Yoga blokları ne işe yarar, nasıl kullanılır: Blok kullanmak için 4 poz önerisi

Yoga blokları, yoga uygulayıcılarına üç temel yolla yardımcı olmak için kullanılan aksesuarlar veya araçlardır: Yoga pozlarını daha erişilebilir hale getirmek, destek olarak hareket etmek ve güç geliştirmek için bir meydan okuma eklemek.

Yoga blokları yoga uygulamanıza yardımcı olan araçlardır

Yoga blokları, genellikle yoga dünyasının suçlu zevki gibi görünür. İnsanlar bir yoga bloğu kullanırlarsa bir şekilde hile yapıyor izlenimi ve hatta gerçek bir yogi olmadığına dair bir düşünceye sahip olabiliyorlar. Yıllardır özel ya da grup derslerimde gözlemlediğime göre bloklar aslında sürekli kullanılan ekipmanlar. Herkes yapıyor ama kimse bundan bahsetmiyor.

Neden böyle bir algı var, orası tartışılır fakat şu konuya bir netlik getirelim: Yoga bloğu bir araçtır. Evet, yoga blokları işi halletmenize yardımcı olan ekipman parçalarıdır. Genellikle donanım olarak adlandırılsalar da, daha doğru olduğu için araç kelimesini tercih ediyorum.

Ve birçok aktivite kendi ekipman setleriyle birlikte gelir. Bir dağa tırmanıyorsanız, özel tırmanma ipleri kullanırsınız. Bir ev inşa ediyorsan, çıplak ellerin yerine çekiç kullanırsın. Ve yemek yaparken bıçaklar o kadar önemlidir ki, her şefin yanında taşıdığı kendi seti vardır.

Her aktivitenin belirli bir donanımı vardır ve yoga da aynıdır. Bazı yoga tarzlarında, ahem, Iyengar, bir stüdyoda askılar, battaniyeler, ipler, destekler ve banklar içeren bir aksesuar dolabı bulmak tipiktir. Yoga blokları, yoga pozlarını daha güvenli ve daha faydalı bir şekilde uygulamanıza izin verir. Yoga pozlarında yaptığınız tüm bu bükme, bükme ve katlama, özellikle daha yeniyken zor olabilir. Yoga blokları, duruşları ustaca yapmak için gereklidir.

Yoga blokları önce güvenliği sağlar.

Basit gibi gözüken öne eğilme pozunda ayakların parmak ucuna kadar ellerini uzatırken insanlar vücudunu bir an önce o şekle sokmak uğruna ani ve yanlış hamleler yaparak beline ve sırtına çok yük bindirebiliyorlar. Bu gibi durumlar çok sağlıksızdır ve yoga bloklarına başvurduğumuz anlardan sadece birisidir. Elleri bir an önce ayaklara dokundurmaktansa, yoga bloklarını tam ayaklarının önüne koyarak elleri ona dokundurmak hem omurga sağlığı için hem de bacak esnekliğini artırmak için en ideal başlangıç fikridir. Sırtı yuvarlamak az önce bahsettiğim gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Öne doğru katlanma sadece bir örnektir. İster bükülme, geriye eğilme, ister kol dengesi veya diğer tür yoga pozları olsun, bloklar her birini daha erişilebilir hale getirmek için kullanılabilir.

Yoga blokları size istikrar sağlamayı öğretir.

Yogada genellikle bastırmaya çalıştığımız şey zemindir. Biz zemine ulaşamıyorsak yoga blokları devreye girer. Bloklara sadece parmak ucuyla dokunmak bloğun işlevi değildir aslında. O bloğu zemin gibi görüp ellerle kavramak hatta bastırmak, zemin hissini yaratır. İşte bu yüzden blokların dayanıklılığı, boyutları ve şekli çok önemlidir. Yeni başlıyorsanız bloğu dikeyine, biraz daha ilerlediyseniz yatay olarak yerleştirebilirsiniz. Bu sayede bedeninizin neye ihtiyacı olduğunu fark etmenize de önemli ölçüde katkı sağlar bloklar. Ne diyorduk biz ona? “Farkındalık” Bedenin farkında olmak. Bloklar burada da devreye girer bir manada.

Özet olarak yoga blokları, yoga pozlarını iki şekilde erişilebilir kılar:

  • Hareketi doğru şekilde yapabilmeniz için zemini yükseltirler.
  • Size bastırabilecek alternatif zemin yaratırlar.

Yoga bloklarını etkili kullanmak için yapabileceğiniz birkaç örnek poz

Uttanasana (Öne katlanma)

Yukarıda da bahsettiğim gibi bloğu zemin gibi kullanıp öne katlanmalarda kendimizi geliştirebiliriz. Sırasıyla önce dikey, ardından yatay kullanarak aşama aşama esnekliğinizi geliştirebilirsiniz. Hem de omurganızı sağlıklı tutarak.

Sethu Bandha Sarvangasana (Köprü pozu)

  • Yoga bloğunuz yanınızda olacak şekilde sırt üstü yatın.
  • Dizlerinizi bükün ve ayaklarınızı yere kalça genişliğinde yerleştirin.
  • Kalçanızı, karnınızı ve kalbinizi yerden kaldırın.
  • Bloğu sakrumunuzun altına, düşük, orta veya yüksek olmak üzere uygun bir seviyeye yerleştirin.
  • Vücudunuzu blokta dinlendirin ve tadını çıkarın.

Pozdan çıkmak için ayaklarınızı bastırın, kalçalarınızı kaldırın, bloğu dışarı kaydırın, ardından üst sırt, orta, sırt, alt sırt ve son olarak kalçanızı aşağı doğru kıvırın. Blok sırtınızı veya belki de kalçanızı tutar ve duruştan, gevşemeden yararlanmanıza yardımcı olur.

Utkatasana (Sandalye pozu)

Bu sefer de hizalı bir şekilde gücü geliştirmede kullanıyoruz blokları. Nasıl mı?

  • Bloğu geniş tarzda düz avuçlarınızın arasına yerleştirin.
  • Ellerinizin arasındaki blok ile kollarınızı önünüzde düzleştirin.
  • Kollarınızı düz tutun ve dizlerinizi bükerken kollarınızı kaldırın.

Bloğu tutmak için parmaklarınız yerine düz avuç içi kullandığınız için, bloğun düşmesini önlemek için gerginlik oluşturmak daha fazla fiziksel çaba gerektirecektir. Ve kollarınızı uzatarak blokları tutun, kuvvetin arttığını hissedeceksiniz.

Utthita Trikonasana (Üçgen pozu)

  • Bacakların temel şeklini, bir eliniz aşağı, bir eliniz yukarı ve gövdeniz yana bakacak şekilde geniş aralıklı olarak alın.
  • Ön bacağa üçgen şeklinde yaklaşırsak, kuadriseps devreye girdiği için diz kapağı kalkıyor. Tüm bacağı, özellikle ön bacağın arkasını nasıl devreye sokarsınız?
  • Ön ayağınızın topunun altına düşük ayarlı ve uzun bir blok koymayı deneyin. Bunun gibi üçgen pozuna geri dönün ve bacağınızın farklı çalıştığını fark edeceksiniz. Yoga bloğu size orada bir köprü görevi görüyor.
  • Şimdi bloğu kaldırın ve aynı hissi ön bacakta bulmaya çalışın. Çok daha doğru hizalanarak yaptığınızı fark edeceksiniz.

Hangi tip yoga bloğu seçmelisiniz?

Aslında bu kişiden kişiye, bütçeden bütçeye değişebilen bir konu. Mantar bloklar ahşap bloklara nazaran bir tık daha ucuz olabilirler. Ancak yapısı gereği teri emdikleri için çabuk koku yapma, çürüme veya çabuk eskime gibi durumlarla karşılaşılabilirsiniz.

Ahşap yoga bloğu ise eğer malzemesi kaliteli ve soğuk iklimde yetişen ağaçlardan elde ediliyorsa böceklenme veya çürüme gibi durumları ortadan kalkar ve ömür boyu hijyenik, doğal ve güvenli bir şekilde kullanma şansınız olur. Tabii bu dediklerim, iyice şekil verilmiş, köşeleri ve kenarları iyice yontulmuş ve dışı şeffaf mat vernikle kaplanmış bloklar için geçerlidir.

Tam da bu söylediğim özelliklere sahip, Finlandiya’nın soğuk iklimlerinden direkt olarak getirtilmiş ahşaplardan elde edilen ve ölçülerini ergonomik olarak tasarladığım yoga bloklarımı inceleyebilir, https://ayseyogadynamics.com/shop/ adresinden kolaylıkla temin edebilirsiniz.

İster evde, ister stüdyoda, ister açık alanda yoga yapın, iyi bir yoga bloğu almaya kesinlikle değer.

İlginizi çekebilir: Nasıl bir yoga matı seçmelisiniz: Doğru yoga matını bulabilmek için 9 adım

Ayşe Kaya Yoga Eğitmeni
1992 Antalya doğumlu Ayşe Kaya, RYT 500 yoga eğitmenidir. 2018 yılında 200 saatlik ve 300 saatlik olmak üzere toplam 500 saatlik eğitmenlik eğitimini tamamlamış ... Devam