X

Yeni yıla taze bir başlangıç: 1 Ocak günü nasıl beslenmeliyiz?

Yılbaşı gecesi ne kadar kontrollü olmaya çalışırsanız çalışın, bir şekilde düzensiz ve biraz fazla çeşit tüketimine ek olarak işin içine bir de alkol girince, sindirim sistemi açısından durum biraz abartılı bir hal alıyor. Vücuda fazlaca toksin alındığından yorgunluk meydana geliyor. İşte bunun önüne geçmek için o akşamdan kalma fazla tüketimin ardına şöyle güzel, temiz bir başlangıç yakışır. Hatta belki de nasıl başlarsa öyle gider ve tüm yıl sağlık adına daha iyi şeyler yapabiliriz. Kendinizi yeni yıla daha taze girmiş hissedersiniz. Bedenimiz her yıl bizimle; ona iyi bakmak görevimiz, çünkü gidecek başka yerimiz yok.

Yeni yılın ilk gününü sevdiklerinizle keyifle vakit geçirerek doldurmanız, sofraları doldurmanızdan daha değerlidir. Birlikte dolu dolu keyifli vakit geçirmeye çalışın. Varsa sauna, hamam yeni yıla vücudu arındırarak girmek açısından iyi bir tercih olacaktır.

Su tüketin

1 Ocak Çarşamba sabahı güne önce bolca limonlu, ballı, ılık su (1/2 limon ve 1 çay kaşığı bal eklenmiş) ve güzel bir duş ile başlamakta fayda var. Tazelik her zaman sudan gelir.

Su içmek yılın ilk günü biraz daha abartılması gereken bir eylem olmalı. Özellikle bir gün önceden vücut yoğun beslenme ile yorulup fazlaca asit oluştuğundan, su alkaliye dönmek adına önemli bir ihtiyaçtır. En az 2,5 litre ve üstünde, hatta yine limonlu şekilde tüketilmelidir. Suyu vücudumuzda tutabilmek adına da tazelenmek için çay ve kahveden de uzak durmalı, içecek sıcak bir şeyler ararsanız bu yeşil çay olmalıdır.

Kahvaltı

Tazelenmek adına yine bir gün önce nasıl fazla yiyecek tüketildiyse yeni yılın ilk günü de bir o kadar az yiyecek tüketilmelidir. Yılın ilk büyük zengin kahvaltısı Pazar gününe saklanmalıdır.

Yılın ilk gününün tatil olması nedeniyle ve de akşam yorgunluğunun ardından, kahvaltı saati ya biraz gecikecek ya da daha brunch gibi olacaktır.

Muhakkak taze bir meyve suyu (1 normal su bardağı nar, portakal, havuç karışımı) masanızda bulunsun; karaciğer ve böbrekler için yılbaşı akşamı sonrası destekleyici olacaktır.

Sindirim, metabolizma ve detoks açısından yılın ilk gününde bir tutam zencefil eklenmiş, rezene ve karahindiba çayı tüketimi de iyi gelecektir.

Bol sebzeli peynirli bir omlet, yanına güzel bir söğüş yeşillik tabağı olmalıdır. 1-2 dilim tam buğday ekmekten daha fazla ekmek türevi de tüketilmemelidir. Hatta yulaflı kahvaltıları sevenler güne yulaflı bir kahvaltı ile başlayabilirlerse daha güzel olur.
Reçel ve tatlı grubundan bugün biraz uzak durulmalı, yerine taze mevsim meyveleri tüketimi daha uygun olacaktır. Aralarda acıkınca taze meyve ve sebzeler ile ceviz, fındık gibi sağlıklı kuruyemişler eklenebilir.

Akşam yemeği

Kahvaltı geç olacaksa, sonraki öğün akşam yemeği olabilir. Gece tüketim geç saatlere kadar devam ettiği için aslında erken bir kahvaltıyı önermiyorum. Vücudu güne su ile başlatıp öğleye doğru geç bir kahvaltı yapmak daha sağlıklı olacaktır. Tabii ki bu durum sağlıklı bireyler için daha uygun. Şeker açısından problem yaşayan ve ilaç kullananlar için uygun değildir.

Yılbaşı akşamı yoğurtlu, peynirli, baklagilli başlangıçlar ve mezelere ek olarak ana yemek de et grubu olup protein ağırlıklı olduğundan, yılın ilk günü mümkün olduğunca bitkisel beslenilmelidir. Hiç olmazsa daha hafif -balık gibi- bir öğün tüketmek sağlıklı bir tercih olacaktır. Hatta sadece kış sebzelerinden oluşan bir sebze çorbası da içilebilir.

Sebze yemeği veya tencere yemeği gibi normal yemekler olabilir, yanında yoğurt ve salata muhakkak olmalıdır. Balık da ızgara veya fırın şeklinde pişirilmeli, yanında salata ve fırında sebze yenmelidir. Günü hafif geçirmek adına maksimum 1 dilim tam buğday ekmek tüketilebilir.

Hareket

Yılbaşı sofrası ertesi ağır bir egzersizi yapmak zorlayıcı olacaktır. O yüzden sabah aç karnına içilen su sonrası, açık havada güzel, hafif bir yürüyüş yeterli olacaktır. Gün içinde normal günlük aktivitelerimizi yapmayı da ihmal etmeyelim. Sabah yürüyüş yapamayanlar gün içinde ne zaman kendilerini iyi hissederlerse o zaman ufak bir yürüyüş yapabilirler. Sabah hafif yürüyüş yapanlar da kendini iyi hissederse, akşama da ufak bir yürüyüş ekleyebilirler.

Yılın ilk günü, kendinize ve ailenize sağlık sunmak isterseniz diye birkaç tarifimi de sizinle paylaşıyorum.

Tazeleyen smoothie 

  • 1 çay bardağı su
  • 3-4 parça kereviz sapı ve yaprağı
  • 1/4 kereviz
  • 1/3 demet maydanoz
  • 1/2 elma (kabuğuyla)
  • 1/2 limon (kabuğuyla)

Tüm malzemeleri blender ya da sebze sıkacağından geçirin, içme kıvamınıza göre su ilave edebilirsiniz. Bunu kahvaltıdan 2 veya 3 saat sonra tüketebilirsiniz.

Ödem çayı

  • 1 tutam kiraz sapı
  • 1 parça taze zencefil
  • 1 tutam mısır püskülü
  • 1/4 dilimlenmiş limon
  • 2 halka ananas (parmak kalınlığında dilimlenmiş)
  • 1 tutam yeşil çay

Tüm malzemeleri bir sürahiye ekleyip 750 ml kaynamış su ilave edin ve 10 dakika boyunca üstü kapalı demleyin. Gün içinde sıcak bir şeyler içmek istediğinizde tüketebilirsiniz.

Tok tutan yulaf

  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı yulaf
  • 2 kuru erik/incir/hurma
  • 10 tane çiğ badem/fındık ya da 3 tam ceviz

1 su bardağı süte 3 yemek kaşığı yulaf ve kuru meyveyi ekleyip orta ateşte karıştırıp kıvam alıncaya kadar pişirin. Üstüne kuru yemişleri ve arzuya göre Hindistan cevizi, tarçın ya da kakao ekleyebilirsiniz.

Sınırsız kış çorbası

  • 300 g beyaz lahana
  • 1 kırmızı pancar ve sapları
  • 1 kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Hepsini küp küp doğrayıp üstüne çok çıkmayacak kadar su ekleyip pişirin. Sonra blender’dan geçirin ya da sebzeleri küp küp tane olarak bırakın. Son aşamada karabiber ve çok az tuz ekleyebilirsiniz.

Yeni yıl size ve sevdiklerinize öncelikle sağlık ve birliktelik, ardından bol neşe, kahkaha ve huzur getirsin…

Instagram.com/bwellbybuket
Facebook.com/Diyetisyen Buket

İlginizi çekebilir: Yılbaşından önce bir “challenge”a var mısınız: 21 günlük şeker detoksu

Dyt. Buket Koçoğlu: Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun oldum. O günden bu güne sofralara olabildiğince dokunmaya çalışıyorum. Beslenmede herkes için aynı doğruların olmadığına inananlardanım. Beslenme bir derya ve parmak iziniz gibi size özel... Hayatlarınıza bu denli özel bir alandan dokunup değiştirebilmek benim için çok değerli... Her yeni hayat yeni bir macera; yeter ki siz de bu işin sağlığınız için ne kadar önemli olduğu bilincine ve en önemlisi bu vücuttan başka gidecek yeriniz olmadığının farkına varın... Benimle bu muhteşem keşif sürecine var mısınız?

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale