Yeni yıl hedeflerini tanımlamak isteseydim, hepimizin her yıl bir yıl boyunca uygulamak üzere aldığı fakat ikinci aya gelmeden uygulamayı bıraktığı kararlar, derdim. Daha sağlıklı beslenmek, daha sık ve düzenli spor yapmak, daha çok para biriktirmek, yeni hobiler edinmek, yeni bir dil öğrenmek… Liste sonsuza dek uzar. Hepimizin hayatında değişmesini istediği şeyler var fakat nedense, değişim için neler yapılması gerektiğini bilmemize rağmen, sürdürmekte zorlanıyoruz.
Benim alanım finans; dolayısıyla da bu makalemde yeni yılda alabileceğiniz finansal hedefler ve özellikle de bu hedefleri yıl sonuna kadar pes etmeden uygulamanızı sağlayacak tavsiyeler üzerinde duracağım.
İlginizi çekebilir: Finansal bahar temizliği: Adım adım bütçe yenileme
Hedef belirlerken dikkat edilmesi gerekenler
Yeni yıl hedeflerinin bu kadar zorlayıcı olması, hedef belirleme ve planlama (Ya da plan yapmama mı desek?) aşamasında yapılan hatalardan kaynaklanır. En başta ne yaptığımızı bilerek ilerlersek, başarıya ulaşma şansımızı yükseltiriz.
- Geçen yıldan ders çıkarın: Geçen sefer “bu yıl yapacağım” deyip de yaptığınız neler var? Nasıl başarıya ulaştınız? Peki tam tersi, neleri başaramadınız ve neden? Güçlü ve zayıf yönlerinizi gözlemleyin. Güçlü yönlerinizden faydalanıp hatalı adımlarınızı yeni yöntemler ile değiştirin.
- Net hedefler belirleyin: Hedefleriniz belirsiz temenniler değil, bitiş noktası belli amaçlar olmalıdır. Borçlarımı kapatacağım, yerine X TL borcumu Ağustos’a kadar bitireceğim hedefini koyun. Her ay kenara para koyacağım değil, bir yıl boyunca her ay X TL birikim yapacağım diye karar alın. Hedefleriniz ne kadar net olursa, başarmak o kadar kolaylaşır.
- Gerçekçi hedefler belirleyin: Her ay maaşınızın yarısını biriktirmeyi hayal ediyor olabilirsiniz. Bu inanılmaz bir miktar, gerçekleştirebilseniz gerçekten de şahane sonuçlar elde edebilirsiniz. Kilit nokta şurası: gerçekleştirebilirseniz. Yapabileceklerinizi gözünüzde fazla büyütmek ve kendinize ulaşılması mümkün olmayan hedefler koymak, yapabileceğiniz kadarı bile başaramamanıza ve geçen yılki yerinizde saymanıza, hatta belki de daha da geriye gitmenize sebep olabilir.
- Önceliklerinizi doğru sıraya koyun: Uçan kuşa borcunuz varsa, yeni yıl hedefiniz yeni bir araba almak veya her ay maaşınızın %50’sini biriktirmek olamaz, olmamalı. Halledilmesi gereken aciliyet ve önem düzeyi yüksek meseleleri hallettikten sonra ancak daha büyük hedeflere odaklanabilirsiniz. Önceliklerinizi doğru sıraya koymazsanız, kazanırken kaybedersiniz.
İlginizi çekebilir: Maaş günü rutini: Paranızı bölüştürmeniz gereken 7 Kategori
- Hedefleri kategorilere ayırın: Finansal hedeflerin üç kategorisi vardır:
-Kısa Vadeli Finansal Hedefler (0-3 yıl)
Örn: Borç kapatmak.
-Orta Vadeli Finansal Hedefler (3-6 yıl)
Örn: Ev sahibi olmak.
-Uzun Vadeli Finansal Hedefler (6+ yıl)
Örn: Finansal özgürlük, erken emeklilik.
Finansal hedeflerinizi gerçekleştirilmesi için gerekli süreye göre kategorize edin. Çünkü her kategori, başarıya ulaşmak için farklı bir stratejiye ihtiyaç duyar. En baştan hangi kulvarda koştuğunuzu bilirseniz, bitiş çizgisine ulaşmanız o kadar kolaylaşır.
Yeni yıl, yeni kararlar
Gelecek yıl için kendinize koyabileceğiniz yeni (ve ulaşılabilir) hedefler neler olabilir?
- Borçları bitireceğim: Eğer ödemekte zorlandığınız büyük bir borcunuz varsa, geriye kalan hiçbir hayale ulaşamazsınız. Varlığınızı büyütmek istiyorsanız önce büyütülebilecek bir varlığınız olmalı. Eksi bakiyedeki biri, varlıktan bahsedemez. O nedenle ilk yapılacak iş, borçlardan kurtulmak!
İlginizi çekebilir: Borç ödeme stratejileri: İki farklı yöntem ve uygulama adımları
- Daha az harcama yapacağım: Borçları bitirmek kadar, yeni borçlar çıkarmamak da önemli. Su alan bir gemiyi batmaktan kurtarmak için önce sızıntı yapan deliği tıkamak gerekir. Gerçekten ama gerçekten ihtiyacınız olmadığı sürece alışveriş yapmamak, özellikle de dürtüsel harcama alışkanlığınız varsa, tam da ihtiyacınız olan bir yeni yıl hedefidir.
İlginizi çekebilir: Dürtüsel harcama: Nedir ve nasıl engel olabiliriz?
- Pasif gelir oluşturacağım / ek iş bulacağım: Giderleri azaltmak doğru bir bütçeleme için ilk adımsa, gelirleri arttırmak da ikinci adımdır. Tek bir gelir kaynağı ile zengin olan kimseyle tanışmadım. Bilgi ve becerilerinize uygun, mevcut işinizi aksatmayacak ve akmasa bile damlayacak ikinci bir gelir kaynağınız mutlaka olmalı.
İlginizi çekebilir: Varlıklı olmaya giden yol: Gelirleri arttırarak birikim yapmak
- Para hakkında daha fazla şey öğreneceğim: Finansal okuryazarlığınızı arttırmak, finansal tüm hedeflerinize ulaşmanızda size yardımcı olur. Bilgi birikiminizi arttıracak kurslara kaydolmak, seminerlere gitmek, kitaplar okumak ve ilgili sosyal medya hesaplarını takip etmek gibi yöntemler ile bilgi birikiminizi arttırabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Finansal okuryazarlık nedir, nasıl geliştirilir?
- Daha fazla birikim yapacağım: Varlıklı olmaktan söz edebilmek için, var edebilmemiz gerekir. Birikim yapamıyorsak, gelen para geldiği gibi gidiyorsa, varlıktan söz etmek mümkün değil. Bu nedenle bu yıl, eğer yapmıyorsanız birikim yapmaya başlamayı, zaten yapıyorsanız da daha fazla birikim yapmayı hedef olarak belirleyebilirsiniz.
- Emekli maaşımı artıracağım: Emeklilik, paraya en fazla ihtiyaç duyduğumuz ama para akışının en kısıtlı olduğu dönemdir. Bu dönemi, gençliğinizdeki gibi (hatta belki de çok daha fazla) refah içinde geçirmek sizin elinizde. Emekli olduğunuz iş yerinin sizin için karar verdiği sosyal emeklilikle yetinmeyip, kendi emekli maaşınızı belirleyebilir ve bu tutara ulaşabilmek için şimdiden birikim yapmaya başlayabilirsiniz.
- Birikim ve güvence danışmanı ile çalışacağım: Özellikle de birikim ve yatırım konularında yeniyseniz ve hata yapmaktan korkuyor, nasıl ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey ücretsiz danışmanlık veren bir birikim ve güvence danışmanı ile çalışmanızdır. Danışmanınız sizin gelir-gider dengenize göre en uygun bütçe planını oluşturacak, gelir-gider dengeniz yoksa sizi dengeye sokacak ve yukarıda saydığım diğer 6 madde için de sizi en doğru şekilde bilgilendirip yönlendirecektir. Ücretsiz danışmanlık almak ve detaylı bilgi için bana ulaşabilirsiniz.
Ben kimim?
Ben bir birikim ve güvence danışmanıyım. İşim, insanların tasarruf ederek birikim yapmalarını ve bu birikimleri sayesinde gelecekte yaşayacakları maddi sıkıntılara karşı kendilerini güvence altına almalarını sağlamak. Birikim, yatırım, emeklilik planlaması, finansal güvence, vergi indirimi ve başka pek çok sorunuz için bana ulaşabilirsiniz. Sorularınızı yanıtlamaktan ve elimden geliyorsa yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
Kaynaklar:
- Money Mentors; 10 Financial Resolutions You Need To Make This Year
- Georgie Frost; Top Financial Goals For 2025 (TheTimes)