ABD’nin Ohio Üniversitesi’nde liseler için hazırlanan yenilikçi bir sağlık programı sayesinde öğrencilerin daha sağlıklı bir kiloya kavuşmaları ve şiddetli depresyondan kurtulmaları sağlandı.
Ohio Üniversitesi tarafından hazırlanan COPE Sağlıklı Yaşam Programı‘nı 12 ay sonunda tamamlayan öğrencilerde beden kitle indeksinin gerilediği ve daha sağlıklı bir kiloya kavuştukları ve ağır depresyon belirtilerinin yok olduğu tespit edildi.
Programın başarısının arkasında yatan gerçek ise öğrencilere “Nasıl düşünüyorsanız, hissettikleriniz ve davranışlarınız da o şekilde gelişir” bakış açısını öğretmesi. Program aynı zamanda bazı olayların tetiklediği olumsuz inanışların nasıl olumlu hale dönüştürüleceğini ve böylelikle duygusal açıdan daha iyi bir noktaya nasıl ulaşılabileceğini öğretiyor. Programın temelinde ise bilişsel davranışçı terapi yatıyor ve yetenek kazandırmaya vurgu yapıyor.
Çalışmanın başındaki isimlerden Bernadette Melnyk, programın önemini şöyle anlatıyor:
“Bilişsel davranışçı terapi, depresyon ve anksiyetenin tedavisi için altın niteliğinde bir öneme sahip. Ancak geleneksel olarak teke tek, uzun saatler süren terapilerde kullanılıyordu. COPE Programı ile herhangi bir sağlık profesyoneli veya eğitimci, gençlere bilişsel davranış becerilerini öğretebilir. Bu, okullar veya bazı toplum merkezleri için inanılmaz bir şey. Gençlere bu becerileri öğreterek onların yaşamları üzerinde büyük değişiklikler yapabiliriz.”
Ohio Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı olan Bernadette Melnyk, COPE Sağlıklı Yaşam Programı’nı daha pediyatri ve psikiyatri kliniğinde hemşirelik yaparken geliştirmeye başlamış. Çalışma aynı zamanda Journal of School Health‘in Aralık 2015 sayısında yayımlanıyor.
Çalışmanın detaylarına gelince, COPE Sağlıklı Yaşam Programı’nın uzun süreli başarısını ölçmeyi amaçlayan çalışmaya ABD’nin güneybatısındaki 11 farklı okuldan, yaşları 14 ile 16 arasında değişen 779 öğrenci katıldı. COPE Sağlıklı Yaşam Programı öğretmenleri, tüm gün boyunca gençlere programı öğretti. Sınıf dersleri kapsamında beslenme eğitimleriyle bilişsel davranış becerileri harmanlandı ve 20’şer dakikalık dans, yürüyüş, kick-boks’tan oluşan fiziksel aktivitelerle birleştirildi.
12 aylık COPE Sağlıklı Yaşam Programı’nı tamamlayan kilolu ve obez gençlerde ciddi bir değişim saptandı. COPE’a katılan gençlerin sadece yüzde 4,8’inde sağlıklı kilo kategorisinden aşırı kilo kategorisine geçiş görüldü ancak hiçbirinde obez kategorisine geçiş görülmedi. Dahası, sağlık yardımı alan öğrencilerin vücut-kitle indeksinde çok büyük olumlu değişiklikler gözlendi.
COPE Sağlıklı Yaşam Programı’nın en önemli etkilerinden biri de gençlerin ruh sağlığı üzerinde oldu. Ağır depresyon belirtileri, çok daha düşük depresyon belirtilerine gerilerken, kimilerinde normal seviyelere kadar ulaştı.
Melnyk şimdilerde, programın daha çok yayılmasını ve tüm gençlerin bundan faydalanmasını istiyor.
Kaynak:
Science Daily