Hayatımızda bir şeylerin dağılması her zaman kötü değildir. Dağılanları toplarken insan, sahip olduklarının envanterini yapar. Parçalar resimden kopup savrulmuşken etrafa, artık resme uymayan parçalar kendilerini ele verir, tıpkı yeni gelen parçalar gibi. Resme artık yabancı kalan parçaları ve resimde yer açması gereken yepyeni parçaları keşfeder insan.
Envanterine bakar, nelerle devam etmek istediğine ve nelere veda etmek istediğine karar verir. Neticede, “devam”lar da vedalar da resme dâhildir.
Parçalar değişince resim de değişir tabii, dönüşür. Bu çok güzel bir fırsattır aslında. Elindeki parçalara karar veren kişi, bu parçaları nasıl yerleştireceğini de seçebilir.
Belki çok uzun yıllardır, bir tane parçayı bile yerinden oynatmamıştır. Hareketsiz kalmanın getirdiği uyuşukluktan kurtulur. Belki de sık sık değiştiriyordur parçaları bir arayışın peşinde ve bu sefer yarattığı resim içine sinecek olandır.
Yaşadığımız her deneyim bir sebepten vardır. Almamız gereken her ne ise, onu almadan da vedalaşamayız o deneyimle. Farklı kılıklarda hayatımızda tezahür etmeye devam eder. Bu nedenle, olaylara bakış açımız çok önemlidir.
Dağılan şeyler, kırılan şeyler olduğunda da bunlarla ne yapacağımıza özen göstermeliyiz. Kırdığımız yerden mi kırılmışız, yoksa üstüne o kadar titremişiz ki kırılmasın diye, çok sıktığımız yerden mi kırılmış veyahut ötesini görebilmek için kırılmasına mı ihtiyaç varmış, analiz etmemiz lazım.
Her ne sebeple olursa olsun, alınacak mesajımız var. Hayat, kendi yolunu bulabilmen için seni bir yerlere iter, bir yerlerden çeker bazen. Sana ait olmayan bir şeylere tutunduğunda onu ağırlaştırır ki, sen onu bırak ve sana ait olanı ara. Yine sana ait olan resme kavuş diye dağıtır bazen parçaları.
Herkesin hikâyesi başka ama çok benzer işaretleri takip ediyoruz hepimiz aslında. Kendi hikâyende bir dönemece gelmişsin belli ki, toparladıklarınla yeni bir maceraya açılacaksın. Demek ki, yeniliklere hazırsın. Hazırsın ki, buradasın.
Dağılınca bir şeyler, sen de dağılma. Otur elindekileri saymaya başla, neleri unuttuğunu, aslında hangi kaynaklara sahip olduğunu görmen için bir fırsat sana. Eksiklerini yaz ve tamamlamaya başla, fazlaların üstünü çiz, sana faydalı olanları tut, olmayanları bırak. Bir nevi bahar temizliği gibi düşün bunu, temizlik sırasında önce etraf şöyle bir dağılacak ama seni tozlarından kurtaracak, evini ferahlatacak ve seni yeni bir mevsime hazırlayacak.
İlginizi çekebilir: Geçtiğimiz onyılda ne yaptığını biliyorum: Peki değişime nereden başlayacağınızı keşfetmek ister misiniz?