Yönetmen Yüksel Aksu ile hayatı ve projeleri üzerine
Zamanında yönettiği Yasemin Yalçın’ın ‘Yasemince’sinden, Berna Laçin’in başrolünü paylaştığı ‘Bir Dilim Aşk’ dizisinden, uzun soluklu dizilerden olan ‘Yılan Hikayesi‘nden, zamanındaki bütün ödülleri toplamış ‘Dondurmam Gaymak‘ isimli sinema filminden, Son zamanların en çok ses getiren dizilerinden olan ‘Leyla ile Mecnun‘dan ve daha bilumum başarılı projelerinden tanıdığımız Yüksel Aksu ile çocukluğu, birçok projesine konu olan memleketi ve dahası hakkında konuştuk.
Yüksel Aksu ile kuzen olmamız sebebiyle ve Ege insanı olmasının getirdiği sıcak kişiliği ile, samimi bir röportaj gerçekleştirdik.
Muğla’ya gittiğimde ‘Yüksel Aksu’ lafı ne zaman geçse, ortak noktası hep şu olurdu konuşmanın: “Yüksel hep ‘yönetmen olmak istiyorum’ derdi.” Nedir bu işin aslı, çıkış noktası?
Kuyruklu yalan… Hem de toplusal yalan. Bizim çocukluk ve gençliğimizde öyle bir meslek yoktu. Taşra açısından yani. Ama daha çocukluktan ve kendimi bildim bileli oyun, sahne, temaşa, seremoni vs. ile ilgili her şeyin içinde olurdum. İlkokul-ortaokul müsamere sonrası tiyatro, resim, müzik edebiyat, siyaset hep hayatımda oldu. Akrabalarım muhtemelen herhangi bir sanat dalında iyi olabileceğimi düşündüler. Günün sonunda hepsini yönetmenlikte toplamışlardır. Benim yönetmenlik fikrim tam olarak 22 yaşında, başka okullarda sürttükten sonra oluştu.
Yasemin Yalçın’ın uzun süre devam eden skeçlerinin toplandığı “Yasemince”‘yi çektiniz. Karakterlerde esinlenilmiş kimseler oldu mu hiç? Sürahi Hanım’ın hep ortak akrabamız olan Hatice Teyze’den ilham alındığı söylenirdi, büyük çerçeveli kalın camlı gözlükleriyle mesela. Var mı bir doğruluk payı?
Hayır; çünkü Sürahi Hanım tiplemesi geliştirilip ünlü olduktan sonra, neredeyse 10 yıl sonra, onlara yönetmen oldum. Sürahi Hanım patladığında ben henüz sinema öğrencisiydim. Ayrıca neneme huy olarak değil tip olarak benziyordu. Nenem çok iyi bir insan, aynı zamanda otacı, biraz da şaman karakterli biriydi. İnsanlara şifa ve iyilik dağıtırdı. Sen hatırlamazsın ama Ramazan Dayı’m bilir; dedem de tüm havzanın ortopedisti gibi kırık çıkık işlerine bakardı. Sadece insanları değil, hayvanları da sağaltırdı. Sürahi Hanım’ın geline yaptığını nenemin gelinlere yaptığını sanmıyorum. Tabi gene de sen yaz tatiline gidince yengemlere bir sor. Ben ne desem yalan, sonuçta torun konuşuyor. Ama Yasemin ona misafir olduğunda çok mutlu olmuştu; aynı Sürahi Hanım diye çok sevmişti. Hala da onu sorar.
Şimdiye kadar ‘En büyük başarım’ veya ‘En büyük hedefim’ dediğiniz bir proje veya işbirliği oldu mu/var mı ?
Çocukken dondurmacılığım iyiydi. Ustamdan daha iyi satardım. Sonra filmini yaptım, o da iyi oldu. Sanırım benim hayatımdaki başarı dondurma temasının etrafında dönüyor.
En büyük hedef bir tane değil, binlerce hedefim var. Umarım 1000 yıl yaşarım!
Özellikle son iki filminizde gördüğümüz Muğla’nın kültürünü, şivesini kullanmanız; doğduğunuz, büyüdüğünüz yerlere olan şükran duygusu mu, yoksa yörenin esprili yanlarından fazla malzeme çıkması mı?
Her ikisi de sayılır. Dünyanın en komik ve neşeli insanları benim bölgemde yaşıyor. Ya da bana öyle geliyor. Memleketimi ve insanlarını çok seviyorum. Ayrıca o coğrafyada tarihsel olarak çok güçlü bir drama geleneği var.
TRT 1’de yayınlanmış olan ‘Leyla ile Mecnun‘ dizisini çekerkendi sanırım, bir ‘talkshow’da izlemiştim sizi. Çok keyifli ve esprili bir yanınız var, projelerinizde de hep bu yönde çalışmalar gördük. Kamera arkasından önüne geçmeyi düşündünüz mü hiç, böyle bir teklif geldi mi?
Çok teklif aldım ama pek ilgimi çekmedi. Her sene TV programı veya film oyunculuğu teklifi alırım.
Oyunculuk zor ve meşakkatli bir iş. Hele hele ezber yapmak zulüm. Ama oyunculuk geçmişim var, profesyonel olarak uzun zaman oyunculuk yaptım. Oyunculuktan çok anlatıcılığı seviyorum.
Yeni projeler var mı bizi bekleyen?
Var, hem de çok! Tembel bir Ege’li olarak nasıl yetiştireceğim hepsini bilmiyorum.
Kendisine tekrar çok teşekkür ederiz.
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.