Yorgun düşmüş bir beyin neden yanlış kararlar vermemize neden olur?

Zihinsel enerjiniz için bir şey yapmak istiyorsanız, öncelikle şunu hatırlayın: Zihniniz yorgun olduğunda önemli kararlar almayın.

Belki bu tavsiyeyi daha önce birçok kez duymuş olabilirsiniz, size mantıklı gelmiş olabilir. Peki bu konuda bilim ne diyor?

Endişelenmeyin, bilim de benzer şeyleri söylüyor. Beynimiz enerji eşiğine geldiğinde, uyarılma azalıyor ve karar vermek zorlaşıyor. Bunu kanıtlayan son çalışma, Fransız Sağlık ve Araştırma Enstitüsü‘nden (INSERM) geldi. Araştırma kapsamında gönüllülerden oluşan bir gruba altı saat boyunca zor bir hafıza görevi verildi. Gruptakiler bu görevi yerine getirirken birçok aşamada şu ikilemde bırakıldı: Hemen şimdi az miktar bir para mı almalıyım, yoksa daha sonra daha fazla miktar para mı almalıyım? Hafıza görevinin saatleri ilerledikçe, gönüllüler kolay parayı elde etmek için daha çekimser davranmaya başladı.

İlgili yazı: Beyin gücünüzü ve hafızanızı birkaç alışkanlık edinerek geliştirin

Araştırmacılar bu gruptan elde ettikleri sonuçları, bir başka grupla kıyasladı. İkinci grupta ise kendilerine verilen kolay bir hafıza görevini yerine getiren ve geri kalan zamanlarında da kitap okuyan, video oyunları oynayan gönüllüler vardı. Bu gruptaki kişiler daha çok az miktarda parayı almayı tercih etti.

Yorgun düşmüş bir beyin neden yanlış kararlar vermemize neden olur?
Beyin, vücudun belki de enerjiye en aç olan organı.

Çalışmayı gerçekleştiren ekip, aynı zamanda her iki gruptaki gönüllülerin beyin aktivitelerini fMRI ile görüntüledi. Araştırmacılar, zor olan hafıza görevlerini yerine getiren gönüllülerin beyinlerinin ön orta frontal jirus denilen beyin kıvrımındaki aktivitenin azaldığını tespit etti. Daha önce yapılan çalışmalara göre, beynin bu bölgesinin karar verme süreçleriyle yakından ilişkili olduğu biliniyor. Buradan elde edilen sonuç şu anlama geliyor; beynin karar verme süreçlerinde kilit öneme sahip bölgelerinde enerji düşüklüğü ve yorgunluğa yenik düşme görülebiliyor. Bunu zor bir antrenmandan sonra kasların yorulması gibi düşünmek de mümkün.

İlgili yazı: Beyinle ilgili bilmeniz gereken 5 gerçek

Beyin, vücudun belki de enerjiye en aç olan organı. Beyin, kanda dolaşan glukozun yüzde 15-20’si kadarını her gün kullanıyor. Beynin bazı belli başlı bölgeleri, nörolojik çalışma kapasitesine göre daha fazla veya daha az enerji kullanabiliyor. Zorlayıcı hafıza işlemleri yapmak, ciddi bir enerjiye gereksinim duyuyor ve bu enerjinin eksikliğinde doğru karar vermek zorlaşıyor. Bu durumda beyindeki dişliler düzgün hareket edemiyor ve uyarılma yavaşlıyor.

Siz de zihninizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi görmezden gelmemezlik etmeyin ve önemli kararlar vermeden önce zihninizin ihtiyaçlarına kulak verin.

Kaynak:
Psychology Today

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!