X

Yeni yılda koyduğunuz hedeflere ulaşmak için benimsemeniz gereken 5 yaklaşım

Geçen yılın sonunda, bu yıl için koyduğunuz hedefleri hatırlıyor musunuz? 2023’ten neler bekliyordunuz, daha doğrusu kendinizden ne tür beklentileriniz vardı, neleri başarmayı, elde etmeyi düşünmüştünüz? Birkaç dakikanızı ayırın ve cevapları bulmaya çalışın. Eğer bir vizyon panosu hazırladıysanız ya da günlüğünüze yazdıysanız onlara bakın ve hangi hedeflerinize ulaştığınızı hangilerine ulaşamadığınızı değerlendirin. Eğer hepsini elde ettiyseniz ne mutlu size! Aynı performansı önümüzdeki yılda da göstermemek için hiçbir sebebiniz yok… Ama ulaşamadığınız hedefleriniz varsa, o zaman bu konunun üzerinde biraz daha durmak şart. İşte size hedeflerinize bağlı kalmak ve onları gerçekleştirmek konusunda destek olacak ipuçları:

‘Hatırda kalmaz, satırda kalır’ sözünü unutmayın

İllaki dediğiniz olmuştur; bu yıl şunu yapacağım, şuraya gideceğim, şunu alacağım… Arkadaş gruplarında veya kendinizle yaptığınız diyaloglarda gelecek yıl için birtakım hedefleri dile getiren söylemlerde bulunmuş ve hala bulunuyor olabilirsiniz. Ancak, şu güzel sözleri hatırlamanızda fayda var; hatırda kalmaz, satırda kalır ya da su uçar, yazı kalır. Kısacası, bir şeyi hatırlamanın, kalıcı kılmanın, gerçeğe dönüştürmenin ilk yolu onu yazmaktan geçer. Hedeflerinizi belirlemek ve onlara ulaşmak istiyorsanız, oturun ve yazmaya başlayın.

İster günlüğünüze yazın, ister vizyon panosu yapın, ister ‘hedeflerim’ listesi oluşturun, isterseniz de bilgisayarınızda bir dosya oluşturun, hangi yolu seçerseniz seçin hedeflerinizi gözünüzün önünde olacak, somut bir şekilde derli toplu görebileceğiniz bir yerde tutun. Yoksa, suya yazı yazmak gibi sadece söylediğiniz hedefler, toz olup uçabilir. Hedeflerinizi belirlemek, üzerine düşünmek, detaylandırmak, önceliklendirmek için zaman ayırın ve tüm bunları yeni yıla girmeye henüz vakit varken, yani erkenden yapın. Yılbaşı gecesi düşünüp bu yıl şunu yapacağım diyerek geçiştirmeyin. Eğer, bir şeyi elde etmeyi, ona ulaşmayı gerçekten istiyorsanız, her adımı ciddiye alın ve işleri daha en baştan sıkı tutun.

İlginizi çekebilir: Gerçek anlamda etkili bir vizyon panosu nasıl hazırlanır?

Kimseye değil, kendinize bağlı kalın

Hedeflerinizi belirlerken mümkün olan her adımın, yalnızca size bağlı olmasına dikkat edin. Çevresel faktörlerden, yakın çevrenizden, ‘olası’ gelişmelerden ve hatta ‘şans’ kavramından bile uzakta kurgulamaya gayret edin. Aksi halde hedeflerinizin gerçekleşmesi size değil, dış koşullara bağlı olur ve onların nasıl şekilleneceğini de siz dahil kimse tahmin edemez. Dolayısıyla büyük hüsranlarla karşılaşmak zorunda kalabilirsiniz. Hedeflerinizi gerçekleştirme konusunda pasif değil, ‘aktif’ rol almanız gerektiğini unutmayın.

Başkaları değil, ancak ‘siz’ kendi istediklerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Net, ulaşılabilir ve ölçülebilir hedefler koyun ve bunu sadece kendinizi değerlendirerek yapın. Neyi başarmak istiyorsanız, sizin ona ulaşmak için nasıl bir rol izlemeniz gerektiğini belirleyin. Bir başkasının onay veya takdirini beklemeyin, hatta havanın nasıl olacağına bile kendinizi bağlamayın. Örneğin, bir işe başlamak istiyorsanız, bir başkasının o iş hakkında olumlu değerlendirmeler yapıp yapmamasına göre kararınızı değiştirmeyin ya da her gün koşuya çıkmak istiyorsanız, yağmurlu günleri es geçmeyin. Sadece isteyin ve yapın, yalnızca kendinize odaklanın, şartları, çevresel faktörleri, ‘dış güçleri’ etkisiz bırakın, onları denklemde tutmayın, yoksa bu yolda düzeniniz de motivasyonunuz da sık sık bozulabilir.

