Yeni yılda hedeflerinizi gerçekleştirmek için birkaç tüyo
Yeni yılın başlamasına bir aydan kısa bir süre kaldı ve şimdiden birçok şirket yeni sene için hedeflerini açıklamaya başladı. Sosyal sorumluluk projeleri, yeni açılacak fabrikalar, mağazalar, finansal hedefler, müşteri/üye sayısını iki katına çıkarma hedefleri… Başarılı şirketlerin hepsi, bu hedefleri açıklarken bunu “nasıl yapacaklarını” da anlatıyor. Büyük hedefleri başarabilmek için, en küçük adımların bile hesaplandığı, detaylı bir programa sahip olmanız lazım.
Tabii burada hedefinizi nasıl belirlediğiniz de önemli. 1981 yılında Amerikalı bir danışman ve Washington Water Power şirketinin Kurumsal Planlama Direktörü olan George T. Doran, “There’s a S.M.A.R.T. Way to Write Management’s Goals and Objectives” başlıklı bir makale yayımlamış ve böylelikle S.M.A.R.T. yaklaşımını literatüre kazandırarak zorlayıcı hedefler konseptini yıkmış, bunun yerine akıllıca hedefler yaklaşımını getirmişti. Peki nedir bu S.M.A.R.T. yaklaşımı? S.M.A.R.T. aslında bir kısaltma ve açılımı şöyle:
S – Specific (Özel): Gelişim için özel bir hedef belirleyin
M – Measurable (Ölçümlenebilir): Gelişimi ölçümleyin
A – Assignable (Görevlendirilebilir): Görevleri kimin yerine getireceğini belirleyin
R – Realistic (Gerçekçi): Mevcut kaynaklarla hangi sonuçların elde edilebileceğini gerçekçi bir şekilde ortaya koyun
T – Timeline (Zamanlama): Sonuçların ne zaman elde edilebileceğini hesaplayın
Aslında iş dünyası için ortaya atılan bu S.M.A.R.T. yaklaşımını, kişisel hayatınıza da uygulamak mümkün. Peki nasıl? İşte yeni yılda hedeflerinizi gerçekleştirebilmek için uygulayabileceğiniz birkaç tüyo:
1. Bağlantılarınızın sayısını değil, niteliğini ölçün
2018’de büyük bir sıçrama yaratmak istiyorsanız, sahip olduğunuz bağlantıları, erişebileceklerinizi inceleyin ve bunları daha nitelikli hale getirmeye çalışın. Zayıf bağlantılarınızı gözden geçirin ve bunları nasıl güçlendirebileceğinize odaklanın. Hedefinize ulaşmanız için size yardımcı olabileceğini düşündüğünüz biri mi var? Ona ulaşmanın imkansızlığını düşünmek yerine ortak tanıdıklarınız olup olmadığını araştırın, arkadaşlarınızın arkadaşlarını düşünün. Yeni insanlarla tanışmaktan korkmayın. Kendinizi çalıştığınız sektörle sınırlı tutmayın. Size yeni bakış açıları kazandırabilecek, değişik çalışma alanlarından insanlarla tanışın.
2. Makul hedefler koyun
İnsanların yaptığı belki de en büyük hatalardan biri, kendilerine gerçekleştiremeyecekleri büyüklükte hedefler koymaktan kaynaklanıyor. Oysa büyük bir hedefe ulaşmak için öncelikle gerçekleştirilebilir, makul adımlarla başlamak gerekir. Böylelikle başarısızlık riskini en aza indirmiş ve ilerlemeyi başlatmış olursunuz. Bunu yaparken de yardım istemekten, başkalarının desteğine başvurmaktan çekinmeyin.
3. Daha fazla biriktirin, daha az harcayın
Kaynakların hızla tükenmesi veya kaynaklara erişimin zorlaşması, hepimiz için tutumlu olmayı zorunlu kılıyor. Harcadığınız suyun, elektriğin, paranın hesabını yapın. Paranızı nasıl harcadığınızı takip edin. Paranızı takip ettiğiniz zaman, biriktirmenin daha kolay olduğunu göreceksiniz.
4. Bir şeyi inşa etmeye çalışırken yıkmamaya özen gösterin
Birçok insan yeni yılın ilk saatlerine kısa sürede nasıl zayıflayacağını, istediği görünüme kavuşacağını düşünerek giriyor. Takip eden günlerde bu motivasyonla saatlerce egzersiz yapmaya başlıyor. Sabırsızlık edip hedefinize hemen ulaşmaya çalışırken, bedeninizin düzenini alt üst etmeyin. Hedeflerinizi ufak adımlar şeklinde ilerletmeye özen gösterin.
5. Yeni bir yaşam tarzına karşı direnmeyin
Kendinize bir hedef koyarken, bunun yeni bir yaşam şekli gerektirdiğini unutmayın. Aslında o hedefe ulaşmak için yapmanız gereken şey bir süreliğine çabalamak değil, yaşam tarzınızı değiştirmektir. Buna karşı direnmeyin. Hayatın değişkenliğine kendinizi bırakın.
6. Sahip olduklarınızın farkına varın
Hayalleriniz ve hedefleriniz arasında aslında bir bağ olduğunun farkına varın. Böylelikle sahip olduklarınız için şükretmek ve bunları geliştirmek çok daha kolay hale gelir. Kendi alanınızda bir uzman olduğunuzu ve nitelikleriniz olduğunu unutmayın. Kendi değerlerinizin kıymetini bilin.
Kaynaklar:
Forbes
Lifehack
USA Today