Serinlemek için keşfettiğim yoganın 8 aşaması

Yaz mevsiminde bu sıcağın ortasında, serinlemek için bir yol bulmak bazen zor olabilir. Serinlemek için sadece klimayı açmak yetmeyebilir, (hele hele bakteriler ve virüsler kirli klimalardan bize bulaşırken) dondurma yemek ve soğuk bir şeyler içmek de fayda etmeyebilir. Serinlemek bedenle olduğu kadar zihinle de alakalı bir süreçtir.

Serinlemek için keşfettiğim yoganın 8 aşaması
Astanga Vinyasa yoga sisteminin 8 kolu yazın serinlemenize yardımcı olabilir

Ben de bunun üzerine Astanga Vinyasa yoga sisteminin 8 kolunu keşfetmeye ve bunu tüm zihnimi ve bedenimi serinletmek için kullanmaya karar verdim. Bu 8 koldan ilk ikisi (Yama ve Niyama) doğru eğilimlere, değerlere ve hayat tarzına; sonraki üçü (Asana, Pranayama ve Pratyahara) doğamızın dış boyutunu, beden, nefes ve duyular olarak kontrol etmemiz anlamına geliyor. Son üçü (Dharana, Dhyana and Samadhi) ise hepsinin birleştirilmesi anlamına gelmektedir.

1.Yamalar

Yama’lar başka insanlara karşı olan davranışlarımızın 5 ilke etrafında şekillenmesi gerekliliğiyle alakalıdır. Şiddet uygulamama, samimiyet, cinsel enerjinin kontrolü, çalmama ve gereksiz bağlılık kurmama gibi 5 ilkeye saygı duyduğumuz vakit, zihnimizin sakinleştiğini gözlemlemek ilginç olabilir.

Bu beş ilkenin sağlık, psikolojik olarak iyi durumda olma ve ruhsal gelişme açısından doğru sosyal davranışlar olduğunu kolayca söyleyebiliriz. Mesela bu davranışlar, sakin, kendine güvenli ve rahat bir beden ve zihin oluşturmaya katkıda bulunabilir. Buna karşın, bu 5 ilkenin zıttı olanları uygulamaya devam edersek, sadece öfke, takıntı, yanlış ilişkiler, saldırganlık, yanlış sahiplenmeler ya da dışsal başka engelleri çağırmaya devam ederiz. Bunların hepsi beden ve zihin hararetimizin artmasına sebep olan yanlış ateş elementiyle alakalıdır.

2. Niyamalar

Niyama’lar sizin kendi bedeninizle ve zihninizle olan doğrudan ilişkinizi gözlemleyen kişisel davranış prensipleri ve kılavuzudur. Arınma, ferahlık, öz disiplin, kendini eğitme, Tanrı’ya teslim olma gibi ilkeler, dengeli bir hayat kurabilmek için gerekli prensipler olarak kabul edilebilir. Olumlu, hoşnut bir zihinle beraber arınmış ve temiz bir beden, genel bir serinletici ve sakinleştirici etki yaratacaktır. Taze ve saf yiyecekler yediğimiz zaman bedenimizin arınmasına ve sağlıklı kalmasına katkıda bulunmuş oluruz. Olumlu bir zihin de kendi limitlerinin bilincinde sakin kalacak, önündeki seçeneklerle tatmin olacaktır.

Öz disiplin hiçbir şeyi aceleye getirmeye gerek kalmadan işlerin düzenli ve zamanında yapılmasına imkan verir. İçsel çalışma da özgüvenimizin ve kişiliğimizin uyumlu olmasını garanti eder. Kendimizi ilahi olana adamak ise, aslında kim olduğumuzu tamamen kabul etmemiz anlamına gelir. Aslında bizler, tüm kusurlarımıza rağmen, en mükemmel şekilde yaratılmış kişileriz. İşte tüm bu mükemmel kusurlarımızı kabullenmeniz, kendimize karşı nefret duymamızı engeller ve büyük bir rahatlamayla beraber kendimize şefkat duymamızı da sağlar.

3. Asana

Asana, fiziksel bedenimize denge ve uyum getirir. Yaşam gücümüzü artırabilir ve enerjimizi kontrol edebiliriz. Bu harika bir haber, çünkü bunun sayesinde bazı duruşlar ve asanalar uygulayarak bedenimizdeki ısıyı düşürebilir ve serinlemesini sağlayabiliriz. Daha yavaş ve daha konsantre bir tempoda yapılacak Yin pratikleri, ulaşmak istediğimiz serinletici etkiyi de elde etmemizi sağlar. Zihniniz ve kanınız yaz sıcağında kaynarken, ateş duruşlarından sakının ve daha sakin olmanızı sağlayacak aşağıdaki asanaları deneyin:

Aya selam duruşu (Chandra Namaskara)
Omuz duruşu (Sarvangasana)
Balık duruşu (Matsyasana)
Açık bacakla öne katlanma duruşu (Prasarita Padottadasana)
Duvarda bacaklar yukarı duruşu (Viparita karani)
Ayakta öne eğilme duruşu (Uttanasana)
Çocuk duruşu (Balasana) ya da herhangi bir çeşidi and any variation
Ceset duruşu (Savasana)
Ve benzerleri…

Serinlemek için keşfettiğim yoganın 8 aşaması
Yin pratiklerinin yavaş tempoda olanları, yazın serinlemenize yardımcı olabilir

4. Pranayama

Pranayama, yaşam gücünün kontrollü bir şekilde genişlemesidir. Pranayama, huzura erene kadar çeşitli nefes egzersizleriyle Prana’yı derinleştirmekten oluşur. Prana huzura ulaştıktan sonra, duyular, duygular ve zihin dinlenmeye koyulur. Bir çok nefes egzersizi beden ve zihnin sakinleşmesi için, bu yaz sıcağında iyi birer araç olabilir.

5. Pratyahara

Pratyahara, duyuları dinlenmeye koyabilme yeteneğidir. Biz duyularımızı içe doğru, kendi kaynağına doğru yeniden yönlendirebiliriz. Bu duyularımızı kapatmak anlamına gelmez. Biz onları gözlerimiz kapalı olduğu halde, dikkatli bir şekilde kullanırız. Pratyahara’yı icra etmenin en iyi yolu, dikkatimizi gündelik dikkat dağıtan işlerden uzak tutmak, mantraları ya da görselleştirme tekniklerini kullanmaktır.

6. Dharana

Dharana, zihin kontrolü demektir bu da konsantrasyon, odaklanma ve dikkat anlamına gelir. Burada yoganın bu altıncı kolunun ne kadar önemli olduğunu görebiliriz çünkü yaşadığımız toplumda zihnimiz çok dağınık olabiliyor. Bir tek şeye konsantre olup odaklanmamız git gide daha zor bir hal alıyor. Zaten onlarca düşünce, gün boyunca kafamızda gidip gelirken bir de mesajlar, emailler ve telefonlarla biz de dikkatimizin dağıtılmasına izin veriyoruz. Dharana, dikkatinizi toplamanıza ve yönlendirmenize yardımcı olabilir. Bilinçli bir şekilde dikkat etmek istediğimiz şey üzerine odaklanabiliriz. Bu şekilde zihnimizde yanan ateşi sakinleştirebilir ve genel bir sakinlik için kendimize yardımcı olabiliriz.

7. Dhyana

Dhyana, bir meditasyondur ve meditasyon da konsantrasyonu herhangi dikkat dağıtıcı bir şey olmadan sürdürmektir. Pratyahara ve Dharana meditasyon teknikleri iken, Dhyana’da bu durumun ifade edilmesidir. Bir farkındalık durumudur, bir teknik değildir. Meditatif Dhyana durumu, yapacak hiçbir şey yok düşüncesine sahip olmaktır. Hiçbir şey önemli değildir, ya da her şey önemli olabilir. Zihin, bedenle birlikte sakinleşmiştir. Baskı, telaş, hararet yoktur, tek önemi olan an şu andır.

8. Samadhi

Samadhi ya da aydınlanma, meditasyonun ya da Dhyana’nın doğal sonucudur. Ashtanga Vinyasa Yoga sisteminin, yukarıda saydığımız diğer 7 uzantısının doğal sonucudur. Samadhi, hayatın amacıdır. Yani bizim aradığımız her şeydir.

Yoga sistemi hayat tarzı için güzel bir örnektir. Yoganın 8 uzantısı, mantıklı bir sıraya dizilmiştir ve uygulayıcılarına mükemmel bir sağlık getirmeyi hedefler. Bizler öfke, nefret, iş stresi gibi gereksiz düşüncelerle dolu kaynayan bir kazanda olmak için varolmadık. Bizler, hayatın her anından rahatlık ve nezaketle zevk almak için varız.

Evet, dışarıda hava sıcak olabilir, ama asıl biz içimizde nasıl hissediyoruz? Farklı serinleme seçeneklerine daha yakından bakmaya, belki de içimizdeki ateşin bizi yaz sıcağından daha çok sıktığını keşfetmeye hazır mıyız?

Yazarın irtibat bilgileri: 

Mindbodyistanbul

Facebook

Instagram

 

MindBody Goes Blogging w Stephanie Sayegh Blogger
Öğrencilerimin içsel yolculuklarında ve fiziksel eğitimlerinde bir rehber, Fransız Yoga, Pilates ve Pranayama eğitmeni ve aynı zamanda MindBody Festival Istanbul’un kurucusuyum. Sınıflarımı edindiğim hayat ... Devam