Yeni tanıştığımız bir insan ile baş başa kaldığımızda, iki tarafın da hiç konuşmadığı rahatsız edici sessizliklerin yaşanmasından endişe duyabiliriz. Bu durum, birlikte öğle yemeğine çıktığınız yeni iş arkadaşınız, düğündeki uzak bir akrabanız ya da bir arkadaşınızın arkadaşıyla yaşanabilir. Peki, bu tarz ortamlarda ilk konuşmayı nasıl başlatabiliriz? Daha da önemlisi, bu konuşmanın devam etmesini sağlayarak akıcı bir sohbete nasıl dönüştürebiliriz?
Dışa dönük bir insansanız, bu sorunları rahatça çözüyor olabilirsiniz. Ancak içe kapanık insanlar için, bu anlar tam bir kabusa dönüşebilir. Bu yüzden, lütfen şimdi arkanıza yaslanın ve kendinizi havadan sudan konuşmanın 10 altın kuralına bırakın.
1. Dinleyin
Konuşmanın sonlanacağı endişesiyle, sürekli konuşarak sohbeti canlı tutma ihtiyacı çekebilirsiniz. Fakat aslında dinlemek, sohbeti sürdürmek açısından çok daha faydalı bir yöntem olabilir. Karşınızdaki insanı can kulağınızla dinlediğinizde, bir sonraki konuyu bulmakta zorlanmadığınızı ve sohbetin kendiliğinden aktığını hissedeceksiniz.
2. Empati yapın
Karşınızdakini dikkatle dinleyin ve siz konuşmaya başladığınızda, kelimelerini yansıtın. Örneğin, kullandığı bir sıfatı ya da deyimi tekrar edebilirsiniz. Bu karşınızdaki insana onu dinlediğiniz mesajını verebilmek için oldukça iyi bir yöntemdir.
3. Beden diline dikkat edin
Yeni tanıştığınız bir insanla konuşurken, beden diline dikkat etmek leyhinize olabilir. Yeni tanıştığınız insanlar, rahatsız oldukları durumları belirtmekte, yakın çevrenize göre çok daha çekingen kalacaktır. Ancak, vücut dilleri rahatsız olduklarını ya da sıkıldıklarını bir şekilde ele verir. Bu sebeple oturuş şekillerine, mimiklerine ve göz teması kurup kurmadıklarına dikkat etmeniz, konuşmanın gidişatını şekillendirmenize yardımcı olabilir.
4. Ani çıkarımlarda bulunmaktan kaçının
Birinci ve üçüncü maddeleri uyguladığınızda, karşınızdaki insanlar hakkında yanlış çıkarımlarda bulunma ihtimaliniz büyük olasılıkla düşecektir. Ancak yine de yüzeysel bilgilere dayanarak hızlı bir çıkarım yapma arzumuz baskın gelebilir. İnsanlarla ilk tanıştığınız anda edindiğiniz izlenim sizi yanıltabilir. Bu detayı aklınızda tutarak karşınızdakini dikkatle dinlemek ve empati yapmak, bu dürtünüze engel olmanızı kolaylaştıracaktır.
5. Sosyal medya profiline göz atın ya da davranışlarını gözlemleyin
Tanıştığınız kişinin sosyal medya hesabına hızlıca bir göz gezdirmek, karşınızdaki kişinin ilgi alanları hakkında bilgi sahibi olarak daha isabetli konular açmanıza yardımcı olur. Fakat böyle bir şansınız yoksa, davranışlarını ve görsel ipuçlarını takip edebilirsiniz. Bu durumda Sherlock Holmes gibi düşünmek faydalı olabilir.
6. İnsanların sizinle aynı fikirde olduğunu varsaymayın
Karşımızdaki insanın da bizimle aynı fikre sahip olduğunu varsaymak çekici gelebilir. Ama özellikle politik konularda, bunun yapılması istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple, görüşünden emin olmadığınız bir insanla konuşurken temkinli davranmaya özen göstermeniz, konuşmanın tartışmaya dönüşmesini engelleyecektir.
7. Her yeni insandan bir şeyler öğrenmeye çalışın
Yeni tanıştığınız bir insan, sizin daha önce hiç gitmediğiniz yerlere gitmiş, hiç yapmadığınız şeyleri yapmış olabilir. Bu yüzden karşınızdaki insandan yeni şeyler öğrenebilmeniz ve kendinizi geliştirmeniz mümkündür. Aynı şekilde siz de deneyimlerinizi paylaşarak, onların sizi daha yakından tanımasını ve yeni şeyler öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
8. Güncel konuları takip edin
Güncel konular, havadan sudan konuşmalarda konu bulma derdinize son verebilir. Kendinizi tüm gündemi bilmek zorunda hissetmeyin, son çıkan şarkılar ya da komik bir video bile sohbeti devam ettirmek için yeterli olabilir.
9. Ne zaman susmanız gerektiğini fark edin
Karşınızdaki her insan konuşmaya gönüllü olmayabilir. Bazen tek istedikleri sessizce oturmak ve kimseyle konuşmamaktır. Bu yüzden karşınızdaki insandan konuşmak istemediğine dair sinyaller alırsanız, konuşmayı devam ettirmeye çalışmak yerine sonlandırmayı tercih edin.
10. Fazla paylaşmayın
Yeni tanıştığınız bir insana özelinizden bahsetmek, sonraları size problem yaratabileceği gibi karşınızdaki insanı da gerebilir. Az önce tanıştığınız bir insanın size ailevi ya da maddi problemlerinden bahsetmeye başladığını hayal edin. Bu bilgilerin sizinle paylaşılması, sizi de rahatsız edecektir. Bunun yerine, özelinizi kendinize saklamayı tercih etmek daha akıcı bir sohbet yaratabilir.
Kaynak:
Psychologytoday