X

Yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapılır?

Lekelenme veya hafif kanama gebelik elde etmek için uğraşanların kalplerine korku salmak için genelde yeterlidir ancak yerleşme kanaması bekleyenler için bu durum bir anda büyük bir heyecana dönüşür. Hamile kalmaya çalışırken herhangi bir lekelenme sizi hemen gebelik testi yapma telaşına düşürebilir. Fakat yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapıldığını bilmeden çaba göstermek olumsuz sonuçlar almanıza sebep olabilir.

Lekelenme erken dönem gebeliğin işaretlerinden bir tanesidir ama garanti sonuç vermez ve neye dikkat edeceğiniz önemlidir. Beklemek oldukça zor ve bu nedenle yerleşme kanaması ve test sürecine dair bilmeniz gereken her şeye değindik.

Yerleşme kanaması nedir?

Döllenmiş yumurta kendini rahim dokusuna yerleştirdiği zaman, hafif bir kanama veya lekelenme ortaya çıkar. Buna yerleşme kanaması adı verilir. Hızla bölünen hücre toplulukları kendilerini rahim dokusuna yapıştırırlarken ve tutunmak için iyice derine inerlerken, bu sürecin tamamlanması bir kaç gün sürebilir ve hafif bir kanamaya yol açabilir. Yerleşme gebelik için önemli bir süreçtir ve döllenmenin ardından 6-12 gün içerisinde gerçekleşir. Rengi genelde pembe veya kahverengidir.

Yerleşme kanaması ile adet kanamasının farkı

Herkes gebeliğini farklı şekilde geçirir ve bu nedenle herkeste yerleşme kanaması olacağının garantisi yoktur. Bu nedenle kanamanın yerleşmeden mi yoksa yaklaşan adetten dolayı mı olduğunu tespit etmek bazen zorlu olabilir. Yerleşme kanamasının rengi genelde adet kanamasının parlak kırmızı renginin aksine pembe veya kahverengi olsa da, erken gebelik dönemindeki her kanama bir endişe sebebi olduğundan endişeniz varsa doktorunuza danışmanız uygun olacaktır.

Renginin yanında yerleşme kanamasının adet kanamasından ayıran başka faktörler de vardır. Yerleşme sancı, memelerde hassasiyet, bulantı ve uykusuzluk gibi diğer erken dönem gebelik belirtilerine eşlik edebilir. Yerleşme kanamasının rengi biraz hafif olsa ve sadece bir kaç saat ila bir kaç gün sürse de, adet kanaması hafif başlar ve ağırlaşarak devam eder.

Yerleşmeye dair sancılar genelde adet sancılarından daha hafiftirler. Sancıların zamanlaması da adeti yerleşmeden ayırt etmeniz konusunda fayda sağlayabilirler. Yerleşme kanaması genelde döllenmeden 10 gün sonra ortaya çıkar, adet kanaması ise 14 güne yakındır. Ancak bu değerler ortalamadırlar ve hormonlara bağlı olduklarından kişiden kişiye ve döngüden döngüye değişim gösterirler. Bu nedenle doğurganlık pencerenizi ve döllenmeyi sıkı takip etmek, yerleşmenin ne zaman ortaya çıkabileceğini tahmin etme konusunda fayda sağlayacaktır.

Yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapılır?

En doğru sonuçları almak için testten önce yeterince beklemek önemlidir. Yanlış zamanda test yapmak yanlış sonuçlar almaya sebep olur. Gebelik testlerinde kandaki hCG hormonunun düzeyleri ölçülür. Bu hormon erken dönem gebelikler için önemlidir ve sadece döllenmiş yumurta kendini rahme başarıyla yerleştirdikten sonra salgılanmaya başlar.

Uygulayacağınız testin türü de kaç gün sonra test yapacağınızı belirlemeniz konusunda önemlidir. İki hafta kadar erken bir dönemde tespit gerçekleştiren testler, bedeninizde yeterince hCG birikmesi halinde 12-14 gün içerisinde sonuç verirler. Ancak daha erken uygulanmaları yanlış işaretler almanıza sebep olacaktır.

Gebelik testleri idrar veya kandaki hCG düzeyini ölçerler. Bazı durumlarda doktorunuz gebeliğin ne kadar sağlıklı olduğunu beklendik hCG düzeylerini düzenli ölçerek anlayabilir.

Yerleşmeden sonra hCG artışı

Yerleşme başarılı olduktan sonra hCG hızlı bir şekilde artış gösterecektir. Ancak yerleşmeden sonra nasıl artış gösterdiği önemlidir. Gebeliğin ilk dört haftasında genelde her 48-72 saat içerisinde iki katına çıkar ve sonrasında üç dört günde bir ikiye katlar ve onuncu haftada zirve yapar. hCG düzeylerinin ölçümü illa ki gerekli değildir ancak doktorunuz tıbbi durumunuza göre düzenli ölçüm de isteyebilir.

Yüksek riskli gebeliği olanlar veya geçmişte düşük yaşamış olanlarda hCG düzenli ölçülebilir. Maalesef bu test kan alımı gerektirdiğinden biraz uğraştırıcı olabilir. Fakat doktorun gebeliğinize dair daha iyi bir fikir edinmesini sağlar.

hCG düzeylerinizin tespit edilebilir miktarda olup olmadığını gebelik testleri ile anlayabilirsiniz ancak düzeyini net olarak görmenizi sağlayacak bir test henüz bulunmuyor.

İlginizi çekebilir: Gebelikte sarı akıntı neden olur?

Gebelik testi türleri

Gebeliğin tespiti için kullanılabilecek farklı yöntemler mevcut.

Evde gebelik testi: Evde kullanılan gebelik testleri pozitif sonuçlar için minimum miktarda gerekli olan hCG’nin ölçümünü sağlarlar. Testin pozitif olması için belli bir değerden fazla hCG gerekir. Bedeniniz yerleşmeye kadar bu hormonu yeterince üretmez.

Seçtiğiniz testin markasına bağlı olarak döllenmeden sonra 11 gün gibi erken bir dönemde bile hCG tespit edilebilir. Ancak bazı testler 6-8 gün sonra bile tespit edebildiklerini söyleseler de bu durum nadirdir ve genelde idrarda yeterince hCG görmek için 10 gün kadar gerekir. Doğru zamanda uygulanan bir test genelde %99 oranında doğru sonuç verir.

Kan testleri: Kan testleri ev testlerinden daha önce uygulanabilirler çünkü hCG kanda idrardan daha önce görünür. Döllenmeden sonra 6-8 gün içerisinde kanda yeterince hCG görmek mümkündür.

Yanlış negatif sonuçlar: Eğer hCG miktarınız henüz tespit edilebilecek düzeyde değilse, yanlış negatif sonuçlar alabilirsiniz. hCG düzeyleri herkeste erkenden yüksek düzeyde olmaz ve bu nedenle yerleşme kanamasından sonra 14 gün kadar beklemek faydalı olacaktır.

İlginizi çekebilir: Gebelik testinde silik çizgi ne demek?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale