Yılbaşı için işin uzmanından beslenme önerileri
Vücudumuz yılbaşı gibi özel günlerde yanlış beslenme, aşırı alkol tüketimi, fazla kaloriler, şekerler, yağlardan dolayı oldukça yorulur. Ödem riski artar. 45 dakikalık yürüyüş, taze ve mevsiminde sebze meyve tüketimi, bolca su tüketimi önceki gece yapılan hatalı beslenmeyi düzenlemeye yardımcı olacaktır.
Obezite tüm dünyada ikinci önlenebilir ölüm nedenidir.
Kabul edelim ki gittikçe şişmanlıyoruz. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010 ön çalışma raporuna göre Türkiye’de obezite sıklığı erkeklerde %20,5, kadınlarda 41,0, toplamda %30,3’tür.
Türkiye şeker hastalığında Avrupa birincisi!
İstanbul Tıp Fakültesi ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile yapılan Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevelans Çalışması’nın (TURDEP II) verilerine göre Türkiye’de şişmanlık ve şeker hastalığı oranları gittikçe artmaktadır. Çalışmada 12 yılda %44 artış gösteren şişmanlık sıklığı %32 olarak belirlenmiştir. Şişmanlıkla ilişkili olarak şeker hastalığı 12 yılda %90 artış göstererek %7.7’den %13.7’ye çıkmıştır.
Çözüm nedir?
Meselenin çözümü düzenli hareket ve düzenli ve doğru beslenmekten geçiyor.
Peki, yılbaşında nasıl sofra donatacağız, öneriler nelerdir?
- Özel günlerde yenilecek yemekler hazırlanırken yağ ve şeker konusunda elinizi korkak alıştırın. Biliyorum bizim yemeklerimizden bazıları aşırı yağ, tatlılarımız da aşırı şekerli oluyor. Bu tür tariflerde yağ ve şekeri kısmaya yönelmenizi öneriyorum.
- Yılbaşında sucuk, salam, sosis yememeye çalışın. Bu tür ürünler aşırı doymuş yağ, tuz ve kanserojen madde içerir. Bilindiği üzere, Dünya Sağlık Örgütü de bu tür işlenmiş et ürünlerinin kansere neden olduğunu açıkladı.
- Antioksidan içerikleri nedeniyle taze sebze ve meyveleri çiğ olarak tüketin. Sofranızdan eksik etmeyeceğiniz mevsiminde taze meyve ve sebzeler hem bağırsaklarınızı çalıştırır hem de fazla kilolardan kurtulmanıza yardımcı olur. Bununla beraber hücreleri arındırıp yeniler.
- Yılbaşında alkol fazla kaçırılabilir. İki kadehten fazla içmemeye çalışın. Ne kadar insafsızım 🙂
- Alkol aç karnına veya tıkabasa tok karnına alınmalıdır. Özellikle alkol ile beraber kızartma ve tatlılardan uzak durulmalıdır.
- Alkol alındıktan sonra vücudun su dengesini korumak için bolca su için. Su içmeniz, ertesi sabahki baş ağrınızı ortadan kaldıracaktır.
- Mezelere sarımsak eklenirse yılbaşında harika tatlar ortaya çıkarılabilir. Sarımsak deyip geçmeyin, miniciktir ama düzenli yenildiğinde şifa deposudur. Sarımsağın tansiyonu dengeleyici özelliğinden faydalanın.
- Kuru bakliyatları yılbaşı sofranızdan eksik etmeyin. Humus, pilaki şeklinde ya da yemek olarak hazırlayabilirsiniz.
- Cevizi kullanmayı çok severiz, biliyorum. Yılbaşında mezelerinizde ve yemeklerde cevizi kullanmanız omega 3 açısından önemli olacaktır. Cevizin yanısıra fındık, badem de tercih edilebilir.
- Kızartma türü her şeyden uzak durun.
- Mayonezli mezeler yerine zeytinyağlı mezeler tercih edilmelidir.
- Oluşabilecek ödemi engellemek için koyu yeşil yapraklı sebzeleri sofradan eksik etmeyin. Hafif bir sebze çorbası ile geceye başlanabilir. Doymuş yağ oranı yüksek çorbalar tercih edilmemelidir.
- Zayıflama programına devam edenler için bu öneriler özellikle dikkate alınmalıdır.