı alışılagelmiş zeytinyağı, limon, sirke gibi seçeneklerle tatlandırabilirsiniz. Daha ilginç olanı ise ketçap. Bir yemek kaşığı ketçapta ortalama yaklaşık 3 gram, yani neredeyse bir çay kaşığı kadar şeker var.

Meyve suyu

Taze meyve, içeriğindeki lif sayesinde sağlığa oldukça faydalıdır. Sindirimi düzenler ve tok tutar. Ancak meyvenin suyu sıkıldığında bu lifler kayboluyor. Bir bardak portakal suyu için kaç tane portakal sıkmanız gerektiğini düşünün. Bütün o sıktığınız portakalların içerdiği şeker, elde ettiğiniz portakal suyunda sizi beklerken, meyvenin lifi çöp olarak atılıyor. Nitekim araştırmalar da bir bardak meyve suyunda yaklaşık 23 gram şeker olduğunu belirtiyor. Bu yüzden meyve suyu yerine meyveyi tercih etmeye çalışmalısınız.

Kuru meyve

Meyvelerin içeriğinde şeker vardır. Ancak meyveler kurutulurken genellikle fazladan şeker eklenir. Bazı araştırmalar, kuru meyvelerin şeker oranının yüzde 50’yi aşabildiğini ifade ediyor. Dolayısıyla son derece besleyici olan bu atıştırmalıkları yerken sınırlı miktarda tüketmeye özen göstermelisiniz. Şeker oranı en yüksek kuru meyvelerse kuru üzüm ve yaban mersini.

İlginizi çekebilir: Meyveden alınan şeker kilo vermeye yardımcı mı olur, kilo mu aldırır?

Smoothie

Smoothieler her zaman sağlıklı olmayabiliyor. Protein ve vitamin oranı yüksek olduğu için ve taze meyveler kullanılarak yapıldığı için bize cazip gelen bu içecekler, bazen gereksiz ölçülerde şeker içerebiliyor. Ancak tabi ki sağlıklı ve fazladan şeker eklenmemiş seçenekler de mevcut. Yapmanız gerekense, evde kendi smoothie’nizi hazırlamak, veya hazır aldığınız ürünlerin paketlerinin üzerinde yazan şeker miktarını kontrol etmek.

Fıstık ezmesi

Sadece bir yemek kaşığı fıstık ezmesinin 3 gram şeker içerdiğini biliyor muydunuz? Yani bir yemek kaşığı fıstık ezmesi yediğinizde yaklaşık bir çay kaşığı rafine şeker yemiş oluyorsunuz. Bu yüzden marketten fıstık ezmenizi alırken markayı ve ürünün üzerinde yazan bilgileri mutlaka kontrol edin. Bazı markaların şeker ilavesiz seçenekleri de mevcut, bunları da tercih edebilirsiniz.

Enerji ve granola barlar

Genellikle spor öncesi enerji depolamak için tükettiğimiz bu barlar, çikolata ve diğerlerine göre daha sağlıklı görünse de, durum pek iç açıcı değil. Ortalama büyüklükteki bir barın 10 gram şeker içerdiğini düşünürsek, enerji için taze meyve gibi daha sağlıklı seçeneklere yönelmenin önemini daha iyi anlarız.

Sporcu içecekleri

Üzerinde spor ibaresi yer aldığından dolayı bu içecekleri tüketmenin sizin için iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak ortalama bir enerji içeceği 5 çay kaşığına kadar şeker içerebiliyor. Bu yüzden bu ürünler yerine su, maden suyu, kahve veya çay gibi içecekleri tercih etmeyi denemelisiniz.

İlginizi çekebilir: Şeker bağımlılığından kurtulmanızı sağlayacak öneriler

Kaynak:

theactivetimes.com

theguardian.com

everydayhealth.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale