X

Yetişkin alerjisi nedir, nasıl oluşur?

Çocukluğunda, parklarda bahçelerde yuvarlanınca hapşırık nöbetine kapılmayan biriyseniz ya da bazı yiyeceklerden, örneğin kividen ya da yer fıstığından uzak durmanız size özellikle tembih edilmediyse, çocukluk dönemi geçtikten sonra alerji tehlikesini atlattığınızı düşünmeniz çok doğal… Ancak, alerjinin türüne göre sonradan oluşma ihtimali değişkenlik gösterse de, “yetişkin alerjileri” ne yazık ki hayatımızın bir gerçeği.

Peki yetişkin alerjileri nasıl oluşuyor ve bu alerjilerden kurtulmanın yolları var mı? Siz Uplifers okurları için araştırdık.

Alerji nedir, nasıl oluşur?

Öncelikle alerjinin ne olduğuyla ilgili kısaca bilgi verelim. Vücudumuzun bağışıklık sistemi, onu sağlıklı tutmak için enfeksiyonlara, vücuda giren yabancı maddelere karşı bir savunma sistemine sahiptir. Hastalıkları meydana getiren virüs ya da bakterilere karşı antikor üretmek bunlardan biridir, bedenimizde yabancı istilasına karşı savaş sürerken ateşimizin çıkması da bir belirti…

Alerji, vücudumuza giren bir maddenin kötü ya da zararlı sanılarak ona karşı tepki verilmesiyle ortaya çıkar. Polen ya da hayvan tüyü gibi aslında zararsız olan bir maddenin tehdit olarak algılanmaya başlaması, ona karşı bir tepki oluşmasına neden olur. Vücut histamin salgılayarak bu yabancıya savaş açar. Histaminler hapşırma, kaşıntı, şişme gibi birtakım belirtilere yol açabilir, bu belirtileri gözlemleyerek alerji teşhisi konabilir.

Alerji testi, bu maddelerin çok küçük dozlarda deri üzerine (örneğin kol içine) uygulanıp derinin verdiği yanıta bakılmasından ibarettir. Örneğin polendeki ya da ev tozundaki partiküller toplu iğne ucu kadar bir alana uygulanır. Alerji sahibi olmayan insanların derisinde herhangi bir değişiklik olmazken, bu maddelere karşı alerji geliştirmiş insanlarda yukarıda bahsettiğimiz semptomlardan biri görülür: Uygulama yerinde ufak bir kızarıklık, kaşıntı ya da şişme gibi…

Bazı alerjiler neden yetişkinlik döneminde ortaya çıkar?

Allergy & Asthma NetworkAllergy &’ün yetişkin ve çocuk alerjisi uzmanlarından Dr. Purvi Parikh, hem ailedeki alerji öyküsünün (yani ebeveynlerin alerjik olup olmamasının) hem de çevresel faktörlerin etkili olabileceğini söylüyor. Örneğin, son yıllarda küresel ısınmanın artması ve iklimin değişmesiyle beraber polen sayılarındaki artış, bahar alerjisine sahip insan sayısının da artmasına neden oldu. Çünkü, eskiye nazaran günümüzde, polen yoğunluğu ve ona maruz kalma ihtimali çok daha yüksek.

Hava kirliliğinin artması da bir başka etken. Alerjen maddelerin genelde doğal oluşu sizi yanılgıya düşürmesin, büyük şehirlerde yaşayan insanların alerjik olma olasılığı daha yüksek. Çünkü bu insanların burun ve akciğerleri, kırsal kesimde yaşayanlara göre daha hassas oluyor ve özellikle hava kirliliği ve toz, alerji olasılığını artırıyor.

Dr. Parikh, hala araştırılmaya devam edilen bir konuya da dikkat çekiyor: “Bazen bir alerjene maruziyet sizi alerjik hale getirebilmekle beraber, bunun tersini de görüyoruz. Örneğin kedi tüyüne alerjik olan biri, hayvan sahiplendikten sonra bu alerjiyi yenebiliyor. Kimin alerjik olacağını tahmin etmenin bir yolu henüz yok.”

Yani orta yaşta ortaya çıkan hapşırma krizleri bir alerji belirtisi olabilir; ama aynı zamanda, çocukluğunuzdan beri muzdarip olduğunuz alerjilerden kurtulma olasılığımız da var.

Temizliğin zararları

Alerjilerle ilgili öne sürülen bir başka görüş de hijyen hipotezi. Bu hipoteze göre, fazla temiz olmak, toprak ve hayvanlarla yeterince haşır neşir olmamak da ileride bu alerjenlere maruz kalındığında alerji edinilmesine neden oluyor.

Bebeklikten itibaren fazlaca üstüne düşülen çocukların alerji olma olasılığının daha yüksek oluşu, bu hipotezi destekler nitelikte. Çocukları pamuklara sarmalayıp sarmak onlara kötülük etmek demek oluyor. Alerjen maddelere erken maruz kalmak, aynı aşı gibi, onların gereken tepkileri oluşturmayı öğrenmesine faydalı oluyor. Yani, biraz kirlenmek gerçekten de güzel olabilir!

Alerji olduğunuzu düşünüyorsanız, bunu kendinize saklamayın.

Alerji geliştirdiğinizi düşünüyorsanız ama aklınıza bir neden gelmiyorsa, yapabileceğiniz en kötü şey bunu görmezden gelmek. Daha ciddi durumlarda ve alerjenin yüksek dozlarında, anaflaksi denen bir reaksiyon oluşması riski de olduğundan, önceden önlem almak çok önemli. Anaflaksi, nefes tıkanıklığı ve kalp ritim bozukluklarına ve hatta ölüme sebebiyet verebiliyor.

Böyle bir şüpheye kapıldığınızda bir doktora, örneğin en yakın hastanenin göğüs hastalıkları birimine danışmak faydalı olur. Doktorlar sizi bir alerji testi yaptırmaya ve sorunun ne olduğunu bulmaya yönlendirecektir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak doktorlar dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda sizi uyarabilir, antihistaminik ilaç ya da iğne gibi bir tedavi yolu önerebilirler.

İlginizi çekebilir: En sık görülen besin alerjileri ve besin alerjisiyle yaşama 

Kaynaklar:
Self 
American College of Allergy, Asthma and Immunology 
The Wall Street Journal 

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale