Yeni yılda kendinize verebileceğiniz en güzel hediye: Hayvan sahiplenmek
Her sene sonunda biten yılın hesabı yapılır, yıl boyunca yaşananlar gözden geçirilir. Ardından en güzel aşamaya geçilir: Yeni yıl kararları…
Birçoğumuz yeni yıla girerken yeni kararlar alıyoruz; sağlıklı bir yaşam rutini oluşturmak, para biriktirmek, yeni bir eve taşınmak, şehir değiştirmek, ailenizi genişletmek… Yeni yıl denince hepimizin aklına umut veren, önemli kararlar geliyor. Bunlardan biri de evcil hayvan sahibi olmak. Evcil hayvanlar, sahiplerine benzersiz ve sınırsız bir sevgi sunar. Bu da yeni yıla umutlu bir başlangıç yapmak, hayatınızın geri kalanında sevgiye daha fazla yer açmak için atılabilecek en önemli adımlardan biridir. Ancak bu önemli adımı atmadan önce iyice düşünmekte fayda var. Yeni yılda evcil hayvan sahibi olmaya hazır mısınız? İşte bu sorunun cevabını bulmak için dikkate almanız gereken önemli noktalar…
1. Sahiplenin.
Dünya üzerinde binlerce hayvan, barınaklarda ve sokaklarda sıcak ve sevgi dolu bir yuva bekliyor. Eğer yeni yılda evcil hayvan sahibi olma kararı verdiyseniz, dünya için önemli bir adım atarak barınaktan veya sokaktan bir hayvanı sahiplenme yolunu tercih edebilirsiniz. Böylelikle bir canlıya sıcak ve sevgi dolu bir yuva sunmuş olursunuz.
2. Asla sürpriz yapmayın.
Evcil hayvan sahibi olmak önemli bir karardır. Evcil hayvanla kuracağınız bağ, geçici süreliğine değil ömür boyu olacaktır. Hem siz hem de aileniz için bu derece önemli bir adımı, bir sürpriz olarak kurgulamamalısınız. Ailenizle bunu ciddi bir şekilde masaya yatırmalı, hep birlikte bu önemli karara hazır olup olmadığınızı değerlendirmelisiniz.
3. Kendinizi ve çevrenizi hazırlayın.
Evcil hayvanlar hediye değildir; ailenin yeni bir üyesidir. Bu açıdan bakıldığında evcil hayvan sahibi olmak, çocuk sahibi olmaktan farksızdır. Bir evcil hayvan ailenize katılmadan önce kendinizi ve çevrenizi hem fiziksel hem de psikolojik olarak hazırlamalısınız. Eviniz bir hayvanın yaşamı için uygun mu? Evcil hayvan için olası tehlikeler neler? Ailenizin yeni üyesinin beslenmesi, uyuması ve vakit geçirmesi için koşullar uygun mu? Bir evcil hayvanın sorumluluğunu almaya hazır mısınız? Aile üyeleriniz de sizinle aynı fikirde mi? Çocuklarınız varsa, onların yaşları evcil hayvanla aynı evde yaşamak için uygun mu? Evcil hayvan bakımının masraflarını düşündünüz mü? Tüm bu soruların yanıtlarını vermiş olduğunuzdan emin olun.
4. Planlama yapın.
Evcil hayvan sahiplenmeye karar verdiğiniz andan itibaren, planlama yapmalısınız. Evcil hayvan bakımıyla ilgili bilgi edinin. Hangi veterinere gideceğinizi belirleyin. Evcil hayvan sahibi arkadaşlarınızla görüşün, onların tecrübelerinden faydalanın. Evcil hayvanla evinizin koşullarının birbirine uyumlu olmasını sağlayın. Evcil hayvan geldiğinde, onun bakımı ve evinizin temizliğinden kimin sorumlu olacağını belirleyin, görev paylaşımı yapın.
5. İhtiyaçları tamamlayın.
Evcil hayvan sahibi olmadan önce onun ne tür ihtiyaçları olabileceğini belirlemeli ve bu ihtiyaçları tamamlamalısınız. Bir köpek sahibi olmayı planlıyorsanız tasma alarak işe başlayabilirsiniz. Oyuncak, mama, mama ve su kabı, yatak gibi ihtiyaçları gidermek ilk aşamada işinizi görecektir. Eğer sahipleneceğiniz evcil hayvanın tuvalet eğitimi yoksa, ona tuvalet eğitimi vermek için bazı eşyalara ihtiyacınız olabilir. Bunları unutmayın.
Tüm bu önemli noktaları yerine getirirken şunu aklınızdan çıkarmayın; hayatınıza yeni birisi giriyor ve size bambaşka heyecanlar getiriyor. Bunun tadını çıkarmaya odaklanın.
İlginizi çekebilir: Evcil hayvan sahiplerine alabileceğiniz en güzel yılbaşı hediyeleri