Türkiye’de yoganın popülerleşmesi ve eğitmenlik eğitimlerinin çoğalması ile birlikte çok sayıda insan yoga yapmaya, farklı ekollerle ilgili dersler almaya başladı. Yoga bir din mi, yoga bir spor mu tartışmaları hâlâ devam etse de kendi bilgimden ve deneyimimden şunu söyleyebilirim ki yoga tek bir şey değil. Yoga, birçok şeyin bir araya geldiği bir hâl aslında.
En iyi yoga kitapları
Benim gibi yeni alanlar ve pratikler ile ilgili bilgileri kitaplardan öğrenmeyi sevenler için bir kitap listesi hazırladım. Umarım listeyi seversiniz ve bu kitaplar ile yolunuz kesişir.
B.K.S. Iyengar – Light on Yoga
Light on Yoga – Yogaya Işık, yoga ile ilgili şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı kitaplardan biri. Yogayı Batı’ya tanıtan kişi olarak tanınan B.K.S Iyengar, Light On Yoga – Yogaya Işık kitabında hem yoga felsefesinden hem kendi yoga yolculuğundan hem de çok sayıda asanadan ve bunların nasıl pratik edilmesi gerektiğinden bahsediyor. Kitapta her yoga pozunu adım adım açıklayan Iyengar, aynı zamanda nefes tekniklerinden ve faydalarını da anlatıyor. Kitabın devamında hem yogaya yeni başlayanlar hem de deneyimli yoga eğitmenleri için haftalık gelişim planıyla ve fotoğraflarla yoga akışları da var. Kitabın ciltli baskısı sayesinde asanalar sırasında kolaylıkla sıralamaya bakmanız da mümkün.
Bernie Clark – Yin Yoganın El Kitabı
İş hayatındaki stresle baş etmek için 20’li yaşlarında meditasyona başlayan Bernie Clark, 40 yıla yakın zamandır yoga yapıyor. Yoga pratiğini mitoloji, psikoloji, anatomi ve felsefe ile besleyen Clark, yin yoganın “yeni” bir ekol olmadığını, yoganın popülerleşme sürecinde ondan kopan ve şimdi yeniden yogayla buluşan önemli parçalarından birisi olduğunu söylüyor.
Yin Yoga El Kitabı’ndan birçok yin yoga pozuna, bu pozların varyasyonlarına ve beden ile enerji alanındaki etkilerine ulaşabilirsiniz.
Bora Ercan – Yoga 1. Kitap Surya’dan Patanjali’ye ve Yoga 2. Kitap: Buda’dan Hatha Yoga’ya
Bora Ercan, Light on Yoga – Yogaya Işık kitabının Türkçeye çevrilmesini müjdelediği yazısında, yoginin bir kitaplığının olmasının öneminde söz ediyor: “…yoga yolunda olan birinin bir yoga kitaplığının da olması gerekir ki bu kitaplık aynı zamanda kişinin bireysel tarihinin de bir tanığı olacaktır. Kitaplıktaki altı çizili, üstüne notlar alınmış, ciltleri dağılmış kitapların kişiye katacakları paha biçilmezdir.”
Yoganın felsefesi ve tarihine ilişkin detayları merak eden, bu serüvenin kökenlerini öğrenmek isteyen yoga meraklıları, Bora Ercan’ın kitaplarından ve birikiminden çok şey öğrenebilir.
Gülin Zeytunlu – Asana: Ruhun Dili
Yoga asanalarının detaylı uygulamasına, sembolik ve mitolojik anlamlarına yer veren bu kitap, “Bu hareketler nereden geldi? Neye referans ediyor? Neden bunları yapıyoruz?” diye merak eden ve pratiğini derinleştirmek isteyen okurların dikkatini çekebilir. Kitabın ilk bölümlerinde Hint mitolojisine de yer veren Gülin Zeytunlu, okurların yogaya daha bütünsel bir bakış açısı geliştirmesine ve bütünsel yaklaşmasına katkı sunuyor.
Bonus: Yoga ile ilgileniyorsanız Zeynep Aksoy’un ismini duymamış olmanız mümkün değil. Kendisi benim de biricik yoga hocam. 200 saatlik Advayta Yoga Uzmanlık Programını tamamladım, şimdi de hem yoga ve meditasyona hem de yoga eğitmenliğine farklı bir bakış ve mindful bir yaklaşım getiren 8 Haftalık Stres Azaltma Yoga ve Meditasyon Programına devam ediyorum.
Yoga ile ilgileniyorsanız, mindfulness ve meditasyon konularında daha çok şey öğrenmeye hevesliyseniz Zeynep Aksoy’un Youtube kanalı Reset’e abone olun ve birbirinden farklı uzmanlara, öğretilere, ekollere ve araştırmalara dair uçsuz bucaksız bir denize dalın:
httpv://www.youtube.com/channel/UChhTAHFhVj5z9hTOa9OWgLA
Listede yer almayan fakat sizin yoga yolculuğunuzu besleyen kitaplar varsa, onları da yorum kısmında benimle paylaşabilirsiniz.