Yok olma tehlikesiyle yüz yüze kalan 10 muhteşem yer
Yeryüzü, sanki her sayfasında ayrı bir tılsımın yazılı olduğu büyülü bir kitap kadar mucizevi ve etkileyici. Doğa ananın ve yeryüzünde hüküm sürmüş kadim uygarlıkların oluşturduğu birbirinden etkileyici yerler, seyahat tutkunlarının ve kaşif ruhluları peşinden sürüklemeye devam ediyor. Ancak ne yazık ki, doğal afetler, kirlilik, savaşlar ve bilinçsizlik gibi pek çok sebebe bağlı olarak bu güzellikler ansızın yok olup gidebiliyor. Uplifers olarak, evimiz Dünya’nın dört bir yanında yer alan ve çeşitli nedenlere bağlı olarak yok olma tehlikesiyle yüz yüze kalan 10 muhteşem yeri sizler için listeledik:
1.Belize Bariyer Resifi / Belize
1996 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine giren Belize Bariyer Resifi, maalesef 2009 yılından beri tehlikede olan doğal güzelliklerden biri. 100’ü aşkın mercan ve 500’den fazla balık ve binlerce deniz canlısı türüne ev sahipliği yapan bu tropik akvaryum; tüm güzelliğine rağmen deniz tabanına yapılan petrol sondajlarından oldukça olumsuz etkileniyor.
Görsel kaynak: travelhdwallpapers.com
2.Salonga Milli Parkı / Kongo
Afrika’nın en büyük yağmur ormanı olan Salonga Milli Parkı da, 90’lı yıllarda UNESCO Kültür Mirası listesine dahil olan hazinelerden biri. Kongo Nehri’nin böldüğü 3,5 milyon hektarlık alanıyla bölgenin faunasına büyük katkıları olan Salonga Milli Parkı maalesef, Kongo’da uzun yıllar süren iç savaştan nasibini alan yerler arasında.
Görsel kaynak: christianziegler.com
3.Tuz Gölü / Türkiye
1665 kilometrekarelik alanıyla Dünya’nın en büyük tuz gölleri arasında yer alan Tuz Gölü, aynı zamanda Türkiye coğrafyasının sahip olduğu en ayrıcalıklı yüzey şekillerinden biri. Özel bir flamingo ve kaz türüne de ev sahipliği yapan Tuz Gölü, bölgede kontrolsüzce açılan tuz ocakları ve biliçsizce sömürülen yer altı suları nedeniyle yok olma tehdidi ile karşı karşıya.
Görsel kaynak: ufuksarisen.com
4.Marjorie Buzulu / ABD
Küresel ısınmadan en çok etkilenen bölgeler elbette kutup daireleri ve çevresinde yer alan buzul bölgeleridir. Alaska’da bulunan Marjorie Buzulu da 34 km’lik uzunluğuyla mavi bir kristal kadar güzel. Ancak son 10 yılda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, küresel ısınma bu dev buzulun kütlesini günden güne kaybetmesine neden oluyor.
5.Grand Prismatic Springs / ABD
Yellowstone Milli Parkı’nda bulunan ve adeta photoshop efektleri ile yapılmış gibi duran Grand Prismatic Spring, aynı zamanda Dünya’nın en büyük kaplıcaları arasında. 1800’lerin başında keşfedilen bu kaplıca gölünün 90 metrelik çapı, zaman içinde yeraltı sularının hareketleri nedeniyle bir miktar küçülmüş.
6.Büyük Bariyer Resifi / Avustralya
Su altı belgesellerinin değişmez adresi Büyük Bariyer Resifi de maalesef tehlike altında olan doğal güzellikler arasında gösteriliyor. Bölgeden geçen yük gemilerinin atıkları ve başka kimyasal atıklar nedeniyle, resifte bulunan mercan ve bazı türlerin popülasyonunda azalma olmuş. Greenpeace ve WWF gibi örgütler, oluşan tehlikeye karşı çeşitli kampanyalarla farkındalık yaratmaya çalışılıyor.
Görsel kaynak: sbs.com.a
7.Maldivler
Dünya’nın en ilginç ülkelerinden biri olan Maldivler, Hint Okyanusu üzerinde sıralanmış bir takımada ülkesi. Ancak Maldivler’i diğer takımada ülkelerinden ayrıştıran şey ülkenin, 200’den fazlası yerleşim yeri olarak kullanılan tam 1200 adacıktan oluşması. Maldivler’le ilgili konuşulan kötü senaryo ise, yükseltisi epey az olan bu adaların, küresel iklim değişikliği nedeniyle 20 – 30 sene içinde tamamen sulara gömülecek olması.
Görsel kaynak: tripadvisor.com
8.Petra Antik Kenti / Ürdün
Doğu masallarının büyülü atmosferini taşıyan Ürdün’ün incisi Petra Antik Kenti de UNESCO Kültür Mirası listesinin demirbaşlarından. Roma döneminde, kayalara oyularak inşa edilen bu şehir, taş üstüne çalışılmış rölyefleri ve ışıklandırmaları ile özellikle geceleri benzersiz bir silüete bürünüyor. Bugünlerde Orta Doğu’daki kaostan nasibini alan antik kent aynı zamanda Macchu Picchu’yla da kardeş kent.
Görsel kaynak: cheapvacationholiday.com
9.Katmandu / Nepal
Geçtiğimiz yıl 8 şiddetinde korkunç bir depremle sarılan Nepal, o günden bu yana yaralarını sarmaya devam ediyor. Hinduizm’in merkezlerinden biri olan bölgenin, tektonik yapısı nedeniyle sürekli irili ufaklı depremlere maruz kalması nedeniyle kaybettiği çok şey var.
Görsel kaynak: Trekroute.com
10.Pamukkale / Türkiye
Anadolu’ya ait en naif güzelliklerden biri de Denizli’de bulunan Pamukkale Travertenleri’dir. Bembeyaz bir pamuk öbeğini andıran bu muhteşem yeryüzü şekli, bölgeden çıkan yer altı sularındaki kireç ve çeşitli minerallerin çökelmesi sonucu oluşmuş. Ancak travertenlerin etrafında kontrolsüzce hizmete giren turistik tesisler ve sürekli artan turist hacmi, bu bembeyaz travertenlerin beyazlığını biraz olumsuz etkilemekte.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
Dünyanın dört bir yanından renkleri ve şekilleriyle şaşırtan 10 yer
Dünyadaki en ilginç ve güzel tatil yerleri