Yeni yılda alınan kararlar başarısızlıkla sonuçlandığında ne yapmalı?
Yeni bir yıl, yeni başlangıçları, yeni ve tertemiz bir sayfa açmayı ifade eder. Bu yüzden birçoğumuz yeni yıla yepyeni kararlarla gireriz. Ancak yapılan araştırmalara göre bu tutkulu hedeflerinde başarıya ulaşanların oranı sadece yüzde 12. Yani birçoğumuz yeni yıl kararlarını uygulamayıp başarısız oluyoruz. Peki sizce neden? Uplifers olarak yeni yıl kararlarının birçoğunun neden başarısızlıkla sonuçlandığını ve bu durumda ne yapmak gerektiğini araştırdık:
1. Maraton koşusunu sprint’le karıştırıyorsunuz
Yavaş ve istikrarlı bir davranış değişikliği kulağa çok cezbedici gelmeyebilir ancak “Hepsini istiyorum, hem de şimdi istiyorum” cümlesinden çok daha iyi sonuçlar verdiği kesin. Küçük değişiklikler her zaman daha çok işe yarar çünkü bu tür değişiklikler kimsenin gözünü korkutmaz. Eğer hayatınızda değiştirmek istediğiniz birden fazla şey varsa, bunu bir gecede yapmaya çalışmaktan daha kötü ne olabilir? Kilo mu vermek istiyorsunuz? Hızlı diyetleri ve abartılmış egzersiz programlarını bir kenara bırakın. Yasaklarla dolu sıkı bir diyet programı yerine, her hafta bir sağlıklı alışkanlık kazanmaya çalışın. Örneğin ilk hafta daha fazla su içme alışkanlığıyla başlayabilirsiniz. İkinci hafta günde 3 meyve yeme kuralını uygulayabilirsiniz. Bir sonraki hafta ise her ana öğünde yeterli miktarda protein almayı deneyebilirsiniz.
2. Sadece hedefe odaklanıyorsunuz
Sıkı bir diyet listesine destekler eklemek saçma bir davranış. Bunu aklınızdan çıkarın. Bunun yerine istediğiniz sonuçları elde etmenizi sağlayacak eylemlere odaklanın. Bunu yapamıyorsanız da kendinizi sıkmayın.
İlgili yazı: Yeni yılda yeni hedefler: Hedeflerinize ancak “siz” isterseniz ulaşabilirsiniz
3. Kendinize inanmıyorsunuz
Eğer geçmişte aldığınız bir yeni yıl kararı başarısızlıkla sonuçlandıysa, bir sonraki sefer kendinize inanmak zor olabilir. Güvensizlik, gelişiminizi engelleyen bir iç ses olarak kalabilir. Ancak bununla mücadele etmenin tek yolu da kendinize inanmaktan geçiyor. Bir kere veya birkaç kez yenilmiş olmanız neyi değiştirir ki? Bu yıl, yeniden deneyebilirsiniz.
4. Çok fazla düşünüyorsunuz ama yeterince eyleme geçmiyorsunuz
Eğer harekete geçmiyorsanız, dünyanın en iyi kişisel gelişim kitapları, öğütleri hiçbir işinize yaramaz. İlham almak ve bilgi sahip olmak güzel ama bunları uygulamaya geçirmeniz lazım. Her kitaptan öğrendiğiniz en az bir şeyi hayata geçirirseniz, başarıyı en hızlı yakalayan siz olabilirsiniz.
5. Çok acele ediyorsunuz
Eğer hızlı ve kolay olsaydı, herkes başarılı olabilirdi. Bu yüzden yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri de sabır kaslarınızı çalıştırmak.
İlgili yazı: Yeni yıl, yeni kararlar, yeni düş panosu
6. Sürecin kendisinden keyif almıyorsunuz
Kilo vermeye çalışırken sevmediği yiyecekleri yiyen ve egzersiz yaparken sıkıntıdan patlayan birini izlemenin hiçbir keyifli yani yok. Bir şeyi yaparken nefret ediyorsanız, o şeyden hiçbir verim alamazsınız. Eğer zayıflamak istiyorsanız, bunu eğlenceli hale getirmelisiniz. Sevdiğiniz bir sporu yapabilir, sevdiğiniz bir arkadaşınızla egzersiz yapabilir, haftada bir kez kendinize “serbest gün” tanıyabilirsiniz.
7. Kendinizi çok bunaltıyorsunuz
Bedeninizin keyif alma duyularını tamamen bastırmayın. Yine kilo verme üzerinden örnek verecek olursak, canınızın istediği bir şeyi yiyemeyeceğinizi kendinize tekrarladıkça, o şeyi daha çok yemek istersiniz. Yüzde 80-90 oranında sağlıklı seçimler yapıyorsanız, arada bir kendinize kaçamak hakkı tanıyın.
8. İlerleyişinizi takip etmiyorsunuz
İlerlemenizi kaydederseniz, böylelikle “Başarabilirim” düşüncesini sürdürebilir, kendinize inancınızı artırabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan bir not defteri ve kalem ya da sadece cep telefonunuzun not kısmı. Her seferinde yaptığınız egzersizin süresini ve türünü, kilonuzu not etmeyi unutmayın. Böylelikle bir sonraki sefere daha iyi olmayı hedefleyebilirsiniz.
9. Hiçbir sosyal desteğiniz yok
Kendinizi yalnız hissettiğiniz zaman motivasyonunuzu korumak zor olabilir. Güzel haber ise aslında yalnız olmadığınız. Facebook sayfanızdan bir mesaj paylaşıp arkadaşlarınızdan size eşlik etmelerini isteyebilirsiniz. Sizinle aynı şeyi hedefleyen bir iş arkadaşınızla destek grubu oluşturabilirsiniz.
İlgili yazı: Yeni yılda hayatınızı dönüştürecek spritüel öneriler
10. Ne olduğunu biliyorsunuz ama nedenini bilmiyorsunuz
Yeni yıla girerken alınan birçok kararın başarısızlıkla sonuçlanmasının sebebi, ne istediğinizi bilmek ama neden istediğinizi bilmemekten kaynaklanıyor. Zayıflamak istiyorsunuz, forma girmek istiyorsunuz, daha sağlıklı olmak istiyorsunuz ama bu hedefin sizin için neden önemli olduğunu bilmiyorsunuz. Kendinizi daha çekici hissetmek için mi, yakınlarınıza örnek olmak için mi, daha sağlıklı olmak için mi zayıflamak istiyorsunuz? Kendinize karşı dürüst olun ve bir şeyi neden istediğinizi kendinize anlatın.
Kaynak:
Lifehack