X

Yeterince protein almadığınızı gösteren 10 belirti

Birçoğumuz protein tüketimi konusunda birçok yanlış yapıyoruz. Bazılarımız da yeterince protein alamıyoruz. Bazılarımız da “ne kadar çok protein, o kadar iyi” diye düşünüp 30 gramlık protein barlarından ağzımıza atıyoruz, bir de protein tozu karışımlarından içiyoruz. Aslında her ikisi de doğru bir yaklaşım değil. Herkesin boyuna ve ağırlığına göre değişen bir protein alım sınırı var. Kişiden kişiye değişmekle birlikte birçok insan bir öğünde 30-42 gram protein sindirebiliyor. Bundan daha fazla protein aldığımızda ise vücudumuz maalesef bu fazladan alınan proteini kas yapımı veya onarımı için kullanamıyor. Bu yüzden fazladan alınan protein, yağ olarak depolanıyor.

Yeteri kadar protein alınmadığında, vücut proteini kas yapımı olarak kullanmak yerine enerji için kullanıyor.

Doğru ölçüde protein almak aktivite düzeyi, yaş, kas kütlesi, sağlık durumu gibi pek çok faktöre göre değişiklik gösterebiliyor. Bu yüzden doğru ölçüyü kestirebilmek çok kolay olmayabiliyor. Fazla protein alımında, vücudun absorbe edemediği proteinin yağ olarak depolandığını biliyoruz. Peki vücudumuzun ihtiyacından daha az protein aldığımızda neler oluyor? İşte protein eksikliğinin yan etkilerinden bazıları:

1. Kilo kaybı

Protein eksikliğinin iki türü bulunuyor. Kwashiorkor denilen ilk türü, yeterli kalori alıp çok az protein alındığı zaman ortaya çıkıyor. Maramus denilen ikinci türü ise hem kalori seviyesi hem de protein tüketimi düşük olduğunda ortaya çıkıyor. Yeteri kadar protein alınmadığında, vücut proteini kas yapımı olarak kullanmak yerine enerji için kullanıyor. Bu da kilo kaybına neden oluyor. Bazı durumlarda ise metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle kilo alımı da yaşanabiliyor.

2. Kas zayıflaması

Orta yaşlı erkeklerde görülen yaşlanmaya bağlı kas kaybı, yani sarkopeni, yeterli protein alınamadığında çok daha ileri düzeyde görülebilir.

3. Şişkinlik

Vücutta protein eksikliği yaşandığı zaman, ödemler oluşur. Özellikle eller ve ayaklarda görülen şişkinlik, yani ödem, günlük hayatı zorlaştırabilir.

4. Düşük tansiyon ve düşük nabız

Kandaki protein oranı azaldığı zaman, kan basıncı aniden düşer. Bu da vücudun diğer fonksiyonlarını etkiler. Öyle ki vücuttaki yağ oranı çok az olduğunda veya yeterince protein alınmadığında, bradikardia denilen ve düşük nabız hızı olarak kendini gösteren bir hastalık ortaya çıkar. Eğer nabzınız dakikada 60-100 arasında değilse, bir doktora görünmeniz gerekebilir.

5. Besinlerin kötü emilimi

Yeterince protein alınmadığında, vücutta niyasin, demir, çinko ve kalsiyum eksikliği ortaya çıkar.

6. Karaciğer problemleri

Protein eksikliği ve karaciğer hastalıkları çoğu zaman birlikte değerlendirilir. Vücuda yeterince protein alınmadığında, karaciğer yağların atılması ve detoks fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremez.

7. Anemi

Vücuda yeterince protein alınmadığında, B-12 vitamini ve folik asit eksikliği ortaya çıkar. Bu da anemiye davetiye çıkarır. Anemi aynı zamanda düşük tansiyon ve yorgunluğa da sebep olur.

8. Kas ve eklem ağrıları

Vücuda yeterince protein alınmadığında, vücut otomatik olarak kas, doku ve hücreler için kullanması gereken proteini, enerji üretimi için kullanır. Bu da kaslarda ağrılara, eklem sıvısının azalmasına ve dolayısıyla eklem ağrılarına sebep olur.

9. Yavaş iyileşme

Yetersiz protein, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmamasına neden olur. Bu da vücudun kendi kendini iyileştirme ve tamir etme özelliğini tam olarak yapamamasını doğurur.

10. Saç, deri ve tırnak problemleri

Saç tellerinin incelmesi, deride döküntüler, tırnak kırılması da vücuda yeterince protein alınmadığının göstergeleridir.

Eğer vegan veya vejetaryenseniz tam tahıllı besinler, mercimek, soya, fasulye, kuruyemiş ve sebze tüketebilirsiniz.
Yeterince protein almadığınızı düşünüyorsanız yapmanız gerekenler
  • İşlenmiş gıdalardan vazgeçin. Gün içinde yediğiniz işlenmiş gıdalarla çok fazla şeker ve karbonhidrat alıyorsanız, bunları kesin ve yerine taze et, haşlanmış yumurta, yoğurt, tam tahıllı besinler, meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin.
  • Alternatif protein kaynaklarına yönelebilirsiniz. Eğer vegan veya vejetaryenseniz tam tahıllı besinler, mercimek, soya, fasulye, kuruyemiş ve sebze tüketebilirsiniz.
  • Protein tozu tüketebilirsiniz. Beslenmenize daha fazla protein eklemeniz gerektiğiniz düşünüyorsanız soya, yumurta, pirinç, fasulye ve peynir altı suyundan üretilmiş protein destekleri tüketebilirsiniz.
  • Diyetisyeninize başvurabilirsiniz. Eğer yeterince protein tüketmenize rağmen protein eksikliği olduğunu düşünüyorsanız, diyetisyeninize veya bir doktora başvurmanız gerekebilir.

İlginizi çekebilir: Kinoa: Sağlıklı beslenenlerin protein kaynağı

Kaynaklar:
Mensfitness
Livestrong

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale