Gülümsemek, dış görünüşümüzü etkileyen en önemli faktörlerden biri. Gülüşümüzün güzelliği ise sağlıklı, parlak ve inci gibi dişlerle mümkün. Yeni yıla girmeden önce yapılacaklar listenizi oluştururken aklınızda bulunması için, 32 adımda ağız ve diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak yöntemleri sizler için derledik;
1. Doğru araçları kullanmadan tam anlamıyla sağlıklı ve temiz dişler elde etmeniz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle diş fırçası seçimi konusunda dikkatli ve ayrıntıcı olun. Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için yazımızı inceleyebilirsiniz.
2. En az 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret edin ve gerekli kontrolleri yaptırın.
3. Her gün, günde en az 2 kez dişlerinizi fırçalayın.
4. Diş fırçalama sürenizin 2 dakikadan az olmamasına özen gösterin.
5. Buz, plastik, kağıt gibi sert cisimleri asla çiğnemeyin.
6. Sert kabuklu yiyecekleri dişlerinizle kırmayın.
7. Şekerli gıdalar dişlerdeki boşluklara yerleşirler ve zamanla asit üreterek dişin çürümesine sebebiyet verirler. Bu nedenle ağız ve diş bakımınıza dikkat ediyor olsanız da, şekerli ve asitli yiyecekler tüketmemeye dikkat edin.
8. Diş macununun fındık büyüklüğünde olmasına özen gösterin. Dişlerinizi fırçalarken asla diş macunu yutmayın. Yanlışlıkla yutarsanız da mutlaka bir uzmana başvurun.
9. Dişlerinizin arasında biriken yemek artıklarını temizlemek için düzenli olarak diş ipi kullanın.
10. Diş etlerinize kürdan, iğne gibi sivri cisimler batırmayın. Yine diş etlerinize zarar verecek yapıdaki sert kıllı diş fırçaları kullanmamaya özen gösterin.
11. Diş minesi oldukça hassas ve aşınmaya müsait yapıdadır. Bu nedenle dişlerinizi temizlerken diş fırçasını diş yüzeyine bastırmaktan kaçının. Dişinize yaptığınız bası miktarını ayarlamakta zorluk çekiyorsanız, şarjlı diş fırçası kullanabilirsiniz. Günümüzde kullanılan şarjlı diş fırçalarının hemen hemen tümünde basınç kontrol sistemi mevcut.
12. Yalnızca dişleri fırçalamak ağzınızın tam anlamıyla temizlendiği anlamına gelmez. Tam ağız temizliği için dilinizi ve ağzınızda fırçanın ulaşamadığı yerleri fırçalamayı da unutmayın.
13. Gazlı ve asitli içecekler tüketirken mümkün olabildiğince pipet kullanmaya ve dişlerinizi içecekten korumaya çalışın.
14. Diş fırçası kullanırken tam olarak temizlenmesini sağlayabilmek için diş fırçasını 45 derecelik bir açıyla kullanın.
15. Yemek yedikten hemen sonra diş yüzeyi hassaslaştığı için dişlerinizi fırçalamak için yemek sonrası yarım saat bekleyin.
16. Diş fırçalama alışkanlığınızı sürdürülebilir kılmak için seyahatleriniz sırasında diş fırçanızı, diş macununuzu ve diş ipinizi yanınızda taşıyın.
17. Dişlerinizle ve diş etlerinizle ilgili problem yaşadığınızda zaman geçirmeden diş hekiminize başvurun.
18. Ağız ve diş yapınıza uygun diş fırçaları kullanmaya özen gösterin.
19. Diş taşı oluşumunu engellemek için yediklerinize ve ağız bakımınıza dikkat etmenin yanı sıra, gerekiyorsa diş taşlarınızı belirli aralıklarla temizletin.
20. Dişlerinize kalsiyum desteği sağlamak için kalsiyum yönünden zengin olan sebzeleri, süt ve süt ürünlerini tüketin.
21. Diş gıcırdatma probleminiz varsa, diş hekiminizden destek alarak ağız yapınıza uygun aparatlar kullanın ve asla dişlerinizi birbirine sürtmeyin.
22. Diş ipinin ve diş fırçasının ulaşamadığı yerleri de temizleyebilmek için ağız çalkalama suyu kullanın.
23. Yemek yedikten sonra yiyecek artıklarını temizlemek için bol bol su için ya da ağzınızı suyla çalkalayın.
24. Tükürük, ağızdaki bakterilerin temizlenmesine yardımcı olan doğal bir temizleyici olduğu için tükürük salgısını artıracak besinler tüketin.
25. Dişlerinizin iç ve dış yüzeyini ve çiğneme yaptığınız alanların tamamını temizlediğinizden emin olun.
26. Dişlerinizi daha etkili ve tam temizleyebilmek için ağızınızı 4 bölgeye ayırın ve her bölgeyi en az 30 saniye boyunca temizlediğinizden emin olun.
27. Dişlerinizi asla alet olarak kullanmayın. Sıkışan kapakları açmak, ipi dişle koparmak gibi dişlerinize zarar verebilecek uygulamalardan kaçının.
28. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş macununu tam olarak duruladığınızdan emin olun. Diş macununun durulanıp durulanmaması gerektiği konusunda kesin bir bilgi söz konusu olmaksızın, bir çok uzman 2 dakikalık diş fırçalama süresinin diş macununun sağladığı kalsiyum ve fosfor gibi maddelerin alınması için yeterli olduğunu ve diş macununun diş yüzeyinde daha fazla durmasının herhangi bir koruyuculuğu olmadığını söylüyor.
29. Elma, ayva, salatalık, havuç gibi lifli yapıdaki gıdalar doğal diş temizleyiciler oldukları için bol bol tüketmeniz diş ve diş eti sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
30. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecekler diş minesine zarar verir. Soğuk ve sıcak yiyecekleri ard arda yemek ise diş yüzeyinde çatlamalara sebebiyet verebilir. Bu nedenle dişlerinizi çok soğuk ve çok sıcak yiyeceklere maruz bırakmayın.
31. Diş fırçalamayı zaman zaman yaptığınız bir kişisel bakım uygulaması olmaktan çok günlük rutininizin bir parçası haline getirmeyi deneyin.
32. Ne olursa olsun tüm yıl boyunca 32 dişinizle gülümsemeyi ve gülümsetmeyi unutmayın 🙂
Bu yazı, yeni yıla inci gibi 32 dişle merhaba demek isteyen okurlarımız için Oral-B’nin katkılarıyla hazırlanmıştır.