Yetenek nasıl geliştirilir?

Herkesin diğer insanlara göre daha iyi olduğu, daha iyi becerdiği konular ve alanlar var. Bazıları daha iyi iletişim kurarken, bazıları kelimelerle ustaca oynayabiliyor, bazıları tuvalde devleşirken, bazılarıysa adeta koşarken kanatlanıyor…

Ancak bazı insanlar sahip oldukları yeteneği tam anlamıyla kullanamayabiliyor, hatta yeteneklerinin farkında bile olmayabiliyor. Yeteneğinizin farkında olmak ve onu en iyi şekilde kullanabilmek için ilk adım; kendi rutininizi yaratmak.

Çoğu başarılı sanatçı, bilim insanı ya da iş adamı başarıya ulaşmalarında en önemli rolü oynayan faktörün rutinleri olduğunu söylüyor. Örneğin birbirinden sürükleyici, hatta klasikleşmiş romanlarıyla çoğu kitap severin hayran olduğu yazarlardan Stephen King her sabah saat 5’te uyanıp, 10’a kadar yazı yazar, 1 saatlik ara verdikten sonra yazı yazmaya devam edermiş. Ve bunu her gün aynı şekilde gerçekleştirirmiş.

Stephen King her sabah saat 5’te uyanıp, 10’a kadar yazı yazar, 1 saatlik ara verdikten sonra yazı yazmaya devam edermiş.
Peki yetenek nasıl geliştirilir?

Bir rutine bağlandığında, yani tekrar edildiğinde hiçbir şey yerinde saymaz. Yetenek ve becerilerinizi geliştirdiğinizde ve üstlerine gittiğinizde zamanla yaptığınız şeyi daha iyi, hatta daha hızlı yapmaya başladığınızı fark edeceksiniz. Yani “ben aslında fena yazmıyorum ama benden yazar olmaz” gibi bir algıya sahip olmak yanlış.

Eğer hiç yeteneğinizin olmadığını düşünenlerdenseniz yanılıyorsunuz. Mutlaka yaptığınız diğer şeylerden daha iyi yaptığınız bir şeyler vardır. Onu geliştirebilmek için fark etmek ve doğru bir şekilde ilerlemek yeterli.

Keyif aldığınız şeyleri keşfedin

Bazı insanlar sahip oldukları yeteneği ya da yetenekleri çok erken yaşlarda fark edip geliştirme şansına sahip olabilirken, bazı insanlar neyde iyi olduklarını bildikleri halde onun bir yetenek olduğunun farkında olmayabiliyor. Düşünün, neyi yaparken daha çok keyif alıyorsunuz? Hangi işte diğerlerine göre daha iyisiniz? El becerileriniz mi yoksa algı ve düşünce becerileriniz mi daha çok gelişmiş? Yeteneğinizi geliştirmek için onu fark etmeniz ve onun bir yetenek olduğunu kabul etmeniz, özgüveninizi ve o işte devam etme motivasyonunuzu arttıracak.

Her gün 20 dakika ayırmak bile, o işte gelişme kaydetmenizi sağlar
Zaman yaratın ve rutin oluşturun

Bir şeyde daha iyi olmak istiyorsanız, daha çok pratik yapmanız gerekir, daha çok pratik de daha çok zaman ister. Yeteneklerinizi kullanamadığınız bir işte çalışıyor olabilirsiniz, işiniz zamanınızın çoğunu alıyor olabilir, ancak her gün 20 dakika ayırmak bile, o işte gelişme kaydetmenizi sağlar. Önemli olan kendinizi bir adım daha öteye taşımanız için her gün rutininize yeni bir şey daha eklemek.

Yeniliklere açık olun

Yeteneğinizi geliştirmek için önemli olan bir diğer şey algılarınızı daima açık tutmak olmalı. Artık her yerde farklı dallarda disiplinlerin ve aktivitelerin workshopları oluyor, hatta bazen bu workshoplar ücretsiz dahi olabiliyor.

Ayrıca sosyal medyada ilgi alanınıza ve geliştirmek istediğiniz becerilerinize dair sayfaları ve grupları takip edebilir, yakın arkadaşlarınızdan bu tarz etkinlikler duyduklarında size haber vermelerini isteyebilirsiniz.

Kendinize hedefler koyun
Gelişiminizi görmek, hedeflediğiniz noktaya çok daha hızlı varmanızı sağlar.

Sadece ulaşmak istediğiniz noktaya odaklanmak her zaman doğru değil, ancak küçük ve kısa zamanlı hedefler, gün aşırı ilerleme kaydetmeniz için gerekli ve yararlı. Başlangıç noktasındayken hayaller kurup, sonuca odaklanırsanız gelişim sürecini geri planda bırakmış olursunuz. Dolayısıyla “bugün kendime ayırdığım 20 dakika içinde rutinime yeni bir şey eklemeyi deneyeceğim” gibi hedefler ilerleme kaydediyor olduğunuzu rahatça görebilmenizi sağlar. Bunu her gün yapmasanız da 2 günde 1, haftada 2 gibi sürelerle uygulayabilirsiniz. 

Gelişmelerinizi kaydedin

Gelişme kaydetmek motivasyonunuzu arttırmak ve devamlılık sağlamak için izleyebileceğiniz en etkili yollardan biri. Ancak kaydettiğiniz gelişmeleri mutlaka görebileceğiniz yerlere koyun. Eğer gün içinde zamanınızın çoğunu dizüstü bilgisayarınızda geçiriyorsanız bilgisayar notlarınıza (ya da akıllı telefonunuza), ofisinizdeki masanıza ya da karşısındaki duvara, her gün kullandığınız not defterinize ya da uyandığınızda ilk gördüğünüz yere asabilirsiniz. Gelişiminizi görmek, hedeflediğiniz noktaya çok daha hızlı varmanızı sağlar.

İlginizi çekebilir: Eğlenirken zeka geliştirmenin sırrı: Hobiler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!