X

Yeni yıl için “karar almak” yerine “niyet etmeyi” denemeye ne dersiniz?

Her sene yeni bir yıla girerken çoğumuz o yıl için uygulamak istediğimiz kararlar alırız. Bu kararların büyük kısmı radikal olur; “Kilo vereceğim, yeni bir işe başlayacağım, bir ilişki bulacağım, hayır demeyi öğreneceğim, yaşamımdan gereksiz kişileri çıkartacağım, dünyayı gezmeye başlayacağım, yemek kursuna gideceğim, oyunculuk eğitimi alacağım, resim yapmaya başlayacağım” gibi. Bu kararlar o yıl yapmak istediğimiz, ulaşmak istediğimiz hedefler ne ise onun için düşüncelerimizden ortaya çıkanlardır genelde.

Yeni bir yılla beraber yaşamımızda zorlandığımız her şey kolaylaşacak, hatta zihnimizin sıklıkla direndiği değişime karşı da olumlu tepki vererek uyumlanacakmışız gibi hissederiz. Bu kararları hayata geçirmek için ihtiyacımız olan şey kendimizi adamak, planlamak ve takip etmek; kısacası değişim kolay değil. Psikolog Richard Wiseman tarafından 2007 yılında yapılmış bir araştırmaya göre Yeni Yıl Kararları’nı hayata geçirmek konusunda sorun yaşayanların oranı yüzde 88, bunun sebebi de hedef belirlemek ve ulaşmak sadece kişisel disiplin veya irade gücü ile değil; niyet ve her ne olursa olsun zorlandığımız anlarda bile zevk alabilme halini yaşayabilmekte.

Wiseman’in yaptığı araştırmaya göre irade gücü çoğunluğumuzda sınırlı, bu sebeple değişimle ilgili zorlanmamız da normal. Yapılan araştırmalar Wiseman’ı destekler nitelikte. Scranton Üniversitesi’nin araştırmasına göre Yeni Yıl Kararı verenlerin %23’ü daha ilk haftadan vazgeçiyor. Ancak %19’u kararlarına bağlı kalıyor. Bunların sebepleri arasında değişime olan isteksizliğimiz, kendimizi objektif olarak takip edememek, planlama eksikliği, aşırı özgüven ve nelerden vazgeçtiğinin farkına varamamak gibi neden yer alıyor…

Kararlardan niyetlere geçiş

Şöyle sizi bir geçmişe davet etsem, çok uzak değil, yakın geçmişe, 2020 yılı için hangi yılbaşı kararlarını vermiş olduğunuzu sorsam, cevaplarınız neler olurdu? Diğer senelere kıyasla bu yıl değişim, verdiğimiz kararlardan çok, bizim kontrolümüz dışında gerçekleşti. Değişime istediğimiz kadar dirensek bile zorunlu yaşadık. Sokağa çıkma yasakları, yurt dışı seyahat kısıtlamaları, restoranlara ve sinemalara gidememek, sosyal hayatın sıfıra yakın bir duruma gelmesi, herkesten çekinir olmak, ekonomik açıdan zorluklar, sevdiklerimize bir şey olur mu kaygısı, endişeli ruh hali ve daha buraya yazmakta zorlanacağım sayısız etkisi ile bir pandemi tüm yaşamlarımızı etkiledi. Bu kararları hayata geçirmek için birçok engelle karşılaştık ve diğer yıllara kıyasla bu engeller daha zorlayıcıydı. Çoğumuz da hayata geçirmemiş de olabiliriz.

2015 yılında ilk yoga eğitmenlik eğitimimi alırken eğitim süreci yılbaşına denk gelmişti. Sevdiğim hocalarımdan biri tüm sınıfa “Bu yıl hangi yeni yıl kararlarını aldınız?” diye sordu, herkes tek tek sıraladı. Sonrada bize “Peki hangi niyetleriniz var?” dedi. Hepimiz kalakaldık çünkü kararlar ve niyetleri bağımsız olarak düşünmemiştik. Karar, bir amaç için düşünülen yargı; niyet ise bir şeyi yapmayı tasarlamak, istekle amaca yönelmek. Yani niyetin içinde irade ve istek daha kuvvetli, değişime açık olmak daha kuvvetli, çünkü zihinden odaklanan ve kalpten geçen bir araya geliyor.

O yıl ilk defa niyet etmeyi seçtim ve gerçekten kararlar verdiğim her yıldan daha fazlasını gerçekleştirdim ve bunları yaparken de zorlanmadım, zorlansam da devam edebilecek güce sahiptim. Yoga derslerimi niyetle başlatmak olmazsa olmazım olurken her özel gün niyetlerimin tohumlarını atmak için ayrı bir zaman dilimi oldu.

2021 için bir değişiklik yapsanız ve bu sene “yeni yıl niyetleri” belirleseniz nasıl olur?

Nasıl niyet belirleyeceğiz?

En genel yeni yıl kararlarından birini örnekleyerek başlayalım.

“Kilo vermek” – Yeni Yıl Kararı: Bu yıl 10 kilo vereceğim. Yeni Yıl Niyeti: Kilomla bu yıl daha sağlıklı bir ilişkim olsun.

İlkinde yargılama, kendini kontrol etme ve kendini adama zorunluluğuna odaklıyken, niyet olan kabullenme odaklı, yani çok farklı bir bilinç seviyesinden ortaya çıkıyor. Birinde kendimizi eksik, fazla veya yetersiz görürken, niyet olanında bu halimle okeyim ama daha iyi olabilirim, olmasam da yaşam devam eder, yani denemekten bir kaybım olmaz. Yargılar üzerine hedef odaklı yaklaşımla zihne yapılan baskı artarken, kabullenme odaklı yaklaşımla zihin kendini baskıda hissetmediği için değişime daha kolay adapte olabiliyor.

Olumlamaların etkisi

Niyetlerden sonra gelen bir diğer adım ise, olumlamalar ile desteklemek. Olumlamalar net, pozitif, şimdiki zamanda ve yaratmak istediğin şeyi kapsayan şekilde olmalı.

Karar – Kilo vermek istiyorum.
Niyet – Sağlıklı bir beden için sağlıklı bir kiloda olmayı niyet ediyorum.
Olumlama – Bedenim için sağlıklı olana hazırım.

Karar – Anda yaşamak.
Niyet – Daha fazla An’da olabilmeyi niyet ediyorum.
Olumlama – Yaşam ne sunuyorsa her daim hazır ve açığım.

Karar – Bir ilişkim olsun.
Niyet – Sevdiğim ve sevildiğim bir ilişki yaşamayı niyet ediyorum.
Olumlama – Sevmek ve sevilmek benim hakkım ve ben buna değerim.

Niyet belirlemek ve bu niyetle çalışmak isterseniz, kalbin arzusunu gerçekleştirmek için dilek ağacı meditasyonuna buradan ulaşabilirsiniz

Sizin yeni yıl niyetleriniz neler?

İlginizi çekebilir: Mutluluk ayrıntılarda gizlidir: Yaşamınızdaki mutluluğu görebilmeniz için 3 öneri

Meltem Fakabasmaz: İstanbul’da doğdum. Anaokulundan lise sona kadar okuduğum FMV Işık Lisesi’ni tamamlayarak Endüstri mühendisliği okumak için rotamı Kıbrıs’a çevirdim. 4 sene sonunda okul ikincisi olarak tamamladığım mühendislik eğitimimi yaşamda uygulama serüvenim başlamadan bitti. Dönemin ekonomik krizi ile kendimi medya alanında buldum. Dergilerle başlayan medya ilişkim Sinema-TV master ile sinema sektörüne doğru kaydı. 5 yıla yakın filmlerle yaşadığım yakın ilişki zamanla televizyon reklam prodüktörlüğüne doğru yöneltti. Gece ve gündüzün birbirine karıştığı, tatil günlerinin sayısının giderek azaldığı bir süreç içinde yogayı keşfettim. Aktif ve düzenli spor yapan biri olmama rağmen çalıştığım işin derin etkisi ile sırt, bel, diz, ve kalça ağrılarına, uykusuz gecelere ve depresif bir ruh haline geçiş yapmıştım. Yoga bir ilaç gibi, başta fibromiyaj defterini kapatmama yardımcı oldu. Yaşadığım tüm olumsuzluklara birebir yardımcı oluşunu keşfettikçe başkaları ile paylaşmak istedim ve 2015’te almaya başladığım yoga eğitimlerim Şimdiye kadar 1000 saate ulaştı. Öğretmek kadar öğrenci ruhumu da korumayı ve keyfini çıkarmayı seviyorum. RYT® 500 Yoga Alliance sertifikamla beraber Yoga Terapi, Nefes ve Meditasyon ile ilgili ayrı uzmanlık sertifikalarım var. İstanbul’da 4 ayrı stüdyoda derslerimle beraber Youtube kanalım ve yogauni sitesinden evde yogasını yapmaya devam edenlerle buluşmaya çalışıyorum. Farkındalık, Sağlıklı Yaş Alma ve Yoga yazılarımın içeriklerinde karşınıza sıklıkla çıkacak olanlar.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale