X

Yeni yıla girmeden de karar alabilirsiniz: 3 haftalık bir “challenge” önerisi

Geçen hafta İstanbul seyahatimden sebeplenerek bir söyleşi akşamında hem tanıdıklarım hem de o akşama kadar henüz tanışmadıklarımla buluştuk. Anda olmaktan, stresi bir kenara koymaktan, kendimize yaklaşmaktan konuşurken benzer yollardan yürüyen ne çok kişi olduğumuzu yeniden fark ettim. O akşam hepimiz bildiklerimizi yeteri kadar deneyimlemediğimiz konusunda hemfikirdik, o yüzden şimdi bu satırları yazarken niyetim bilmek yerine denemeyi hatırlatmak.

Hayvanları izlemek bana her zaman çok ilham veriyor, çünkü bedenleriyle öyle bağlantıdalar ki… Sıkıldıklarında, sevindiklerinde veya uyanmaya çalıştıklarında, neye ihtiyaçları varsa bunu doğalca fark edip karşılıyorlar. Mesela sen güne başlamadan, yani yataktan kalkmadan biraz esniyor, vücudunu yumuşatıyor musun, kaslarına ya da liflerine birazdan ayağa kalkacağının mesajını veriyor musun? Çok basit bir ihtiyaç olmasına rağmen çoğumuz alarmın sesiyle uyanıyor, belki bir iki kere öteliyor ve yataktan bedenimizle değil de, zihnimizin zoruyla kalkıyor olabiliriz. Eğer durum böyleyse ve bu okuduğun sana mantıklı geliyorsa denemeye ne dersin? Veya şöyle sorayım, hak verdiğimiz, bir de üzerine gönüllü olduğumuz kimi şeyleri neden günlük hayatımıza sokamıyoruz?

Mesela zerdeçal… Faydaları saymakla bitmiyor. Biraz hasta olduğumuzda çaylarımıza bolca eklediğimiz bir baharatı neden tamamen sağlıklıyken de tüketmiyoruz acaba? Bunun gibi birçok şey var, her gün yapacağımız 5 dakikalık mindfulness pratikleri, saat sekizden sonra bir şey yememek, limonlu su içmek, günde en az 6000 adım atmak ve bu liste uzayıp gidiyor… Sanırım bize iyi geleceğine inandığımız çokça şey var, hepsini yapacak zaman ve istikrarsa daha kısıtlı. O yüzden ya içinden birkaçını seçiyor ya da bir süre deneyimleyip sonra unutuyoruz.

O yüzden bugün hem sana hem de kendime bir teklifim var. Yeni yıla girmeden, yani bir şeylere başlamak için 2020’yi beklemeden bilgi olarak içine sinen ve denemek istediğin 2 şeyi seçebilir misin? Diyorlar ki bir davranışın alışkanlık olması için 21 güne ihtiyaç var, bu seçtiğimiz iki başlığı üç hafta boyunca deneyimlemek için kendine söz verebilir misin? Eğer seçtiklerini paylaşmak, başkalarına da fikir vermek, biraz da birbirimize destek olmak istersen bana yazabilir, sürecini paylaşabilirsin!

İlginizi çekebilir: Değişim bir süreçtir: Bazen başa döner, bazen ileri gidersin ama yol hep senindir

Seza Aslanbaş: ODTÜ Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra 7 yıl kurumsal şirketlerde satış planlama ve pazarlama departmanlarında çalıştım. 2013 yılında dışarıdan her şey güzel görünürken sıkışmış hissettiğim ve hayatıma anlam aradığım zamanlarda meditasyonla tanıştım. Bireysel dönüşümüme katkısını gördükten sonra bu bilgileri daha çok öğrenmek, aktarmak ve paylaşmak için Türkiye ve Hindistan’da farklı hocalarla çalıştım ve hala çalışmaya devam ediyorum. 2016'dan beri zihnen bildiklerimizi kalpten hatırlamak niyetiyle meditasyon temelli bireysel seanslar, atölyeler ve grup çalışmaları yapıyorum. Aldığım farklı eğitimlerle kendi yolculuğumda bana iyi gelenleri birleştirerek bazen paylaşımlarla bazen hareketle bazen de sessizlikle farkındalığımızı destekleyecek alanlar sunuyorum. Online ve yüzyüze yaptığım çalışmalar hakkında bilgi almak ya da sadece tanışalım istersen bana seza.aslanbas instagram hesabımdan veya sezaaslanbas@gmail.com'dan bir merhaba diyebilirsin. Çokça sevgiler.
İlgili Makale