X

Yoğurt mayalamanın püf noktaları: Evde yoğurt nasıl yapılır?

Artık birçok kişi yoğurt mayalamanın püf noktaları sayesinde kendi yoğurdunu kendisi hazırlıyor. Yoğurt, kültürümüzde çok sevilen ve tüketilen bir süt ürünü. Bu lezzetli besin, katkı maddeleri olmadan ev ortamında hazırlandığında ise daha fazla sağlık deposu oluyor. Bu konuda klasik yoğurt mayalamanın yanı sıra fırında yoğurt mayalama seçeneğiniz de var. Lezzetli bir yoğurdun sırrı sadece tadında değil, aynı zamanda kıvamında. Peki yoğurt mayalarken sert olması için ne yapmalı? Kalıp gibi yoğurt nasıl yapılır? Tüm bu soruların yanıtları ve yoğurt mayalamanın püf noktaları için okumaya devam edin.

Kalıp gibi yoğurt nasıl yapılır?

İdeal kıvamda ve lezzette yoğurt mayalamak için sırasıyla şu adımları izleyin:

Taş gibi yoğurt mayalama: Adım 1

  • Derin bir tencereye 1 litre süt ekleyin ve tencereyi ocağa alarak kaynamaya bırakın. Yoğurdun lezzeti için eğer mümkünse paketli ürünler yerine doğal süt kullanmaya özen gösterin.
  • Bir püf noktası olarak sütü kaynatırken kepçe yardımıyla karıştırın ve karıştırırken kepçeyle sütü alıp tekrar havadan tencereye dökün. Bu sayede sütün içindeki suyun buharlaşmasını hızlandırmış olursunuz.
  • Bir diğer tüyo ise kaynama sırasında eğer ocak başında beklemeyecekseniz kepçeyi sütün içinde bırakmanız. Bu sayede taşmasını önleyebilirsiniz.

Taş gibi yoğurt mayalama: Adım 2

  • Sütünüz kaynadıktan sonra, mayalayacağınız kaba alarak ılınmasını bekleyin.
  • Peki taş gibi yoğurt kaç derecede mayalanır? Süt 45-50 derece sıcaklığa gelmeden mayalamaya başlamayın. Yani mayalamak için ideal sıcaklık bu olmalı. Eğer ölçmek için termometreniz yoksa serçe parmağınızı kullanın. Parmağınızı sütün içinde 6-7 saniye tutabiliyorsanız benzer ısıya gelmiş demektir.

Taş gibi yoğurt mayalama: Adım 3

  • Yoğurt mayalamak için önceden ayırdığınız 1 tatlı kaşığı yoğurdu, kaynattığınız sütten 3-4 yemek kaşığı alarak başka bir kapta karıştırın. Karışımı fazla çırpmayın.
  • Bu tarifte 1 litre sütten söz ediyor olsak da her bir litre için tepeleme bir tatlı kaşığı yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz.
  • Taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası, az maya ile uzun süre mayalamaktır. Bu sayede yoğurdunuz daha geç ekşir, daha uzun ömürlü olur.

Taş gibi yoğurt mayalama: Adım 4

  • Hazırladığınız mayayı tencerenin ortasından sütün içine yavaşça boşaltın ve karıştırın. Topak olmaması önemli, bu yüzden karışımın homojen olduğundan emin olun.
  • Bu aşamadan sonra isteğe bağlı olarak karışımı kavanozlara veya güveç kaplarına alabilirsiniz.

Taş gibi yoğurt mayalama: Adım 5

Yoğurt mayalarken normalde çarşaf, battaniye türevi bir şeyle sarılıp sıcak tutulması sağlanır. Eğer fırınınız varsa bu aşamada ondan yararlanabilirsiniz. Fırında yoğurt mayalamanın püf noktaları ise şu şekilde:

  • Fırınınızı 50 dereceye ayarlayıp ısıtın. 4 saat boyunca içinde mayalanmaya bırakın.
  • Fırında yoğurt mayalama konusunda bir diğer seçeneğiniz fırınınızı 50 derecede 5 dakika ısıtıp kapatarak 5-6 saat boyunca mayalanmasını beklemek.
  • Son yöntem ise soğuk fırında yoğurt mayalama. Fırını hiç ısıtmadan mayalı sütü fırına koyarak 8-9 saat bekleterek de yoğurdunuzu mayalayabilirsiniz.
  • Hangi yöntemi seçerseniz seçin; doğru adımları izlediğiniz sürece taş gibi yoğurt elde edeceksiniz.

Yoğurt mayalarken sert olması için ne yapmalı?

Yoğurt nasıl mayalanır anlattıktan sonra dikkat etmeniz gereken diğer noktalara değinelim.

  • Eğer fırında yoğurt mayalayacaksanız mutlaka kabın ağzı olacak şekilde fırına koyun.
  • Yoğurdunuzun mayalanma sürecinde fırının kapağını hiç açmayın. İdeal kıvam için en az 6 saat fırında kaldığına emin olun. Çalışan fırın yönteminde bu süre, 4 saattir.
  • Soğuk fırında yoğurt mayalayacaksanız, fırına koyacağınız sütün kapağı mutlaka kapalı olmalı.
  • Mayalama işlemi tamamlandıktan ve yoğurdu fırından aldıktan sonra, birkaç saat buzdolabında kapağı kapalı şekilde bekletmek de yine taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası.
  • Taş gibi yoğurt mayalamak için maya yapacağınız yoğurdun kıvamının da ideal olmasına dikkat edin. Sulu yoğurtlardan alınan maya, yeni yoğurdun da sulu olmasına yol açabilir.
  • Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz.
  • Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz! Bir sonraki mayalama için yoğurdunuzdan bir parça maya ayırmayı unutmayın!

Yoğurt mayalamanın püf noktaları: Süt seçimi nasıl olmalı?

Lezzetli yoğurdun sırrı, biraz da ana malzemesi olan sütün lezzetinde yatıyor. Yani süt seçimi son derece önemli. Peki yoğurt mayalarken pastörize süt mü yoksa çiğ süt mü kullanmalı?

Her ikisiyle de yoğurt yapılabilmesine rağmen tercihinizi çiğ sütten yana kullanmanız en doğrusu. Bu sayede sütün faydalarından maksimum seviyede yararlanmış olursunuz. Pastörize sütler, çeşitli işlemlerden geçirildiği için yoğurdunuzun kıvam almasını zorlaştırabilir. Bı nedenle temizliğine ve tazeliğine güvendiğiniz yerlerden çiğ süt alarak yoğurt mayalamanızı öneririz.

Yoğurt mayalamanın püf noktaları: Yoğurdun ekşimesi nasıl önlenir?

Bazen özenle hazırladığınız yoğurtlar, daha tamamını tüketmeden sulanabilir ve ekşiyebilir. Bunun önüne geçmek için alabileceğiniz çeşitli önlemler var.

  • Yoğurdu büyük bir kabın içinde mayalamak yerine, mayayı ilave ettikten sonra cam kapların veya minik kapaklı kaselerin içine aktarın. Minik porsiyonlar halinde mayalanan yoğurtlarınızı sürekli açmayacağınız için ekşime, bozulma gibi durumların önüne geçebilirsiniz.
  • Yoğurdunuzu demir döküm tencerelerde ya da emaye tencerelerin içerisinde mayalamak da daha uzun süre dayanmasını sağlar.
  • Yoğurt mayalarken kullandığınız mayanın taze, kıvamlı bir maya olmasına özen gösterin. Bu sayede uzun süre afiyetle yiyebileceğiniz yoğurtlar elde edebilirsiniz.

Yoğurdun besin değerleri

Biraz da bu lezzetli besinin sağlığa olan faydalarından bahsedelim… Yoğurt kaç kalori merak edenler için yoğurdun besin değerlerini de açıklayalım:

100 g yoğurt yaklaşık 73 kaloridir ve içerisinde aşağıdakiler bulunur:

  • 83.56 g su
  • 73 kcal enerji
  • 9.95 g protein
  • 1.92 g yağ
  • 3.94 g karbonhidrat
  • 115 mg kalsiyum
  • 0.04 mg demir
  • 11 mg magnezyum
  • 137 mg fosfor
  • 141 mg potasyum
  • 34 mg sodyum
  • 0.6 mg çinko
  • 0.8 mg C vitamini
  • 0.06 mg B-6 vitamini

Yoğurdun faydaları

Sütün laktik asit fermantasyonu ile elde edilen yoğurdun sağlığınıza sayısız faydası bulunuyor. Öncelikle dost bakteriler olarak bilinen probiyotikler bakımından son derece zengin. Süte kıyasla laktoz oranı düşük; kalsiyum, protein ve kuru madde oranı yüksek. Birçok mineralle birlikte B grubu vitaminleri, A ve E vitamini içeriyor. Yoğurt kalsiyum içeriğiyle sadece kemikler ve dişler için değil; magnezyum ve potasyum barındırmasından dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için de önemli. Probiyotik zengini olması ise onu başta sindirim sistemi sağlığı olmak üzere bağışıklık sisteminin desteklenmesi için de vazgeçilmez kılıyor.

Dost bakteriler olan probiyotikler, bağırsak florasını düzenleyerek daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanıza yardımcı olur. Buradan hareketle yoğurdun vücut direncini arttırdığını da söylemek mümkün. Yüksek protein içeriği kas gelişimini destekler ve onu daha doyurucu kılar. 100 gram yoğurt, günlük kalsiyum ihtiyacınızın %15’ini karşılayabilir. Yoğurt tüketerek alacağınız kalsiyum, yağ yakmını da hızlandırır. Ayrıca potasyum, fosfor, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içerikleri yoğurdu, gastrointestinel bozukluklara, hipertansiyona ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu haline getirir.

Bonus!

Yoğurdun suyunu kesinlikle dökmeyin. Yoğurt suyu, zengin bir vitamin kaynağıdır. Onu çorbalara karıştırabilir veya direkt olarak içebilirsiniz. Nane, salatalık, birkaç kaşık yoğurt ekleyerek cacık şeklinde tüketebilirsiniz. Yoğurt suyu, yüksek miktarda riboflavin içerir. Riboflavin büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görev yapar.

İlginizi çekebilir: Kefir ve yoğurt hakkında her şey: Hangisi daha sağlıklı?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale