X

Yoga felsefesinde temizlik: Kriya teknikleri ile tanışın

İlk yoga eğtimimin üzerinden 10 yıla yakın bir süre geçmişken 4 yoga yolundan biri olan Jnana Yoga yolunda ilerlemek için Hindistan’da GuruKula sisteminde eğitim veren bir aşramda yeni bir yoga eğitimi daha almaya karar verdim. Sanskritçe olan Gu-Ru karanlığı dağıtan, yol gösterici demek.

Sevgi, saygı ve güven temellerine dayanan bu aydınlanma yolunda, öğrencinin beklentisiz olması gerekiyor. Sabır gerektiren, karşılıksız hizmet vererek, bazen egonun ve zihnin öne çıkamasıyla oldukça zorlayabilen bir eğitim sistemi GuruKula. Öğrendikçe ve paylaştıkça güzel hayat diyerek eğitim boyunca öğrendiğim bazı şeyleri sizlerle de paylaşmak istedim… Umarım seversiniz, denemek istersiniz ve günlük hayatınızda yer bulurlar.

Kriya nedir?

Çoğunluğun Hindistan denince aklına ilk gelen ve hatta bu nedenle Hindistan seyahatlerini ötelediği, ayyuka çıkmış “Hindistan çoookkk pissss” söylemidir. Böyle düşünüldüğünde belki biraz çelişkili olacak ama bu eğitimde ilk öğrendiğimiz şeylerden biri temizlik oldu. Bedensel temizlik ise sadece dış bedenin temizliğini değil, aynı zamanda içsel organların temizliğini içermektedir. Yoga eğitiminde bu nedenle birkaç gün boyunca Sanskritçe Kriya denilen temizlenme yöntemlerini deneyimlemeye çalıştık. Bedeni temizleyen, bazen ısıtıcı özelliği ile toksinlerin yakılıp vücuttan atılmasını sağlayan Kriya’ların farklı yöntemleri var. Ben bu yazımda sadece deneyip, yapabildiklerimi paylaşmaya karar verdim, diğer ileri uygulamalar için ise bana biraz daha zaman gerekiyor.

Jala Neti

Plastik ya da seramik olabilen minik, basık bir demliği andıran Neti Pot pek çok yoga uygulayacısının, dil temizleme çubuğu ile birlikte gündelik hayatına kattığı uygulamalardandır.

Hafif tuzlu, ılık su Neti pot kullanarak bir burun deliğinden akıtılıp sinüs boşluklarından geçip, temizledikten sonra diğer burun deliğinden akması tekniğine Jala Neti deniyor. Tüm süreci daha detaylı anlatmak gerekirse hazırlık aşamaları şu şekilde.

  • Neti Pot’a önceden kaynatılmış (su hijyenik ise kaynatmaya gerek yok), ılık olan temiz su ile doldurup, bir tutam tuz (tercihen Himalaya tuzu) ilave ederek karıştırıyorsunuz. Tuz miktarı ve suyun ısısı burundan geçerken genzi yakmayacak ölçüde olmalıdır.
  • Ayakta yapılan uygulamada Neti Pot’u sağ elinize alıp, Neti Pot’un ucunu burnunuzun sağ deliğine yerleştirin, başınızı hafifçe sola eğerek suyun diğer burun deliğinden rahatça akabileceği bir açıya getirin.
  • Su burun deliğinden akarken, tuzlu suyun genzinize kaçmaması için burundan değil, ağızdan nefes almak gerekiyor.
  • Neti Pot’un içindeki su bitince, tekrar doldurarak aynı işlemi diğer burun deliği için de uygulayın.

Minik hatırlatma: İki burun deliğinin açıklığı birbirinden faklı olabildiği için bazen suyun diğer burun deliğinden akması zaman alıyor. Uygulamayı her gün yaptıkça akış daha da kolaylaşıyor. Alıştıkça Neti Pot’un kullanımı kolaylaşıyor ve kullandıkça oldukça etkin sonuçlar gözlemleyebilirsiniz. Bu çalışma Pranayama denilen nefes pratiklerinize yardımı olacak ve günlük hayatınızda daha derin ve rahat nefes almanızı sağlayacaktır.

Sutra Neti

Burun deliklerinin ve sinüslerin temizlenip, burundan daha rahat nefes alınmasını sağlayan diğer yöntem olan Sutra Neti için uzun bir ipi andıran katater kullanılıyor. Uygulama esnasında daha rahat görebilmek için alışıncaya kadar bir ayna karşısında yapmak yardımcı olacaktır. Bu uygulamayı haftada bir yapmak yeterli olacaktır.

  • Katateri önceden yıkayarak temizliğinden emin olunuz.
  • Kataterin daha yuvarlak olan tarafını burun deliklerinden birine yerleştirerek, hafif hafif burun yoluna doğu itmek gerekiyor.
  • Kataterin ucu boğazda hissedilince, parmaklarla kıskaç gibi yakalayarak dışarı çıkarın ve iki ucu birbirine geçirdikten sonra yavaş ve nazikçe çevirerek hareket ettirin.
  • Bu işlem bittikten sonra aynı işlem diğer burun deliğinde yineleniyor.

Kapalabhati (Nefes çalışması)

Bu kriya tekniği ön beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olması nedeniyle “parıldayan kafatası” anlamına geliyor. Toksitlerin atılmasında etkin olan bu çalışma aynı zamanda zihinsel fonksiyonları da geliştiriyor. Nefesi temizleyen bir teknik olduğu için öncelikle nefes yollarındaki eski havayı ve tozları temizler. Özellikle vücudun bataryası görevi gören karın bölgesindeki kasları yoğun bir şekilde çalıştırdığı için bu bölgede enerji birikimi sağlar. Ayrıca karın bölgesindeki yağların yakılmasında etkili olduğu için, metabolizmayı da hızlandırır.

  • Sırtınız dik olacak şekilde, rahat edebileceğiniz bir bağdaş konumda oturunuz. Omuzlarınız ve yüz kaslarınız Kapalabhati sırasında rahat ve gevşek olmalıdır.
  • Bu çalışmada burundan alınan nefes pasif konumda olup, odak noktası burundan nefesin aktif ve kuvvetli bir şekilde nefes verilmesindedir.
  • Derin nefesle karın bölgesini şişirdikten sonra kısa ve kesik bir şekilde burundan nefes verin.
  • Nefes verme işi biter bitmez karnı gevşetin. Nefes ritmi kısa aralıklarla olup, yeniden burundan kuvvetli nefesler vererek karnı ard arda pompalayın.
  • 60-80 nefes pompasından sonra ikinci tekrara geçmeden önce birkaç derin nefes alıp verin.
  • İlk turdan sonra çok derin nefes almadan ciğerlerin 2/3’ünğ doldurup Kumbhaka denilen nefes tutma işlemi yapılır. Ciğer kapasitesine bağlı olarak 40 saniye ile 1 dakika arasında nefes tutulurken iki kaşın arasındaki bölgeye odaklanılır.
  • Kumbhaka’dan (nefes tutuş) sonra Kapalabhati çalışmasını iki ya da üç kez tekrarlayabilirsiniz.

Minik uyarı: ilk kez bu uygulamayı yapanlarda bazen hafif bir baş dönmesi olabiliyor. Bu durumda pompalamayı durdurup, birkaç kez derin nefes alıp verdikten sonra tekrarlayabilirsiniz.

Temizlenme ve toksit atma çalışmaları vücuttaki birikmiş negatif etkileri ortadan kaldırdığı için sağlığın korunmasına yardım ederler. Bir bölgeye uygulanan temizlikler, çevresindeki bölgelere de yayılırlar. Arınma çalışmaları zamanla ve düzenli olarak uygulandıkça daha da yarar sağlamaya başlar.

Yoganın kendisini bir bütünlenme ve arınma zinciri olarak kabul eden, yoga yolundaki bir uygulayıcı olarak temizliğin sadece bedensel değil, ruhsal temizlik olduğunun da farkındayım ama temizliğe bir yerden başlamak gerekiyor değil mi? 

İlginizi çekebilir: Ayurvedik, lezzetli ve sağlıklı bir yemek tarifi: Kitchari

Alev Tetik: Yoga ile 2000-2003 yılları arasında 3 yıl Bangkok, Tayland’da yaşarken tanıştım. Asya’da yaşıyor olmanın avantajını da kullanarak, Singapur, Malezya, Endonezya ve Uzakdoğu’daki pek çok merkezde yoga yaparken yoganın bedenimde, ruhumda ve zihnimde yarattığı mucizeler şahit oldukça yoga pratiğime daha da çok sarıldım. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul’daki farklı yoga merkezlerinde yoga pratiğimi devam ettirdim. Julia Roberts’in “Ye, Dua et, Sev” filmini seyrettikten sonra zihnimde canlanmaya başlayan sessizlik ihtiyacı süreci ve Aşram hayatını deneyimlemek için Katmandu, Nepal’deki Kopan Manastırında bir süre inzivaya çekildim. Meditasyonlar sürecinde düşünmemenin düşünmekten, hareketsizliğin hareket etmekten, susmanın konuşmaktan daha zor olduğunu anlamaya başladım. Himalaya Dağlarına yaptığım uzun tırmanışlar sürecinde yaşamın değişim ve dönüşüm olduğunun farkındalığı ile var olma amacımı sorguladım. Bütün sıfatlarımdan ayrıldığım zaman “BEN kimim?” Bu sorgulama ile de hala yollardayım ve konfor alanlarımı sınayıp duruyorum. Bu yıl 365 gün Hindistan'da kalmayı planlamaktayım. Endülüs, İspanya’da katıldığım yoga kampından sonra Ürün Kurtiç, Uma, Yara ve Ken DeRolfer gibi kıymetli hocaların verdiği geleneksel Hatha Yoga eğitimini tamamlayarak, Yoga Alliance sertifikamı aldım. İlerleyen süreçte yoga tarihi, felsefesi, nefes teknikleri eğitimleri, anatomi dersleri, yogadaki duruşlarda derinleşme, mantralar, mudralar gibi önemli konularda eğitimim devam etti. Gülnaz Dashti, David Cornwell, Hart Lazer gibi eğitmenlerin atölye çalışmalarına katılarak kendimi geliştirmeye devam ettim. Dr.Neslihan Iskit'ten hamile yogası eğitimi aldım ve farklı dönemlerde, İstanbul'daki Acıbadem Hastanelerinde prenatal yoga derslerini verdim. Hindistan ve Tayland'da farklı tekniklerdeki Thai Masaj eğitimlerini bitirdim. Kökleri Vedik dönemlere kadar uzanan ve yoganın kız kardeşi olarak da nitelendirilen Ayurveda eğitim sürecim hala devam etmektedir. 2015 yılından beri her sene Hindistan'a gidip, 3 aydan uzun dönemler kalarak yoga ve doğal tedaviler konusunda kendimi geliştirmekteyim. 2015 yılında Auroville'deki ekolojik köylerde gönüllü yoga eğitmenliği, 2016 yılında Sri Lanka'daki Barberyn Ayurvedic Resort'ta ve Abihanga Yoga Center'da yoga eğitmenliği yaptım. 2017 yılında Tayland'ın Phuket adasındaki Life Co'da çalışmalar yaptım. Hediyesi kişisel bağımsızlık olan yoga yolunda her zaman bir öğrenci ruhu ile kendi pratiğimi yapmaya devam ederek derinleşmeye çalışıyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale