2012 Sonbahar-Kış sezonunda, Morgan markasının reklam kampanyası, yeni trendi “mutluluk” olarak açıklamıştı. Geçen ay yayınlanan, Louis Vuitton’un son moda şovundan esinlenen ve işe sadece “biraz daha” görünürlük katan bir video ise, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Videodan yola çıkarak kendime sorduğum soru şu: “mutluluktan sonra, yeni trend fahişelik mi?”
Söylentilere göre, İngiliz dergisi Love yönetmen James Lima’dan, Fransa’nın klasik moda şovlarının çarpıtılmış bir halini videolaştırmasını istemiş. Videonun adı “Louis Vuitton AW13/14 by James Lima”; ancak ünlü marka, birçok polemiğe yol açan bu videonun kendileriyle herhangi bir şekilde bağdaştırılmasını reddediyor. Hım.
Çekilen videoyu onaylamadığım için linkini vermeyeceğim. Ancak neler olup bittiğini tarafsız bir şekilde(!) anlatmaya çalışacağım ki, hayatınızın çok değerli birkaç dakikasını harcamadan neler olup bittiğini anlayabilesiniz.
Sözü edilen videoda, podyumun (catwalk ) yerini kaldırımlar (sidewalk) alıyor. Aynı tema, aynı abartılı makyaj, aynı kıyafetler ve aynı hareketler. Tek fark, şovun fuhuş atmosferinin videoda Paris’in arka sokaklarına taşınmış olması. Genç ve solgun yüzlü anoreksik kadınlar, Pont Neuf yakınlarında, ışıklar şehri Paris’in karanlığında gösteriliyor. Üzerlerinde sadece iç çamaşırları ve kürkleri olan siyah peruklu bu kadınlar, vücutlarını otomobillerin ışıklarına karşı sergiliyorlar. Ve Louis Vuitton giyiyorlar. Ne kadar ironik!
Moda şovunun dekoru bir otel şeklindeydi: 50 model sırayla “yatak odası” olduğunu hayal ettiğimiz odalardan, iç çamaşırları, ipek elbiseleri ve omuzlarında erkek ceketleriyle çıkıyorlardı. Solgun suratları, dağınık peruklarına ve kırmızı rujlarına kontrast bir görünüm oluşturuyordu. Odaların içinde ise, duvarlara yansıtılmış erkek siluetlerini ve giyinen kadınları görebiliyorduk –tahminen cinsel ilişki sonrası.
Kreasyonda, oldukça fazla sayıda ipek “çıplaklık” ve dantelli transparan gece elbiseleri vardı. Defile boyunca en muhafazakar kıyafeti giyense Kate Moss’tu: çok fazla ten görmemize rağmen, göğüsleri ve kalçası kapatılmıştı. Daha az ünlü olan modellerin hiç biri bu şansı elde edememiş ve sözümona elbiselerini göğüsleri içerde giyme şansını dahi bulamamışlardı. Videodaki modeller için de aynı şey geçerli: çıplak bir sürü ten. Hatta bir noktada, modellerden biri arabada soyunuyordu.
Şovun sonunda Marc Jacobs, bol pantolon ve uzun kollu gömlekten oluşan kırmızı pijamalarının içinde seyircileri selamladı. Modellerin çıplaklığına daha da vurgu yapan bu durum, adeta kadın ve erkek imajlarının eşit olmayan bir şekilde simgelenmesini de gözler önüne seriyor.
“Müslüman erkekler kadınlarını kapatarak erkeksi bir güç hissine sahip olurken, Batılılar aynı hissi onları soyarak yaşıyor.” -Fatima Mernissi (Le Harem et l’Occident, Albin Michel, 2001)
Love videosunda modellik ve fahişelik arasında kurulan bağ, bu iki mesleğin benzerliklerine ışık tutuyor. Merak ettiğim konu, bu videonun amacının ne olduğu. Yola çıkış noktası, iki meslek grubunun da vücutlarını satarak (daha doğrusu kiralayarak) para kazanıyor olması olabilir. Ancak, sadece bu bakış açısına takılı kalmak ve konuyu bu kadar basite indirgemek beni oldukça rahatsız ediyor.
Bir de şu var ki, bu elit couture tasarımlar çoğu zaman sıradan insanların giyeceği koleksiyonlar için referans oluşturuyor. Dehşet verici bir görüntü!
Bir zamanlar “Friends” adlı dizinin karakterlerinden Rachel Green, geceliği günlük kıyafet olarak kullanmak istediğinde başarılı olabilseydi, izleyiciler de onun bu hatasına düşebilirdi. Peki bu video, buna artık hazır olduğumuzu mu gösteriyor?
Yazarın diğer yazıları için tıklayın.