Yeni yıla belki sevdiklerinizle, belki ailenizle, belki tek başınıza girdiniz. ‘Yeni yıl’ın gelişini belki keyifli bir yemekle, belki eğlenceli televizyon programlarıyla, belki dans ederek kutladınız, ya da kutlamayı tercih etmeyip sakin bir akşam geçirdiniz. Eee peki şimdi ne olacak? Ertesi gün yine aynı güne mi uyandınız yoksa her şey daha mı farklı? Gerçekten ‘Yeni yılda yeni bir ben!’ diyenlerden misiniz yoksa bu düşünceyi klişe ve anlamsız bulanlardan mı? Yeni yılı kiminle ya da nasıl kutladığınız, yeni bir yılın başlangıcına ne anlamlar yüklediğiniz sizin tercihinize kalmış. Ancak yeni bir yılın başlangıcının öyle ya da böyle hepimiz için tertemiz bir sayfanın açılışı olduğu kaçınılmaz bir gerçek. En azından yaşamını Güneş takvimine göre sürdürenlerimiz için. 🙂
Tıpkı yeni aldığımız tertemiz bir deftere, yeni bir ajandaya yazdığımız ilk yazı gibi özenli, titiz ve düzenli bir başlangıç yapmak çoğumuzun hayali. Yakından bakınca aslında değişen sadece takvim yaprakları olsa da, bu değişim size yaşamınızda bir şeyleri değiştirmekle ilgili umut veriyorsa bunu fırsat olarak görüp değerlendirmek aslında hiç de kötü bir fikir değil.
Yeni yıl yeni başlangıçlar için neden en doğru zaman?
İnsanlık tarihinin en eski geleneklerinden biri olan yılbaşı kutlamaları elbette sadece dünyanın Güneş çevresindeki bir tam turunu tamamlamasından duyduğumuz sevinçle ya da giyinip süslenerek sabahlara kadar eğlenmek için bahane aramamızla alakalı değil. Yeni bir yılın başlangıcına bu kadar anlam yüklememizin sebebi en az eğlenmek için olduğu kadar yeni ve tertemiz bir başlangıç için harika bir fırsat olması. Her şeye en baştan başlamanın sembolü olan yılbaşı, değişimi ve zorlukları kucaklarken bazı şeyleri de geçmişte bırakmak için adım atmak için kesin ve net bir zaman dilimi. En azından yıl ortasında, doğum günümüz haricindeki tüm pazartesilerden çok daha uygun bir ‘başlangıç zamanı’ olduğu konusunda çoğumuz hemfikir gibiyiz. Hayat bize ne getirmiş olursa olsun, 365 gün öncesinden farklı insanlar olduğumuz kaçınılmaz bir gerçek ve bir önceki yılın başındaki kendimizle şimdiki halimiz arasındaki farkı görmenin, gelecek sene olmak istediğimiz kişiye dönüşmek için yapabileceklerimizi belirlemenin en doğru zamanı yılın başlangıcı.
Tam da bu yüzden ‘yeni yıl kutlaması’ adı altında kutladığımız şey aslında değişim çabamız, bu çabanın meyveleri olan, 1 yıl içinde gerçekleştirebildiğimiz tüm olumlu değişiklikler ve en önemlisi de yeni bir başlangıç için sahip olduğumuz şans, umut, heyecan! 31 Aralık’ta gece yarısı eşiğini geçmiş olmak Külkedisi masalındaki gibi her şeyin aniden değişeceği illüzyonunu yarattığı için değil, takvim yılının sıfırlanması zihinsel bir sıfırlanmayı da beraberinde getirdiği için önemli. Psychological Bulletin tarafından yapılmış olan bir araştırmanın sonuçları da, mutlu bir hayata sahip olan kişilerin bu konudaki başarısının önemli bir kısmının iyimserlik ve pozitif bir bakış açısına sahip olmakla yakından ilişkili olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak, yeni yıl zihniyetimizi değiştirmek üzere küçük de olsa bir adım atmak, değişebileceğimize ve kendimizin daha iyi bir versiyonuna ulaşabileceğimize olan inancımızı yeşertmek için harika bir fırsat.
İlginizi çekebilir: Bolluk ve bereketi artırmanın yolları: Yeni yılda maddi ve manevi zenginlik için öneriler
Yeni yıl kararları ve yeni başlangıçlarla ilgili yanılgılar
Değişim ve yeni yıl arasında kurduğumuz ilişkideki en önemli yanılgılardan biri, yaşamımızda değişim istediğimiz herhangi bir konuda radikal bir karar vermemiz ve bunu hemen gerçekleştirmemiz gerektiği düşüncesi. Mümkün olduğunca hızlı kilo vermek için pazartesiden itibaren her gün spor yapmak ya da yeni yılın ilk günden itibaren beslenme tarzını tamamen değiştirmek gibi kararlar her ne kadar değişime aracı olsalar da, yıllardır devam ettirdiğiniz bir düzeni adeta parmaklarınızı şıklatarak, bir anda değiştirmek hak verirsiniz ki pek de gerçekçi bir beklenti olmayacaktır.
Değişim zaman alır ve ilk kez yürüyeceğiniz bir yolda önünüze çıkan tüm engelleri her zaman başarılı bir şekilde savuşturmanız elbette mümkün olmayacaktır. Bu nedenle, ilk denemenizde hedeflerinize ulaşamazsanız, kendinizi yıpratmanıza gerek yok. Yeni başlangıçlar her zaman ‘daha iyi olma’ fikrini merkezine almak zorunda olmadığı gibi, pek çok başlangıç farklı biçimlerde kendini gösterebilir. Acı çekmek, değişime direnmek, yorulmak, tökezlemek, başarısızlık korkusu, pes etmek de değişime dahil! Önemli olan, ama olumlu ama olumsuz, değişim yolculuğunda attığınız her bir adımın sizi hedefinize yaklaştırdığını bilmek ve ‘her şeye rağmen’ inancınızı koruyabilmek.
İlginizi çekebilir: Yeni yılda hayatınıza katabileceğiniz 50 iyi yaşam alışkanlığı
Yeni başlangıçlara kucak açabilmek
Yeni bir başlangıç fikri hepimiz için farklı anlamlara gelebilirken, aslında çoğumuz için bizi mutlu edecek yeni bir şey denemek kadar basit olabilir. Bu şey kimimiz için daha fazla spor yapmak ya da saha sağlıklı beslenmek gibi genel geçer ‘iyi yaşam çözümleri’yken, size pek de iç açıcı gelmiyorsa kendinizi ‘daha sağlıklı yaşamalıyım’ diye zorlamanızın pek de bir anlamı yok.
Mutluluğun evrensel bir tanımı olmadığı gibi hepimizi mutlu eden şeyler/alışkanlıklar birbirinden çok farklı ve sizi mutlu eden, motive eden, değiştirdiğinizde daha iyi hissedeceğiniz şey yeni bir hobi edinmek ya da uzun zamandır kullanmadığınız fazlalıklardan arınmak kadar basit şeyler olabilir. Yaratıcı yanınızı keşfetmenize olanak sağlayacak yeni bir deneyim ya da sizinle aynı ilgi alanlarına sahip insanlarla tanışmak gibi sosyal bir aktivite bile aslında harika birer değişim fırsatı. Değiştirmek ya da denemek istediğiniz şey her ne olursa olsun, sizi konfor alanınızın dışına çıkarıyorsa zaten değişim için en önemli adımı atmışınız demektir. Değişimi zihninizde abartmadığınız ve hayatta ‘değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğunu’ kendinize sürekli hatırlattığınız sürece daha mutlu olmaya dair umudunuz da kendiliğinden yeşerecek. Tabii sizi geri çeken ve büyümenizi engelleyen fazlalıkları da ortadan kaldırabildiğiniz sürece…
Eskilere ‘hoşça kal’ diyebilmek
Yeni yılda değişimin gerçekleşebilmesi her zaman yaşamınıza pozitif bir şey katmakla, kendinizi geliştirmekle, ilerlemekle ilgili olmayabilir. Sizi aşağıya çeken yüklerden kurtulmak ve ilerlemenize ket vuran engelleri ortadan kaldırmak da yeni yıla tertemiz bir başlangıç yapmak için en çok ihtiyaç duyduğumuz şeyler arasında. Sağlıksız ilişkileri sonlandırmak, toksik insanları birer birer hayatımızdan çıkarmak, kötü bir alışkanlıktan vazgeçmek, en önemlisi de zihninizdeki korkuları, endişeleri, kalıplaşmış inançları bir kenara kaldırmak değişimin kendiliğinden, hiçbir çaba sarf etmeksizin gerçekleşmesi için ihtiyacınız olan tek şey olabilir.
Vazgeçtiğiniz şeyler, net ve aşırı olumsuz sonuçları olan şeyler olmak zorunda da değil. Örneğin, sosyal medyada çok fazla zaman geçiriyor olmak sizi mutsuz ediyorsa kısa bir ara vermek veya sosyal medyada geçirdiğiniz zamanı bilinçli olarak sınırlandırmak gibi küçük çabalar bile büyük değişimleri beraberinde getirecektir.
İlginizi çekebilir: Yeni yılda koyduğunuz hedeflere ulaşmak için benimsemeniz gereken 5 yaklaşım
Değişime olan inancınızı, umudunuzu ve motivasyonunuzu 365 güne indirgemeyin
Yeni yılın ilk günleri, yeni ve taze bir başlangıç yapmak için harika fırsatlar olsa da, atacağınız her adımın meyvesini bir yıl içinde toplamak gerçekçi bir hedef olmayabilir. Bazı değişimlerin gerçekleşebilmesi için 12 aydan çok daha uzun bir sürenin geçmesi gerekebilir. Örneğin, ev satın almak için para biriktirmek, kredi kartı borçlarını temizlemek, kaslı bir vücuda sahip olmak, kendi işinizi kurmak gibi bazı hedeflerin tamamlanması bazen yıllar alabilir. Bu nedenle bazı hedeflerinizi ‘başlamak’ ve ‘tutarlılık’ temeline oturtmayı başarmanız bile değişime olan umudunuzu korumanız için yeterli bir sebep. Belki bu yıl evinizin tüm dekorasyonunu baştan aşağı değiştirmeniz mümkün olmayacaktır ama internette dekorasyonla ilgili araştırma yapmanız, bir mimardan fikir almanız, gerekli bütçe için bir tasarruf planı oluşturmanız bile hedeflerinizi gerçekleştirdiğiniz anlamı taşıyabilir. Sonucunu görmediğiniz için hayatınızda hiçbir şeyi değiştirememişsiniz, her şey aynı kalmış gibi hissettiğiniz zamanlarda; attığınız adımları gözden geçirin. Aslında ne kadar uzun bir yol kat ettiğinize kendiniz bile inanamayacaksınız.
İster yeni bir alışkanlık edinmek, ister eski bir alışkanlığı kırmaya çalışmak… ‘Yeni yılda yeni başlangıçlar’ zihniyetinin en önemli kısmı, değişim için bir plan oluşturmak ve bu plana bağlı kalmak. Yaşamınızın sorumluluğunu alın, kendinize bir yapılacaklar listesi oluşturun, süre sınırları koyun ve çevrenizdeki insanlardan sizi kararlarınız konusunda desteklemelerini isteyin. Bir yol haritası, bir destek sistemi ve anlamlı bir değişim arzusu, Ocak ayının sonunun çok daha ötesindeki zamanlarda da sizi motive edecek ve değişimin gerçekleşmesini sağlayacak en önemli 3 şey; ve güzel haber: Hepsi sadece sizin kontrolünüzde!
İlginizi çekebilir: Yeni yıl kararları oluşturma ve uygulama rehberi