Yeşil kahve nedir, faydaları nelerdir?

Yeşil kahve özellikle sağlıklı beslenmek isteyenler tarafından her geçen gün daha da tercih edilen ürünler arasında yer alıyor ve bu nedenle yakın zamanda onu duymuş olabilirsiniz. Ancak öncelikle ne olduğuna kısaca bir göz atalım. Yeşil kahve temel olarak bildiğimiz kahve çekirdeklerinden üretilir ancak kavrulmadan, çiğ bir şekilde tüketilir. Ekstresi popüler bir besin takviyesidir ancak taneli şekilde de satın alabilir ve kavrulmuş kahve gibi sıcak bir içecek hazırlayabilirsiniz.

Ancak bu yeşil içeceğin tadının alışkın olduğunuz kavrulmuş kahve gibi olmayacağını, çok daha yumuşak bir aromaya sahip olacağını belirtmek gerekiyor. Kahveden çok bitki çayına benzer bir aroması olacaktır. Ayrıca kimyasal profili de kavrulmuş kahveden farklıdır. Klorojenik asitler bakımından çok zengindir ve bu bileşenlerin güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri olduğundan sağlığa pek çok faydaları olabilir. Kavrulmuş kahvelerde de az miktarda klorojenik asit vardır ancak bunların büyük kısmı kavrulma sürecinde kaybolur.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kilo vermeye destek olabilir mi?

Bir dönemler yeşil kahvenin kilo vermek için çok faydalı olduğuna dair yayınlar yapılmıştı. Pek çok uzman ise onun kilo üzerinde ciddi bir etkisi olmayacağından bahsetmişti. Yine de hala kilo verme amaçlı olarak takviye formunda satılıyor ve bu alanda cidden popüler.

Fareler ile yapılan bazı küçük çaplı çalışmalarda yeşil kahve ekstresinin toplam beden ağırlığı ve yağlanması üzerinde azaltıcı bir etkiye sahip olduğu görülmüş. Ancak insanlar üzerinde henüz net sonuçlar yok. İnsanlar ile yapılan çalışmaların büyük kısmında maalesef kesin vargılar elde edilmemişler. Bazı kişilerde kilo verme görülse de örneklem boyutu küçük ve deneyler kısa süreli olarak yapılmışlar, yani deneylerin kalitesi düşük.

Bu nedenle yeşil kahvenin kilo verme üzerinde gerçekten etkili olduğunu gösterebilecek herhangi bir kanıt bulunmuyor. Bu alanda kaliteli deneyler gerekiyor.

Bazı kronik hastalıkların riskini azaltabilir

Yeşil kahvenin kilo dışında sağlığa bazı faydaları olabilir.

İçindeki klorojenik asitler diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilirler.

Metabolik sendroma sahip 50 kişiyle yapılan 8 haftalık bir çalışmada, bu kişilere günde iki defa kafeini alınmış 400 mg yeşil kahve ekstresi verilmiş. Ekstreyi alanların açlık kan şekerlerinde, tansiyonlarında ve bel çevrelerinde kontrol grubuna göre iyileşmeler görülmüş.

Fakat bu sonuçları onaylamak için daha fazla çalışma gerekiyor.

Muhtemel riskleri ve yan etkileri

Yeşil kahve genel olarak güvenli ancak bazı riskleri de bulunuyor.

Fazla kafeinin etkileri

Kavrulmuş kahve gibi yeşil kahvede de doğal olarak kafein bulunur.

Ölçülü bir kahve tüketimi çoğu sağlıklı insan için sıkıntı yaratmaz ancak çok fazlası anksiyete, uyku problemleri, yüksek tansiyon gibi olumsuz belirtilere sebep olabilir. Bir kupa kadar kavrulmuş veya yeşil kahvede 100 mg kadar kafein vardır ama bu miktar türüne ve işlenme yöntemine göre değişim gösterebilir.

Kavrulma sürecinde kafeinin az bir miktarı kaybolur ve bu nedenle yeşil kahvede kavrulmuş kahveden daha fazla kafein olabilir ancak aradaki fark çok fazla değil. Yeşil kahve takviyelerinde genellikle kapsül başına 20-50 mg kadar kafein olabilir ancak bazı markalar kafeini alarak piyasaya sürebiliyorlar. Dolayısıyla yeşil kahve tüketiyorsanız yan etkilerden kaçınmak için ölçülü tüketmeniz gerekir.

Kemik sağlığını etkileyebilir

2 aylık bir hayvan deneyinde, farelere her gün yeşil kahve ekstresi verilmiş ve bunun sonucunda kemik dokularında kalsiyum eksikliği görülmüş.

Bu nedenle yeşil kahveyi uzun vadeli tüketmenin kemik sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bununla birlikte insanlar üzerinde daha fazla çalışma gerekiyor.

Önerilen doz

Yeşil kahve dozajına dair net öneriler için yeterince veri yok. Ancak bir çalışmaya göre günde iki defa 400 mg’lık yeşil kahve ekstresi tüketmenin herhangi bir yan etkisi görülmüyor.

Eğer ekstre olarak tüketmek isterseniz ilk olarak doktorunuza danışmanız daha uygun olabilir.

Yeşil kahve, kahve bitkisinin çekirdeklerinin çiğ halini ifade eder. Ekstresi özellikle kilo verdirici bir ürün olarak pazarlanıyor ve bunun yanında kan şekeri ve tansiyon düzeyleri üzerinde olumlu etkileri olabilir ancak bu konuda araştırmalar çok sınırlı.

Bazı yan etkiler rapor edilmiş durumdalar ancak bunların sebebi kafein içeriği olabilir. Yeşil kahveyi rutininize eklemek isterseniz ilk olarak doktorunuza danışmanız uygun olacaktır. Çekirdekleri öğütmeden sıcak bir içecek hazırlamak için kullanabilirsiniz.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Kahve dokunursa ne yapmalı?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!