Sonsuzluğun içerisinde kaybolmayın

‘Seneye yeni bir şehre taşınacağım’ demek, kulağa gelecek için belirlenmiş bir hedef gibi gelse de aslında ucu açık bir söylem olabilir. Çünkü bir zaman aralığı belirlenmemiş… Kendinize hedefler koyarken, işe ‘küçük’ hedeflerle yani küçük adımlarla başlamayı ve her bir küçük adım için de bir zaman belirlemeyi ihmal etmeyin. Aksi halde, hedefleriniz ‘çıkmaz ayın son çarşambasına’ kalabilir. Örneğin, 2024’te yeni bir iş kurmayı istiyorsanız; Ocak ayında olası yatırımcılarla görüşmüş olmak, Şubat ayında bütçe planlamasını tamamlamak, Mart ayında ofis kiralamak gibi büyük hedefe ulaşıncaya dek küçük hedeflerin tamamlanması için kendinize bir zaman sınır koymalısınız.

Bu, birden büyük ve gözünüzü korkutan bir adım atmaktansa, suya yavaş yavaş ve kendinizi alıştırarak girmenizi sağlayabilir. Böylece hem daha rahat ilerleyebilir hem de sürecin daha sıkı bir takipçisi olabilirsiniz. Üstelik, önceden belirlemiş olduğunuz tarihlere sadık kalabilmek için de optimum çabayı gösterebileceksiniz. Unutmayın; hedefi olmayan bir gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez. Sonsuz ihtimaller denizinde oradan oraya savrulmamak için adımlarınızı ve ‘zamanınızı’ çok iyi belirlemelisiniz.

İlginizi çekebilir: Etkili ve stressiz bir yapılacaklar listesi nasıl hazırlanır?

Hedeflerinizi başıboş bırakmayın

Tek başına zaman belirlemek de doğrudan hedeflerinize ulaşmanızı sağlamayacaktır. Hedeflerinize giden yolda ‘doğru’ ilerleyip ilerlemediğinizi ya da ne kadar yol aldığınızı ölçmeniz gerekir. Bunun için de hedeflerinizin takipçisi olmalı, ‘nasılsa yapıyorum bir şeyler’ diye düşünmemelisiniz. Ölçülebilir hedefler koymuş olmanız bu nedenle çok önemli. Engellerle karşılaştığınızda ya da işlerin nasıl gittiğini kestiremediğinizde motivasyonunuzu kaybetmeniz, güveninizin zedelenmesi çok olası. Bu nedenle kendinizi sıkışmış hissetmemek ve devam etmek için gereken motivasyonu bulmak amacıyla ne kadar ilerleme kaydettiğinizi takip edin. Günlük, haftalık veya aylık takiplerle, hedeflerinizin başında durun ve adımlarınızı kaydedin. Ne kadar yol aldığınızı görmek, yolun devamını getirmek için ihtiyaç duyduğunuz gücü size sağlayacaktır. Ayrıca, olası hataları da yakalamanıza, varsa iyileştirmek için neler yapabileceğinizi bulmanıza da yardımcı olacaktır. Hedeflerinize sahip çıktığınız ve takipçisi olduğunuz sürece onlara erişmeniz, çok daha kolay bir hal alabilir.

Sadece sonuca değil, sürece de bakın

Hedeflerinize ulaşmak, nihai amacınız olsa da devam etmek için tek sebebiniz değil. Sonuç kadar sürecin kendisine de odaklanmalı, bu sürecin size ne tür katkılarda bulunduğunu, hayatınızda neleri değiştirdiğini, nasıl kendinizi ve yaşamınızı geliştirdiğini de gözlemlemelisiniz. Odak noktanız hedeflerinizin de ötesinde, çok daha geniş bir alan olmalı. Körü körüne bir şeye ulaşmak için var gücünüzle giderken, yolda geçirdiğiniz süreyi es geçmemelisiniz. Sonuçta, attığınız her adım, yaşadığınız her an, kazandığınız her deneyim, heybenizi dolduracak kıymetli değerler. Bu yüzden hedeflerinizin ötesini de görmeyi, sürecin tamamını bir bütün olarak ele almayı da ihmal etmeyin. Bu sayede ne kadar fazla kazanım elde ettiğinizi görmek, hem motivasyonunuzu hem de enerjinizi artıracaktır.

Bonus: ‘Çalış titizce, eğlen gönlünce’ mottosunu benimseyin

‘Work hard, play harder!’ söylemini hatırladınız mı? Onu biraz Türkçe’ye uyarlıyor ve çalış titizce, eğlen gönlünce diyoruz Büyük hedefinize ulaşmak için koyduğunuz ara hedefleri tamamladıkça, başarılarınızın hakkını verin ve mutlaka ama mutlaka kutlayın!

‘Bir, sıfırdan büyüktür.’ hatırlayın; yaptığınız her şey, attığınız en küçük bir adım, kazandığınız en minik başarı bile aslında çok değerli ve kendinden çok daha büyük bir şeye hizmet ediyor. Dolayısıyla hem kendi çabanızı takdir etmek hem de yolculuğunuzu çok daha eğlenceli kılmak için eğlenmeye de çalışmak kadar zaman ayırın ve kendinize inanmaktan, yeni bir yılın getirebileceği güzellikleri keşfetmekten asla vazgeçmeyin.

İlginizi çekebilir: Hayatınızı bir yerden bir yere taşımanın en iyi yolu: Hedefler

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale