X

Yeni yıl kararı pilates, yoga ve yürüyüş olanlar için destekleyici ipuçları

Yeni yıl hepimiz için yenilenme duygusu ile yeni başlangıçlar ve yeni kararlar alma zamanı.

Kimimiz yeni yılda daha doğru bir beslenme alışkanlığı kazanarak kilo vermeye, kimimiz hayatı ve çevreyi daha büyük bir farkındalık ile algılamaya, kimimiz ise fiziksel ve ruhsal bedenimizi anlamaya ve geliştirmeye niyetlendik. Hatta çoğumuz yeni yılın ilk haftası harekete geçtik bile, kısa sürede sonuçlarını alabilmek üzere.

Ama unutmayalım ki fiziksel ya da ruhsal farkındalık kazanmak, bedeni anlamak, gelişmek ve yenilenmek süreklilik isteyen uzun bir yoldur… Başladığımız heyecan ve motivasyon ile devam etmenin bir yolunu bulmalıyız. Size önerim; işe somut olanla yani fiziksel bedeni geliştirmekle, yenilenme sürecine vücudunuzdan başlamak olacaktır.

Beden ve zihnin birbirinden bağımsız olmayan, bütünsel hareket eden bir sistem olduğunu düşünürsek beden yolu ile ulaştığımız farkındalık ve gelişimin zihinsel durumumuza da etki ettiğini görürüz. Yani egzersiz, özellikle pilates, yoga gibi beden ve zihin bağlantısı kurarak yapılan her egzersiz sistemi bedeninize tahmin ettiğinizden çok şey katacaktır.

Yenilenme sürecine bedeninizden başlamak, değişimi ve kilo farkını somut bir şekilde göreceğinizden motivasyonunuzu arttıran bir yöntem olur.

Diğer bir yöntem ise seçtiğiniz egzersiz sisteminin karakterinize, günlük temponuza, beklentinize ve şartlarınıza uygun olmasıdır. Yani karakter olarak hareketliyseniz pilates ya da yoganın daha aktif olan tarzlarını seçebilir, yürüyüş yapmak tercihinde iseniz tempolu yürüyüşü daha yavaş yürüyüşe tercih edebilirsiniz. Beklentiniz kilo vermek ise doğru beslenmenin yanı sıra daha hareketli egzersiz sistemlerini ve yağ yakmaya yönelik çalışmaları tercih edebilirsiniz.

Ve haftanın en az iki günü birer saat olmak üzere egzersiz programınızı yapmanızı öneririm.

Bu sayede egzersiz alışkanlığı kazanarak egzersiz yapmayı yemek yemek, su içmek, uyumak gibi hayatınızın vazgeçilmez bir parçası haline getirir ve motivasyonunuzu yüksek tutarsınız.

Bu ipuçları doğrultusunda çoğunlukla tercih edilen aktiviteler başında pilates, yoga ve yürüyüş geliyor.

Pilates, yoga ve yürüyüş yapmanın bedeninize etkilerini, nasıl beslenmeyi ve giyiminizin nasıl olması gerektiğini bilmek en büyük yardımcılarınız olur diye düşünüyorum.

İlginizi çekebilir: Doğru bir duruş hayatınızda çok şeyi değiştirebilir

Yeni başlangıç kararınız pilates ise:

  • Pilatesin amacı, organlara ve kemiklere daha yakın bulunan kasları da güçlendirerek tüm vücut bilincini, dengesini ve kuvvetini arttırmaktır. İhtiyacınıza göre çalışma şeklini düzenleyerek ve her çalışmada farklı kas gruplarını çalıştırarak, dengeli bir şekilde vücudunuzu şekle sokabilirsiniz.
  • Pilates çalışmasından en az bir buçuk iki saat önce hafif bir şeyler yemiş olmalısınız ve ders boyunca yanınızda su bulundurmalısınız. Çalışmadan sonra proteinden zengin, mineraller içeren gıdaları tercih etmelisiniz. Çalışmadan sonraki ilk 45 dakika içinde tüketilen besinlerin vücudumuz tarafından çok daha çabuk yakıldığını da bilmelisiniz.
  • Pilates yaparken vücut hatlarını belli eden, vücuda oturan kıyafetler tercih etmeniz birlikte çalıştığınız eğitmeninizin hareketi doğru yapıp yapmadığınızı gözlemlemesine yardımcı olur. Pilates yaparken spor ayakkabıya ihtiyacınız olmaz. Çorapla ya da çıplak ayakla yapabilirsiniz.
Yeni başlangıç kararınız yoga ise:

  • Yoganın amacı, farklı tarzlarda yoga çalışmaları, hem nefes, hem nefes ile akış, hem detaya odaklı hareket, hem de meditasyon çalışmalarını bütün bir şekilde sunar. En çok tercih edilen yoga tarzı olan “Hatha Yoga” yoğun bir fiziksel çalışmadır. Farklı hareketler ve asanalar ile hormonlar dengelenir, toksin atılır ve kaslar kuvvetlenir. Gerçek doğamızı görmemize yardımcı olur.
  • Yoga çalışmasından önce çay – kahve gibi uyarıcı gıdalar tüketmeyin. Vücudunuzu içeriden dinlendirmeye, çalışmadan birkaç saat önce başlamış olun. İhtiyacınız olan proteini et yerine baklagillerden alabilirsiniz, tabii iyi bir yogi olmak istiyorsanız.
  • Yoga çalışmalarında rahat ve yine vücuda oturan kıyafetler tercih edebilirsiniz. Geniş paçalı eşofmanlar yerine, daha rahat hareket etmenizi sağlayacak dar paçalı ya da kısa alt kıyafeti tercih edebilirsiniz. Ters duruşlarda daha rahat olabilmek için dar üst giymenizi öneririm. Yoga genellikle çıplak ayakla yapılır; ayrıca ayakkabı çorap taşımanıza gerek yok.
Yeni başlangıç kararınız yürüyüş ise:

  • Yürüyüşün amacı metabolizmayı hızlandırarak kalori yakmanızı sağlamaktır. Ayrıca kalbi, akciğerleri ve dolaşımı güçlendirmek, kalp kası gibi diğer kasları da güçlendirmek, kan basıncını düzenlemek, sindirime yardımcı olmak gibi sayısız faydaları vardır.
  • Yürüyüşten önce çok aç veya tok olmak önerilmez. Yürüyüşe başlamadan bir saat önce fazla şeker içermeyen hafif bir atıştırma yapabilirsiniz. Yürüyüş sonrası ilk iki saat içinde kompleks karbonhidrat içeren yiyecek ve içeceklerden oluşan ağır olmayan bir öğün tercih etmelisiniz. Uzun süren yürüyüşlerde her 15 dakikada bir yaklaşık 200 ml. sıvı almanızı öneririm.
  • Yürüyüş yaparken ayakkabınız ayağınıza uygun, tabanı ayak hareketlerinize uyum sağlayacak esneklikte olmalıdır. Kıyafetinizin sıkı olmayan, rahat hareket etmenizi sağlayacak parçalardan oluşmasına veortam ısısına uygun olmasına dikkat edin. Naylon ve sentetik giysiler önerilmediği gibi zararlı da olabilir. Çoraplar rahat ve terlemeyi önleyen ayağın hava almasını sağlayacak malzemeden yapılmış olmalıdır.

Umarım bu ipuçları spor motivasyonunuza, performansınıza ve sporu yaşam biçimi olarak hayatınıza almanıza yardımcı olur…

İlginizi çekebilir: Soğuk havalara özel sıcak tutan hareketler

Şebnem Sürücü: Spor hayatıma ortaokul döneminde Fenerbahçe Spor Kulübü’nde voleybol ile başladım. 1998 senesinde Los Angeles Madonna Grimes Fitness And Dance Company bünyesinde düzenlenen eğitim programına katıldım ve dansın ilk tohumları hayatıma orada atılmış oldu. 1999 senesinde Miss Fitness Türkiye 2.'si seçilerek ülkemizi Balkan Şampiyonası’nda temsil etme hakkını kazandım. Yarışmaya hazırlık döneminde beslenme ve egzersiz sistemleri hakkında geniş araştırma yapma şansım oldu ve İstanbul’ da çeşitli spor merkezlerinde egzersiz danışmanı ve stüdyo dersleri eğitmeni olarak görev aldım. Sultans of The Dance ve Night of The Sultans dans tiyatrolarında 4 sene dansçı olarak görev aldım. Profesyonel dans hayatım boyunca Türk ve yabancı çok değerli dansçı ve eğitmenlerden bale, jimnastik, ritm ve oyunculuk dersleri aldım. Dans çalışmalarım sonrasında çeşitli anatomi ve kinesiyoloji eğitimlerine katıldım. Postür, postür bozuklukları ve düzeltilmesine yönelik beden zihin bağlantısını güçlendiren çalışmalara yöneldim. Yoga Terapi ve Pilates eğitimleri ile beraber hamilelik döneminde pilates, osteoporoz ve skolyoz için pilates konularında çeşitli çalışmalara katıldım. Pilates ve Yoga eğitmeni olarak beden zihin bağlantısı ile bedenin hareket sınırlarını geliştirmek ve bu süreçte fiziksel beden ile ortaya çıkan farkındalığın, ruhsal ve duygusal duruma yansıması, çevre ile ilişkilere yeni bir bakış kazandırması her zaman heyecan duyduğum bir konu oldu. Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Ve Tasarım Bölümü mezunuyum ve aynı heyecan ile görsel sanatlar ve seramik konularında da çalışmalarıma devam ediyorum. surucusebnem@gmail.com
İlgili Makale